Mats Leander tog en promenad över Järvafältet till Eggeby gård och hittade både runstenar och konstutställning. Han skriver här en betraktelse på ett snart utdött språk – Ekensnack. Det är Stockholmsslang som det snackades för länge sedan.

Vad gör en pensionerad murfvel en blank onsdag då inget särskilt är å färde? En annan spankulerade iväg en sväng på Järvafältet och stegen ledde mig mot Eggeby gård. Fick för mig att spana in runstenen som Ragnälv rest till minne av sin son Anund. Regnet gjorde att runorna glänste bjärt röda mot den grå stenen, som hamnat rätt avigt bortom avspärrningarna kring bygget av utomhusbadet. De svarta byggnaderna som omsluter den blivande bassängen tedde sig ganska trista från det här hållet, som barackliknande kaserner. Föga upplyftande, men blir väl roligare när det blir sol och sommar och vådis i bassängen.

En balja java och ett lackmaron

Genom det ständiga bullret från Enköpingsvägen hördes en entonig röst envetet om och om igen upprepa: Attention! There is a fire in the building. Don’t use the elevators!
Jobbarna på byggplatsen verkade inte bry sig om saken. Och det var ju tusen år för sent att skrämma upp Anund och hans morsa Ragnälv. Och själv ställde jag mig skeptisk till såväl den påstådda branden som förekomsten av hissar i envåningsbarrarna, vadan jag ställde kosan mot Eggeby gård i akt och mening att konsumera en balja java och ett lackmaron. Fanns nu inget lackmaron, men det gick bra med ett bakverk av det slag som finlandssvenskarna kallar örfil. 40 spänn. Som hittat!

Micke Persson ställer ut på Eggeby gård just nu

Jag var den enda besökaren denna gråa dag. Men si, tillvaron lystes upp av ett tiotal akvareller som Micke Persson ställer ut just nu. Utställningen, som jag hade missat, är den senaste med konstnärer med anknytning till Järva. Och här handlade det uteslutande om fina naturmotiv från Järvafältet. Igelbäcken, Granby, en skata och några harar – en och annan byggnad i bakgrunden till exempel vattentornet i Tensta.

Styrkt till kropp och själ rasslar jag hem för att hinna med hushållsgöromålen innan hustrun kommer hem från sitt extraknäck.

Mats Leander

Ordförklaringar: Lackmaron är äldre slang för wienerbröd. Maron betyder både dojor och bröd på romani. Finaste dojorna är lackskor, finaste brödet: wienerbröd!
Kanelbulle är vad man får om man ber om en örfil i Finland, korvapuusti på finska, kan vara bra att veta!

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Fotboll kan vaccinera dig mot främlingsfientlighet”

Fotbollens kraft är enorm, fotbollen bygger drömmar.Erik Niva, Aftonbladets sportjournalist och fotbollskommentator, hittade ut till Husby. Podcasten Avbytarbänken hade bjudit in honom och Folkets Husby var fullsatt.

Dags för Tensta konsthalls textpris

Inlämningen till Tensta konsthalls textpris har öppnat. Fram till den 5 januari 2020 uppmanas unga mellan 15 och 25 att skicka in sina texter och tävla. I juryn sitter Murre Gonday, Athena Farrokhzad, Tone Schunnesson och Nawroz Zakholy. För vinnarna finns förutom äran också prispengar att hämta.

Evin Ahmad om Netflixsuccén ”Störst av allt”

Nyhetsbyrån Järva har haft ett ärligt snack med Netflix-aktuella Evin Ahmad. Vi pratade om den första svenska originalserien ”Störst av allt” på Netlix, där hon porträtterar karaktären Evin Orak. Om rasism, mångfald och kvinnorollen. Och om den andra säsongen av den danska Netflixserien ”The Rain” som hon medverkar i senare i vår.

Gå bara, del 15: Fort, fort härifrån

Det här är del 15 i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdi kan äntligen lämna Malta och flyga långt bort från alla de svårigheter som resan hittills inneburit. Men han vet ingenting om målet. Det visar sig vara kallt.