Ole-jörgen persson och mikaela hollis

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutade att stänga Fristads servicehus i Bromsten i oktober 2019. Lägenheterna bedömdes ”ha uppnått sin tekniska livslängd”, staden sålde fastigheten och 105 äldre tvingades flytta. Men idag hyr privata företag ut samma lägenheter för höga hyror. Vad säger politikerna, som fattade de avgörande besluten, om det?

En av de ansvariga politiker som fattade beslutet att sälja fastigheten var Michaela Hollis, KD, som är ordförande i styrelsen för stadens fastighetsbolag Micasa. Hon säger att ansvaret för att Fristad såldes ligger hos Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

– Vi beslutade att sälja därför att stadsdelen sade upp avtalet. De gjorde det i oktober 2019. Fristad var byggt 1983 och där krävdes omfattande upprustning. Stadsdelen ville inte vara hyresgäster längre, då stod Micasa med ett tomt hus. Micasa bygger om och rustar ett flertal hus, men just Fristad hade en svår konstruktion. Det är kostnadskrävande att bygga om.

Enligt stadsdelen visade Micasas tekniska undersökning att fastigheten måste stambytas. Men det är en beskrivning som Michaela Hollis inte känner igen, när jag talade med henne i telefon.

Micasa hade kunnat renovera om stadsdelsförvaltningen hade varit intresserade av en fortsatt förhyrning

 – Jag har inte hört något om stambyten, utan det var fastighetens konstruktion som var problemet. Ett servicehus har ju så många gemensamma lokaler. Bara 42 procent är lägenheter, det är svårt att hyra ut. Micasa skulle ha kunnat stambyta, om det var det som var problemet. 

När Michael Hollis fått läsa sina citat ändrar hon sig. 

 – Fastigheten behövde renoveras, bland annat behövde stammarna bytas då de vid besiktning visat sig vara i behov av att rustas och det var problem med läckor. Men Micasa hade kunnat renovera huset om stadsdelsförvaltningen hade varit intresserade av en fortsatt förhyrning av servicehuset.

Vi kan inte påverka hur fastigheten används längre, utan vi får dra lärdom av detta

Enligt Landia AB, som köpt fastigheten, har delar av lägenhetsbeståndet fått nya stammar. Det är oklart vilka lägenheter och vad som egentligen gjorts. Men alla lägenheter hyrs idag ut av privata bolag till höga hyror.

– Ja, vi har sett annonserna och man kan tycka att det är extrema hyresnivåer. 

Har ni någon koll på till vilka ni säljer fastigheterna? Och vad som händer i husen sedan?

– Ja vi kontrollerar vilka vi säljer till, men kan inte bestämma hur den nye ägaren ska använda sitt hus. Företaget Landia, som köpte fastigheten, hyr i sin tur ut till två andra operatörer, som hyr ut lägenheterna. Vi tycker inte att det är bra med så höga hyror och korta kontrakt. Men vi kan inte påverka hur fastigheten används längre, utan vi får dra lärdom av detta.

Ställ frågorna till stadsdelen främst

Hur kändes det att tvinga 105 gamla människor att flytta från Fristad?

– Det var stadsdelsförvaltningen som avvecklade verksamheten och sade upp hyresavtalet med Micasa. Stadsdelen ordnade med nya bostäder för de äldre. Ja, som du säkert förstår, så jobbar jag inte för att människor inte ska ha det bra. Men ställ frågorna till stadsdelen främst.

Problemet med den högst ansvarige politikern för beslutet, Ole-Jörgen Persson, M, då ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, idag ordförande i Rinkeby-Kista, är att han inte vill låta sig intervjuas av Nyhetsbyrån Järva. Han svarar inte ens i telefon, även om han fått frågorna i förväg, utan låter en pressansvarig skicka svar per mejl. 

Varför kan samma lägenheter, som ni dömde ut, hyras ut idag, bara tre månader efter att husen tömts? 

”Fastigheten är såld till Landia, frågan behöver därför ställas till dem.”

Det var allmänt känt att lokalerna och stammarna var i dåligt skick

Fristads kollektivhus, som byggdes samtidigt som servicehuset, anses hålla ungefär 20 år till innan stambyte genomförs. Hur kunde servicehuset vara helt slut?

”Den frågan behöver ställas till Micasa som var fastighetsägare.”

Varför lät ni Micasas analys av fastigheten vara allenarådande? 

”Micasa var fastighetsägare och det är fastighetsägarens analys som råder. Det var också allmänt känt att lokalerna och stammarna var i dåligt skick.”

Samtliga tidigare boende på Fristad fick nytt boende i enlighet med önskemål

Om 50 lägenheter stod tomma i servicehuset, som det påstods, var det inte möjligt att flytta de äldre i omgångar och renovera huset? 

”Det är inte lämpligt att låta äldre personer som ofta är en skör målgrupp bo i ett renoveringsobjekt. Det bedömdes därför inte vara ett realistiskt alternativ.”

Vilket ansvar har staden för sina gamla? 

”Staden ansvarar för att bedriva äldreomsorg med god kvalitet där individuella behov och önskemål tillgodoses i högsta möjliga mån. Samtliga tidigare boende på Fristad fick nytt boende i enlighet med önskemål.”

Kerstin Gustafsson Figueroa

Imorgon kommer en artikel om Stockholms stads utförsäljning av vår gemensamma egendom.
Läs tidigare artiklar:

”Det var ingen som ville flytta från Fristads servicehus”

Vad hände med Fristads servicehus?

Därför skriver jag om Fristads servicehus

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Om dagens invandrarpolitik och Agda Rössel

Vad skulle Agda tycka om dagens flyktingpolitik? Jag hörde i radion en trettonårig tjej, född och uppvuxen i Sverige. Hon berättade att hon skulle utvisas till Uzbekistan tillsammans med sin familj. I beslutet står med hänvisning till barnkonventionen att hon för sitt eget bästa borde få stanna, men i nästa stycke får Sveriges intresse att hålla borta ”illegala personer” övertrumfa barnkonventionen.

Vad hände med SIG:s verksamhet på Tisslingeplan?

När Sociala insatsgruppen startade 2013 hade de sin lokal i en före detta förskola på Tisslingeplan i Tensta. Idag står huset tomt. Vad var det som hände egentligen?

En film som absolut alla måste se

Gör inte misstaget och tro att Les miserables är en musikal. Eller dissa den eftersom den är fransk och bara visas på ett fåtal biografer. Det är en film som borde ses av alla, och särskilt av beslutsfattare och tjänstemän.

Sköts av polisen i Rinkeby – dog fyra dagar senare

För drygt ett år sedan, en kväll i mitten av juni sköts en man i Rinkeby av polisen i samband med ett ingripande. Enligt polisrapporterna träffade kulan i benet och den skadade fördes till sjukhus. Några dagar senare var han död. Vad var det som hände? Nyhetsbyrån Järva begärde ut förundersökningen.