Det blev ingen Nobelpristagare i litteratur i år. Men årets alternativa litteraturpris går till Maryse Condé från Guadeloupe, och eleverna i Rinkeby kommer att fira henne istället.
– Ja, det verkar så, sade Gunilla Lundberg, författaren som i 29 år har bjudit in Nobelpristagare till Rinkeby.

Inne i rotundan i Stockholms bibliotek trängdes internationell media med författare, läsare och elever från Rinkeby, när Nya akademien skulle tala vem som tilldelats det alternativa Nobelpriset i litteratur. Ett pris som instiftades på grund av att det ordinarie litteraturpriset ställdes in.

– Allt började med ”Metoo”, hashtagen som startade en revolution, sade Alexandra Pascalidou, som ledde presskonferensen.

När det blev klart att det inte skulle bli något Nobelpris i litteratur i år, så kunde hon inte acceptera det. Istället drog hon, tillsammans med ”några som var tillräckligt galna” igång arbetet med Nya akademien. De skulle utse en demokratiskt vald pristagare, ett initiativ som fått stor uppmärksamhet internationellt. Bibliotekarier från hela landet nominerade 47 författare, fyra av dem blev finalister. Sedan kunde läsare över hela världen rösta.

– Det är fantastiskt vilken respons vi fick, närmare 33 000 över hela världen har deltagit, sade Alexandra Pascalidou. Det här är ett historiskt ögonblick, eftersom det är enda gången som det här priset delas ut.

Nya akademiens ordförande Ann Pålsson läste upp juryns motivering;
– Maryse Condé är en stor berättare. Hennes författarskap tillhör världslitteraturen. I hennes verk beskriver hon kolonialismens härjningar och post-kolonialismens kaos, med ett språk som är precist och överväldigande.

Alexandra Pascalidou berättade om sin uppväxt i Rinkeby och om hur hon som elev träffade författaren Gunilla Lundgren. Hon mindes hur Gunilla Lundgren sade till Alexandra och alla hennes klasskamrater att ”ni kan skriva allihop”, ”ni kan bli författare”. Sedan fick de vara med på Nobelfesten på Rinkeby bibliotek, som blivit en årlig tradition.
– Fattar ni vad det betydde för oss, sade Alexandra Pascalidou, att vi fick träffa Nobelpristagare ute i Rinkeby. I år skulle barnen bli utan, och det ville vi ändra på. Låt oss ge dem rätten att drömma.

Gunilla Lundgren hade med sig häftet där Alexandra Pascalidou hade publicerat en dikt 1986. Varje år gör eleverna ett häfte om Nobelpriset, som trycks på svenska och på den prisbelönte författarens originalspråk. Gunilla Lundgren betonade att arbetet med Nobel ute i Rinkeby är ett grupparbete, där många lärare och barn deltar. Och hon förklarade varför Rinkeby var precis rätt plats att arbeta på.
– Man pratar om ”halvspråkiga” barn, men de är flerspråkiga. Många av Nobelpristagarna är bilingual, flerspråkiga, precis som barnen i Rinkeby.

Den 9 december kommer pristagaren Maryse Condé till Sverige för att ta emot priset. Barnen i Rinkeby börjar läsa hennes böcker redan på måndag. Det blir nog fest i Rinkeby bibliotek även i år.

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tensta träff kan tvingas stänga redan nästa vecka

Nu avgörs framtiden för Tensta träff. Ikväll röstar Kulturförvaltningen om det bidrag som föreningen sökt för 2020 ska beviljas. Men i förslaget inför kvällens möte föreslås en budget på endast 50 procent av de sökta pengarna. Det räcker inte enligt Farida al-Abani som är verksamhetsledare för Tensta träff.  

”Våldet har ökat med 40–50 procent under pandemin”

Under pandemin har våldet i nära relationer ökat markant runt om i hela världen. – Det är viktigt att våga fråga och reagera om man misstänker att någon blir utsatt för våld. Vi måste ta hand om våra grannar, säger Anna-Karin Rybeck som är forskare och egenföretagare.

I morgon firar muslimer eid al-adha över hela världen

I morgon fredag firar muslimer eid al-adha över hela världen och även i Järva. – I år firar vi eid i Husby Gård eftersom det blir lättare hålla avstånd utomhus, säger Omar Sayed, kassör i moskén i Husby.

”Jag fattade inte att det var verkligt”

Under lördagskvällen pågick kvalet till Ortens bästa poet i Rinkeby, men det…