På torsdag den 7 november håller Fryshuset en gymnasiemässa i Husby.
 – Det är första gången vi anordnar det här och jag hoppas att det blir en tradition, säger Petra Ahrnstedt, biträdande rektor på Fryshuset Grundskola Västra.

Snart är det dags att söka till gymnasiet för alla elever som går i nionde klass. I mitten av februari nästa år görs första valet och i maj 2020 det definitiva.

 – Skolsystemet är krångligt och många tycker det är jobbigt att åka till den stora gymnasiemässan i Älvsjö. Där brukar vara hur många skolor och hur mycket folk som helst, säger Petra Ahrnstedt.

Skolsystemet är krångligt

Därför ordnar Fryshuset en mässa för norrort och västerort, som ett komplement till den stora Älvsjömässan. Yrkesvägledare från andra skolor, både kommunala och friskolor, kommer för att förklara vilka nationella program som finns och vad som skiljer dem åt. Det kommer att finnas tolkar till arabiska, somaliska och tigrinja.

Det kommer att finnas tolkar till arabiska, somaliska och tigrinja

 – De första fyra veckorna byter väldigt många elever linje, det här är ett sätt att hamna rätt från början. Det är också en möjlighet för föräldrar att förstå hur systemet fungerar.

Gymnasiemässan är öppen för alla intresserade föräldrar och elever oavsett var de bor.

På plats finns följande gymnasieskolor: 

Bromma Gymnasium
Consensum Gymnasium
Cybergymnasiet
Dansgymnasiet
Didaktus Gymnasium
Drottning Blankas gymnasium
Fryshuset Gymnasium
Grillska gymnasiet
Järfälla Gymnasium
Klara Teoretiska gymnasium
Kungsholmens Västra gymnasium
LBS Kreativa Gymnasiet
NTI Vetenskapsgymnasiet
Sjölins gymnasium
Snitz Gymnasium
Solna Gymnasium
Spånga gymnasium
S:t Martins Gymnasium
Thoren Business School
Thoren Innovation School
Tibble Gymnasium
Yrkesgymnasiet

Kerstin Gustafsson Figueroa

Gymnasiemässan i Fryshuset är den 7 november, klockan 17-20, Lofotengatan 32-34 i Husby

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu kommer Jali Madi Susso med sin fjärde bok

Krigarhjärta – sista ronden heter Jali Madi Sussos senaste bok. Det är en lättläst bok om ett svårt ämne.  – Jag ville skriva om våld och grupptryck och vikten av att ha manliga förebilder.

Folkets Husby börjar med aktiviteter i huset igen

Under september månad kan du bland annat få kostnadsfri juridisk rådgivning, promenera och prata föräldraskap, få digital läxhjälp, eller vara med i en sygrupp på Folkets Husby.

”Jag har inte fått en krona”

Fatuma Mohamed var med i SVT:s program Agenda i söndags. Hon var inbjuden för att tala om det dödliga våldet i Järva. Efteråt finns det de som tror att hon har fått betalt för sin medverkan. – Man får inte betalt för att medverka i svensk media. Jag har inte fått en krona.

Här sjönk smittan med 69 procent – tecken på vaccinets effekt

I Sverige har man nu kunnat se de första tecknen på att vaccinet mot covid-19 börjar ge effekt, enligt Dagens Nyheters analys av statistiken. På en vecka mer än halverades smittofallen på äldreboenden, de sjönk med 69 procent, vilket är en betydligt snabbare minskning än i övriga samhället.