Priset Årets Selma 2020 gick till Järvas kvinnonätverk Womenisa. Kulturminister Amanda Lind delade ut priset till Deqa Abukar och Amal Said på en gala på Göta Lejon.

Womenisa fick detta ärofyllda och feministiska pris för sitt arbete för kvinnliga entreprenörer och för att de har gjort skillnad och åstadkommit en förändring och förbättring i samhället.

– Vi är otroligt glada över att ha vunnit årets Selma, sade Deqa Abukar.

Organisationen Womenisa har runt 100 medlemmar, som får olika verktyg för att lyckas, bland annat utbildning och affärsrådgivning. Womenisa delar även ut stipendier till kvinnliga entreprenörer.

– Vi såg att det saknades kvinnliga förebilder. Vi vill förändra samhällsstrukturen där kvinnor med utländsk bakgrund tar plats. Vi har lyckats tack vare hårt arbete. Kvinnor ska bedömas och bemötas utifrån sin potential och kompetens, inte kön eller utseende, sade Amal Said.

Med sitt nätverk för kvinnor vill de minska segregationen och bana väg för framtidens kvinnliga ledare och talanger.

Krista Sirviö

Fakta Det feministiska priset Årets Selma, instiftat av Bonnierförlagen och SelmaStories delades ut av kulturminister Amanda Lind under ett event på Göta Lejon den 8 mars.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”De tolkar inte statistiken korrekt”

Stiftelsen The Global Villages rapport i serien Fakta för förändring visar att arbetslösheten är högre och ekonomin sämre bland svensksomalier än bland befolkningen i övrigt. – Det är bra med fakta, men de tolkar inte statistiken korrekt, säger Mohamed Hagi Farah, den före detta medborgarvärden som har lång erfarenhet från föreningslivet i Järva.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 24. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.

Tre av Dines tavlor ansågs olämpliga och plockades ner

Familjebostäders VD krävde att tre av Dine Malmstens tavlor, som hänger i Rinkeby Folkets Hus, skulle tas ner. De ansågs ”olämpliga”. Men när media började ställa frågor lät bostadsbolaget meddela att det hela var ett ”missförstånd”.

Arbeta i skrädderi eller trädgård?

Vill du bli trädgårdsanläggare eller skräddare? Nu finns det möjlighet att få…