Priset Årets Selma 2020 gick till Järvas kvinnonätverk Womenisa. Kulturminister Amanda Lind delade ut priset till Deqa Abukar och Amal Said på en gala på Göta Lejon.

Womenisa fick detta ärofyllda och feministiska pris för sitt arbete för kvinnliga entreprenörer och för att de har gjort skillnad och åstadkommit en förändring och förbättring i samhället.

– Vi är otroligt glada över att ha vunnit årets Selma, sade Deqa Abukar.

Organisationen Womenisa har runt 100 medlemmar, som får olika verktyg för att lyckas, bland annat utbildning och affärsrådgivning. Womenisa delar även ut stipendier till kvinnliga entreprenörer.

– Vi såg att det saknades kvinnliga förebilder. Vi vill förändra samhällsstrukturen där kvinnor med utländsk bakgrund tar plats. Vi har lyckats tack vare hårt arbete. Kvinnor ska bedömas och bemötas utifrån sin potential och kompetens, inte kön eller utseende, sade Amal Said.

Med sitt nätverk för kvinnor vill de minska segregationen och bana väg för framtidens kvinnliga ledare och talanger.

Krista Sirviö

Fakta Det feministiska priset Årets Selma, instiftat av Bonnierförlagen och SelmaStories delades ut av kulturminister Amanda Lind under ett event på Göta Lejon den 8 mars.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Höjt bostadsbidrag för barnfamiljer

Nu höjer regeringen bostadsbidraget för barnfamiljer. Många hushåll har drabbats hårt ekonomiskt av coronapandemin. För att nå ut till hushåll med svag ekonomi är bostadsbidraget en träffsäker förmån. Därför är det också en bra förmån för att ge ekonomiskt utsatta barnhushåll extra resurser. Detta är bra för många i stadsdelarna i Järva.

Fler lär sig simma i Järva i sommar

För andra året i rad arrangerar SamsynSim simskola på Järvabadet. I år har 400 barn i Järva erbjudits platser för att lära sig simma och bli trygga kring vatten.

”Våldet har ökat med 40–50 procent under pandemin”

Under pandemin har våldet i nära relationer ökat markant runt om i hela världen. – Det är viktigt att våga fråga och reagera om man misstänker att någon blir utsatt för våld. Vi måste ta hand om våra grannar, säger Anna-Karin Rybeck som är forskare och egenföretagare.

Överklagan mot beslutet om miljoner till Fryshuset avslogs

Förorten mot vålds överklagan mot beslutet att Rinkeby-Kista tecknar ett IOP- avtal…