Solen strålade och fick vattnet att glittra i de turkosblå bassängerna när Järvabadet invigdes. ”Äntligen”, var ordet på allas läppar.
– Badet är till för barn och ungdomar i Järva och alla badälskande stockholmare, sade idrottsborgarrådet innan hon klippte bandet.

På måndag öppnar det nya utomhusbadet vid Eggebygård på Järvafältet. Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) klippte bandet tillsammans med Dennis Wedin (M) som är bostads- och fastighetsborgarråd vid en invigning på fredagen. På plats fanns även Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och Susanne Leinsköld, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista.
– Här vill jag hänga, det blir fantastiskt för de som bor här sade Susanne Leinsköld.

Efter midsommar kommer föreningen att hålla i simskola för Järvas barn

Husbybon Kisanet Kiros är en av de som kommer att jobba på Järvabadet i sommar.
– Det känns jätteskönt att badet har öppnat. Jag jobbar på Husbybadet också och där har vi bara en liten utomhusbassäng. Dessutom är det stängt på sommaren. Men folk vill bada ute på sommaren så det här blir jättebra.

Järvabadet har tre bassänger. En stor, för motionssimning, en mindre för undervisning och en barnbassäng för de allra minsta. På området finns även en servering, grillplats och möjlighet att låna olika brädspel. Ungdomar från Spårvägens simförening visade upp olika simsätt som fjärilssim, bröstsim och crawl. Efter midsommar kommer föreningen att hålla i simskola för Järvas barn.

Tack vare boende, lokala föreningar och politiker som drivit frågan

– Efter årtionden så får Järva äntligen sitt utomhusbad tack vare boende, lokala föreningar och politiker som drivit frågan. Här finns inga naturliga sjöar eller hav, men det finns massor av bostäder och ett stort behov. Badet är till för barn och ungdomar i Järva och alla badälskande stockholmare. Det är för alla som brinner för sitt lokalsamhälle, sade Karin Ernlund.

Utanför badhusentrén står en staty föreställande ett barn med en badboll på en gammaldags karta över området. Konstverket som har fått namnet Här och nu, där och då är skapat av konstnären Linnéa Jörpeland. Köande badgäster kommer snart få tillfälle att studera det närmare. På grund av corona kommer endast 300 personer släppas in på badet åt gången och det kommer att hållas strikt enligt principen ”en in, en ut”. 

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Väpnat rånförsök i Rinkeby – gärningsmännen visade upp polislegitimation

I onsdags utsattes ett växlingskontor i Rinkeby för ett rånförsök. De fyra gärningsmännen utgav sig för att vara poliser.

Radio 1 maj gör gemenskap av isoleringen

I tider när vi inte kan ses och demonstrera, sänder kulturhuset Cyklopen liveradio på första maj. Hundratals röster från Järva och världen kommer att höras i den 24 timmar långa sändningen.

Vad har du för rättigheter egentligen?

Vilka rättigheter har du i mötet med ordningsmakten? I Folkets Husby anordnades samtal och föreläsning om frågor kring rasprofilering och övervåld. – Vi hatar inte polisen, vi hatar vad polisen gör mot oss, sade Barakat Ghebrehawariat, föreläsare om rasism och fördomar.

Rinkeby United tog en stabil seger på Tantolundens BP

Det blev en stabil seger på bortaplan med 1-6 (0-2) och tidig serieledning i Division 4 Mellersta för Rinkeby United.