Två kvinnor med munskydd håller en banderoll med texten Nej till marknadshyra

Kampanjen Nej till marknadshyra har spritt sig över hela landet men hela tiden varit starka i Järva. De har arrangerat demonstrationer och stormöten, skrivit debattartiklar och protestbrev. Och nu har de skrivit historia.

I eftermiddags kom beskedet: Centerpartiet backar från kravet om att införa marknadshyror i nyproduktion. 
– Det finns ingen politisk realitet att genomföra det här förslaget, då lägger vi det åt sidan, sade Centerns partiledare Annie Lööf i en intervju med Sveriges radio.

Vänsterpartiet hade lovat att fälla regeringen om de försökte införa marknadshyror och Nooshi Dadgostar visade sig vara en kvinna som står vid sitt ord. I måndags fälldes regeringen av Vänsterpartiet och två dagar senare drog Centerpartiet tillbaka sitt förslag.

Det som har hänt idag är en historisk händelse som ger eko över hela världen

Bland de järvabor som engagerat sig i kampanjen mot marknadshyror var stämningen hög på onsdagskvällen. Nyhetsbyrån Järva bad fyra aktivister om en kommentar på dagens händelser.

Arne Johansson, Norra Järvas stadsdelsråd
– Det är en fantastisk seger för den här gräsrotskampanjen som jag tror har gett självförtroende åt Nooshi Dadgostar så att hon vågade gå hela vägen. Hon har känt att hon haft det stödet i ryggen. Det som har hänt idag är en historisk händelse som ger eko över hela världen. Trots pandemin så har vår kampanj vuxit till en historisk folkrörelse.

Veronica Stiernborg, ledamot för (V) i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd
– Att Vänsterpartiet den här veckan såg till att vi hyresgäster i Järva slapp hyreshöjningar på omkring 28% är mer än bara en vinst. Det är människors liv det handlar om. Vi går rakryggade från det här, till skillnad från socialdemokratin som vi räddade från en välfärdskatastrof.

Dagens händelser visar att vår organisering och vårt arbete ger frukt. 

Ilhan Kellecioglu, Ort till ort Husby
– Allt är ju inte riktigt klart än, men det är en stor, stor seger för oss hyresgäster, som vi bör fira. Dagens händelser visar att vår organisering och vårt arbete ger frukt. 

Sandra Mandell, aktiv i Hyresgästföreningen i Husby
– Det är en stor delseger i kampen för en bättre social bostadspolitik. Folk är mycket uppmuntrade nu även om man vet att mycket jobb återstår. Kampen fortsätter och flera aktioner är planerade. 

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Handlarna är redo inför ramadan

På ramadans första dag arbetar han som vanligt i charkdisken inne i livsmedelsbutiken Matvärlden i Tensta. – Det är perfekt att fasta, säger Youssef Mahabi. Jag mår så bra.

Sammanfattning av coronaläget på somaliska – Xoogta corona iyo talalka

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska om covid-19 och vaccinering. Sändningen handlar bland annat om en rapport som kommit från Folkhälsomyndigheten, som konstaterar att endast 44 procent av människor med afrikanskt ursprung har vaccinerat sig mot covid-19. Dessutom information om att efter den 22 maj så öppnas fler vaccinationsmottagningar runt om i Stockholm. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.

”Det råder stor politisk enighet i frågan om begravningsplatsen”

Awad Hersi satt som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd när beslutet om Järvas…

Äntligen drar fotbollssäsongen igång!

Nu har beskedet kommit från Folkhälsomyndigheten att tävlingsmatcher inom elitidrotten får genomföras från och med den 14 juni.