På torsdag den 7 november håller Fryshuset en gymnasiemässa i Husby.
 – Det är första gången vi anordnar det här och jag hoppas att det blir en tradition, säger Petra Ahrnstedt, biträdande rektor på Fryshuset Grundskola Västra.

Snart är det dags att söka till gymnasiet för alla elever som går i nionde klass. I mitten av februari nästa år görs första valet och i maj 2020 det definitiva.

 – Skolsystemet är krångligt och många tycker det är jobbigt att åka till den stora gymnasiemässan i Älvsjö. Där brukar vara hur många skolor och hur mycket folk som helst, säger Petra Ahrnstedt.

Skolsystemet är krångligt

Därför ordnar Fryshuset en mässa för norrort och västerort, som ett komplement till den stora Älvsjömässan. Yrkesvägledare från andra skolor, både kommunala och friskolor, kommer för att förklara vilka nationella program som finns och vad som skiljer dem åt. Det kommer att finnas tolkar till arabiska, somaliska och tigrinja.

Det kommer att finnas tolkar till arabiska, somaliska och tigrinja

 – De första fyra veckorna byter väldigt många elever linje, det här är ett sätt att hamna rätt från början. Det är också en möjlighet för föräldrar att förstå hur systemet fungerar.

Gymnasiemässan är öppen för alla intresserade föräldrar och elever oavsett var de bor.

På plats finns följande gymnasieskolor: 

Bromma Gymnasium
Consensum Gymnasium
Cybergymnasiet
Dansgymnasiet
Didaktus Gymnasium
Drottning Blankas gymnasium
Fryshuset Gymnasium
Grillska gymnasiet
Järfälla Gymnasium
Klara Teoretiska gymnasium
Kungsholmens Västra gymnasium
LBS Kreativa Gymnasiet
NTI Vetenskapsgymnasiet
Sjölins gymnasium
Snitz Gymnasium
Solna Gymnasium
Spånga gymnasium
S:t Martins Gymnasium
Thoren Business School
Thoren Innovation School
Tibble Gymnasium
Yrkesgymnasiet

Kerstin Gustafsson Figueroa

Gymnasiemässan i Fryshuset är den 7 november, klockan 17-20, Lofotengatan 32-34 i Husby

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Sammanfattning av coronaläget på somaliska – Xoogta corona iyo talalka

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska om covid-19 och vaccinering. Sändningen handlar bland annat om att spridningen av covid-19 fortsätter, och en uppmaning om social distansering. Dessutom information om man har öppnat för drop-in vaccinering runtom i Stockholm och att man snart kommer att öppna även i Järva. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.

Brev till Hemblas alla hyresgäster

Hej, hyresgäst i Hembla, visste du att ditt hus har sålts igen? Vonovias köp av Blackstoneägda Hembla innebär att den vansinniga spekulationen med de miljonprogramshus, som sålts ut till privata fastighetsägare av allmännyttan, har nått svindlande höjder.

Ismahan Ayranci vinner Blåslampan 2020

Rinkeby-Kistas konsumentvägledare Ismahan Ayranci vann årets konsumentpris Blåslampan. Priset delades ut idag på Rinkeby torg. ”Med Ismahan Ayranci har invånarna i Rinkeby-Kista en sann konsumenthjälte och kunskapsspridare i sin vardag” skriver juryn i sin motivering.

Mustafa prisas av Företagarna

Järvabon Mustafa Zatara är en av årets omslagsprofiler på listan “Årets 103 unga ideer”.  – Det känns superkul, det är ett kvitto på att vi bakom plattformen gör samhällsnytta, säger Mustafa Zatara, grundare av FörortsEntreprenörerna.