Våldet har präglat Carolina Sinisalos hela liv. Som barn, som kvinna, som medborgare och som mamma har hon på olika sätt fallit offer. Varje gång har hon rest sig igen. Nu börjar hon föreläsa om sina erfarenheter för att stötta andra drabbade och åstadkomma förändring.

Fyra år har gått sedan syskonen Alejandro och Robin Sinisalo sköts utanför sin port i Akalla. Storebror Alejandro överlevde trots allvarliga skador, men Robin blev bara 15 år. Som ett sätt att överleva sorgen startade deras mamma Carolina Sinisalo organisationen Fuck våldet. Hon har talat på demonstrationer och gett intervjuer med förhoppning om att kunna stötta andra våldsdrabbade människor genom att skapa möten. Nu i vår börjar hon även föreläsa om sina erfarenheter.

Det är inte skamligt att be om hjälp

– Jag har levt med våld hela mitt liv. Jag växte upp med alkoholiserade föräldrar där det var våld och jag har upplevt våld i nära relationer som vuxen. Vågar vi inte prata om det så kan vi inte komma till en lösning. Vi kanske inte alltid har världens tillit till myndigheter, men det är inte skamligt att be om hjälp.

Just nu ligger Fuck våldet på is, det är för mycket jobb att driva en förening på egen hand säger Carolina Sinisalo, men hon slutar inte diskutera och jobba med frågan. Hennes ambition är att omsätta sorgen och vreden i någonting konstruktivt genom att prata om det hon varit med om i offentligheten. Samtidigt utbildar hon sig till socialpedagog för att kunna arbeta mer förebyggande mot våld i framtiden.

– Jag är inte ute efter kändisskap, jag vill driva den här frågan och jobba på marken. Om jag kan locka till mig människor som tycker att vi förortsmänniskor är jättehemska, kanske det kan bidra till att bryta fördomar från båda håll. Någonting måste vi göra, fortsätter det så här kommer det här landet att gå under.

Anna Nygård

Den som vill kontakta Carolina Sinisalo når henne på carrosinisalo@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Vi är alla med i samma lag”

Fredrik Jurdell har nu suttit som stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta i drygt 100 dagar. Eller suttit, han har mest varit ”ute på turné” och träffat medborgare och medarbetare. Hur känns det? – Det känns bra, tycker jag. Att jobbet innebar utmaningar, det visste jag.

”Alla ska få sin röst hörd”

Resan har varit lång för Maher Turkie. Han kom till Sverige från Libanon som tioåring och mycket har hunnit hända i hans 39-åriga liv. Det har varit ett liv kantat av drogmissbruk, kriminalitet och utanförskap. Men idag är Maher Turkie, grundaren till No2crimes, en förebild för många i orten.

”Jag har en treårsplan, det tar tid att bygga en bra skola”

Nu är han på plats, Hjulsta grundskolas nya rektor. Bassem Jerbi tillträdde sin tjänst den 7 januari. – Det känns fantastiskt kul att vara här, det gör det verkligen.

Leo Ahmed från Akalla vittnar om vårdkrisen

När Leo Ahmed från Akalla smittades av coronaviruset fick han snabbt insikt i vilken krissituation som råder inom sjukvården. Han understryker vikten av att följa myndigheternas råd och stanna hemma för att inte belasta vården och sprida smittan.