Mats Leander tog en promenad över Järvafältet till Eggeby gård och hittade både runstenar och konstutställning. Han skriver här en betraktelse på ett snart utdött språk – Ekensnack. Det är Stockholmsslang som det snackades för länge sedan.

Vad gör en pensionerad murfvel en blank onsdag då inget särskilt är å färde? En annan spankulerade iväg en sväng på Järvafältet och stegen ledde mig mot Eggeby gård. Fick för mig att spana in runstenen som Ragnälv rest till minne av sin son Anund. Regnet gjorde att runorna glänste bjärt röda mot den grå stenen, som hamnat rätt avigt bortom avspärrningarna kring bygget av utomhusbadet. De svarta byggnaderna som omsluter den blivande bassängen tedde sig ganska trista från det här hållet, som barackliknande kaserner. Föga upplyftande, men blir väl roligare när det blir sol och sommar och vådis i bassängen.

En balja java och ett lackmaron

Genom det ständiga bullret från Enköpingsvägen hördes en entonig röst envetet om och om igen upprepa: Attention! There is a fire in the building. Don’t use the elevators!
Jobbarna på byggplatsen verkade inte bry sig om saken. Och det var ju tusen år för sent att skrämma upp Anund och hans morsa Ragnälv. Och själv ställde jag mig skeptisk till såväl den påstådda branden som förekomsten av hissar i envåningsbarrarna, vadan jag ställde kosan mot Eggeby gård i akt och mening att konsumera en balja java och ett lackmaron. Fanns nu inget lackmaron, men det gick bra med ett bakverk av det slag som finlandssvenskarna kallar örfil. 40 spänn. Som hittat!

Micke Persson ställer ut på Eggeby gård just nu

Jag var den enda besökaren denna gråa dag. Men si, tillvaron lystes upp av ett tiotal akvareller som Micke Persson ställer ut just nu. Utställningen, som jag hade missat, är den senaste med konstnärer med anknytning till Järva. Och här handlade det uteslutande om fina naturmotiv från Järvafältet. Igelbäcken, Granby, en skata och några harar – en och annan byggnad i bakgrunden till exempel vattentornet i Tensta.

Styrkt till kropp och själ rasslar jag hem för att hinna med hushållsgöromålen innan hustrun kommer hem från sitt extraknäck.

Mats Leander

Ordförklaringar: Lackmaron är äldre slang för wienerbröd. Maron betyder både dojor och bröd på romani. Finaste dojorna är lackskor, finaste brödet: wienerbröd!
Kanelbulle är vad man får om man ber om en örfil i Finland, korvapuusti på finska, kan vara bra att veta!

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Erik Lundin är Sveriges motsvarighet till the old Kanye”

Det har snart gått två månader sedan Erik Lundins album ”Zebrapojken” släpptes.  Under den tiden jag lyssnat på albumet är det en sak jag med all säkerhet kommit fram till, och en sak jag är extremt kluven över. Ibrahima Erik Lundin Banda är utan tvekan Sveriges skickligaste rappare. Men vilket mellan ”Suedi” och ”Zebrapojken” som knäckt platsen som det bästa svenska hip hopalbumet genom tiderna är en tuff match att avgöra.

En hjärtskärande, men också vacker och fängslande berättelse

”Romanen beskriver hur livet bara på några andetag kan förändras och allt runt omkring en brakar samman”,  skriver Sabina Mailova från årskurs 8 på Enbacksskolan i Tensta, i sin recension av Suad Alis bok “Dina händer var fulla av liv”.

Gå bara, del 4: Inga alternativ

Det här är del 4 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. I fjärde avsnittet har kriget eskalerat och Abdis föräldrar tvingas ta ett stort beslut.

Mizeria, del 11: MVG-barn och champion med becknarväska

Gruppbilden vi tog för bara några månader sen innehåller flera döda ansikten. En efter en. Ingenting händer. En nyhetsrubrik. En begravning. Sen är det över. Nästa klipps. En till begravning. Jag är så trött på det här. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag.