Det är det här med religion och tradition. För några år sedan intervjuade jag en somalisk tjej om hur hon och hennes familj firade Eid. Vi träffades utomhus och hon hade precis kommit ut från moskén. ”Ja, vad handlade predikan om idag då?” frågade jag.
”Jag vet inte”, svarade hon. ”Jag förstod inte, han talade arabiska.”

När jag långt efteråt berättar det här för Fatima gapskrattar hon. ”Det är så typiskt. För många muslimer är Eid bara tradition, man vet inte riktigt varför man firar.”

Det är likadant för många av oss. Jag firar påsk och i min generation har vi lärt oss att Jesus dog på korset på Långfredagen, för den dagen var riktigt tråkig när jag var liten. Men idag kan du handla nästan vad du vill även den dagen och nätet är ju alltid öppet.

Jesus återuppstod, men vilken dag var det?

Men sedan då? Jesus återuppstod, men vilken dag var det? Kristi himmelfärd är mer begriplig, men pingsten? Vad hände då? Naturligtvis har jag hört det tusen gånger, men det fastnar liksom inte.

Påsk för mig, som barn, betydde påskägg och en massa godis. På Skärtorsdagen målade jag påskkort och klädde ut mig till påskkärring tillsammans med kompisar. Vi knackade dörr i höghusen på gatan där vi bodde och tjänade storkovan.

Hur som helst, Glad Påsk alla. Oavsett hur, och om, ni firar.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En värld utan journalistik, den vill vi inte ha…

I debatten om media i utsatta områden, som genomfördes under Järvaveckan senast, sade Martin Schibbye något klokt. ”En värld utan journalistik, den vill vi inte ha.” Nej, det vill vi inte. Ett samhälle där makthavare och politiker aldrig riskerar att granskas önskar ingen. I alla fall inte i teorin. Verkligheten verkar vara en annan.

Sitta som gisslan i direktsändning

Det var stort pådrag. SVT skulle sända direkt från Rinkeby. Representanter från…

”Jag tar med mig det här”

Trafikkontoret, en av stadens centrala förvaltningar, var på besök när Kista-Rinkeby hade…

För många betyder midsommar inget särskilt alls

Midsommar betraktar många som vår riktiga nationaldag och det är den helg, tillsammans med julen, som firas mest. Många älskar midsommar, kanske är det början på semestern, och familjen samlas. För andra är känslan av ensamhet som värst just en sådan här dag och för väldigt många betyder midsommar inget särskilt alls.