I kafeterian i Rinkeby galleria sitter några av hyresgästerna på Rinkebysvängen. Forskaren från Lund, David Wensbo Posaric, är på besök. Tillsammans har de kämpat mot tvättmaskinerna som inte tvättar rent.

På Rinkebysvängen väntar hyresgästerna på att tvättstugan ska byggas om. Andra veckan i mars ska HSB plocka bort SWATABs maskin, som sägs rena vattnet så att det går att tvätta i kallvatten och utan tvättmedel. Hyresgästerna höll inte med om det, kläderna blev inte rena. De protesterades och fick rätt. Så nu ska det avjoniserade vattnet bort, tvättmaskinerna ska programmeras om och hädanefter fungera som vanliga tvättmaskiner.

Lex Järva, kallar vi framgången internt

 – Lex Järva, kallar vi framgången internt, säger David Wensbo Posaric.

Han är forskaren från Lund som dragit igång ett korståg över hela landet mot tekniken som ska förse tvättmaskiner med avjoniserat vatten.
 – De ljuger inte, men de säger inte hela sanningen. Ja, de har gjort tester som visar att bakterier dör. Men de har testat i 60 grader, då dör alla bakterier. Men de glömmer att berätta att bakterierna inte försvinner i kallt vatten.

Ingen annan tidning, radio eller teve har tagit upp ämnet igen

Men trots framgången på Rinkebysvängen konstaterar han att den inte har lett till några väsentliga förändringar.
 – Ingen annan tidning, radio eller teve har tagit upp ämnet igen. Och nu har SWATAB fått ännu mer bidrag från den statliga myndigheten Vinnova.

David Wensbo Posaric suckar tungt.
– Om inte Energimyndigheten och Vinnova delade ut så mycket pengar, skulle folk inte tro på det. Men företaget har även fått miljöpriser av flera organisationer.

Jag är rädd att myndigheterna slutat tro på vetenskap

Han menar att hyresvärdarna tjänar på att vattnet inte behöver värmas, det låter så bra och miljövänligt. Och nu har även städfirmor börjat köpa avjoniserat vatten, så kallat z-vatten.
 – Det är oroväckande och det är hyresvärden som kommer att få betala om smitta sprids.

David Wensbo Posaric hjälper hyresgäster på flera håll i landet mot det som han betraktar som ”hittepå”.
 – Det är obehagligt. Jag är rädd att myndigheterna slutat tro på vetenskap.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Framtiden oviss för Ungdomens Hus i Rinkeby

Ungdomens Hus i Rinkeby håller fortfarande stängt och verksamheten ska än en gång utredas. Under tiden erbjuds så kallad mobil verksamhet på andra platser i stadsdelen.

Helya Riazat på Järvaskolan är Framtidens kvinnliga ledare

För femtonde året i rad korar Sveriges chefsorganisation Ledarna Framtidens kvinnliga ledare. Årets vinnare är Helya Riazat, medgrundare av och rektor på Järvaskolan. – En god ledare måste leva som den lär, säger Helya Riazat.

Fredrik Jurdell ny stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta

Fredrik Jurdell föreslås bli ny stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta. Det formella beslutet fattas…

Här kan du få gratis kläder imorgon

Imorgon torsdag finns det möjlighet att hämta kläder helt gratis i Rinkeby Folkets Hus. Kläderna är inlämnade av privatpersoner som vill skänka dem vidare till folk som behöver.