Våldet har präglat Carolina Sinisalos hela liv. Som barn, som kvinna, som medborgare och som mamma har hon på olika sätt fallit offer. Varje gång har hon rest sig igen. Nu börjar hon föreläsa om sina erfarenheter för att stötta andra drabbade och åstadkomma förändring.

Fyra år har gått sedan syskonen Alejandro och Robin Sinisalo sköts utanför sin port i Akalla. Storebror Alejandro överlevde trots allvarliga skador, men Robin blev bara 15 år. Som ett sätt att överleva sorgen startade deras mamma Carolina Sinisalo organisationen Fuck våldet. Hon har talat på demonstrationer och gett intervjuer med förhoppning om att kunna stötta andra våldsdrabbade människor genom att skapa möten. Nu i vår börjar hon även föreläsa om sina erfarenheter.

Det är inte skamligt att be om hjälp

– Jag har levt med våld hela mitt liv. Jag växte upp med alkoholiserade föräldrar där det var våld och jag har upplevt våld i nära relationer som vuxen. Vågar vi inte prata om det så kan vi inte komma till en lösning. Vi kanske inte alltid har världens tillit till myndigheter, men det är inte skamligt att be om hjälp.

Just nu ligger Fuck våldet på is, det är för mycket jobb att driva en förening på egen hand säger Carolina Sinisalo, men hon slutar inte diskutera och jobba med frågan. Hennes ambition är att omsätta sorgen och vreden i någonting konstruktivt genom att prata om det hon varit med om i offentligheten. Samtidigt utbildar hon sig till socialpedagog för att kunna arbeta mer förebyggande mot våld i framtiden.

– Jag är inte ute efter kändisskap, jag vill driva den här frågan och jobba på marken. Om jag kan locka till mig människor som tycker att vi förortsmänniskor är jättehemska, kanske det kan bidra till att bryta fördomar från båda håll. Någonting måste vi göra, fortsätter det så här kommer det här landet att gå under.

Anna Nygård

Den som vill kontakta Carolina Sinisalo når henne på carrosinisalo@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Även Amo från grillen ska få sin röst hörd”

Jasmin Nasser född och uppvuxen i Hagsätra och Bredäng. Hon studerar på heltid och arbetar deltid som fritidsledare och klasscoach. Dessutom driver hon den uppskattade plattformen Edu orten. Här får kända som okända en chans att dela med sig utav sina berättelser och livshistorier. Flera grymma profiler från Järva, som Galdem A Talk, Unity och Ramsis Moosa Assal har gästat podcasten.

Abdi tvingades lämna sin familj och resa ensam till Europa

Abdi Elmi kom till Sverige från Somalia som tonåring på flykt från våldet och med siktet inställt på en plats där det går att leva. Idag är han tvåbarnspappa och busschaufför och han har skrivit en bok om sin resa.

Idétävlingen För-orten kan spridas nationellt

The Side Hustle är en nystartad podcast som vill utbilda det svenska folket om ekonomisk självständighet och därmed motverka ekonomisk segregation. Varje säsong samlar de in pengar till en aktör. Den här säsongens utvalda är den Järvabaserade idétävlingen För-orten. Målet är att samla in en miljon kronor och på så sätt anordna tävlingen i Göteborgs och Malmös förorter.

Förebilder i förorten

– Jag blir själv lycklig över att se andra bli lyckliga. Moosa Assal är föreläsare och fritidsledare. Han är nominerad till Årets folkbildare på Förortsgalan 2019 för sitt engagemang med ungdomar, i synnerhet i Järva. Han berättar om sitt arbete med ungdomar, hans drivkraft och Gud.