Det bidde bara en målad vägg.

Det blev inga praktikplatser för unga vid bygget av polishuset. Anledningen var höga säkerhetskrav. Istället blev det en handledare hos Fryshuset och en målad vägg. 

Praktikanter och byggnadsarbetare skulle komma från närområdet. Så lät det när NCC tog det första spadtaget till det nya polishuset i slutet på 2017. Så blev det inte.

– Praktikanter var inte det bästa, vi fick titta på andra möjligheter. Vår ambition är att kunna bidra, säger Jennie Fridolin ansvarig för social hållbarhet för NCC building Sverige.

Blev lovade praktikplatser – fick en handledare

Till en början var planen att man skulle inkludera praktikanter och unga från närområdet. Bland annat för att skapa arbetsmöjligheter och erfarenhet från arbetslivet. Men ungdomar från Rinkeby fick istället möjligheten att måla ett konstverk vid bygget.
– Vi intervjuade dem, gav dem en riktig anställningsintervju-situation och sådana saker som är viktiga för en ung person, att få möta en riktig arbetsgivare, sade Jennie Fridolin till SVT.

När Nyhetsbyrån Järva pratar med Jennie Fridolin säger hon att ambitionen alltid är att ha med praktikanter från närområdet vid byggena.
NCC brukar jobba så, med praktikanter och lokala aktörer. Det var lokalkännedom som behövdes och lokala aktörer är det bästa.
Men så blev alltså inte.
– Nej, vi sponsrar istället en handledare i Fryshusets projekt ”Lös det!”. Vi hoppas att det kan hjälpa dem som hamnat lite snett.

Problemet: Säkerheten

Jörgen Olsson på Polisen förklarar varför säkerhetskraven blev anledningen till att försöken med praktikanter slopades.

– Det finns en allmän säkerhetsnivå, det här är en annan nivå eftersom ett polishus har högre krav. All personal ska säkerhetsklassas och man ska godkänna alla från betongarbetare till praktikanter. Vår prövning tar ett antal veckor helt enkelt. Nu löste det sig med sommarjobbare och samarbetet med Fryshuset istället.

Bygget av polishuset har stött på en hel del problem. Först gick det trögt med att hitta några som ville genomföra bygget, sedan var attacker mot arbetsplatsen och som Nyhetsbyrån Järva rapporterat har hela bygget försenats. Ann-Margarethe Livh var ordförande i Familjebostäder när kontraktet med NCC skrevs under.
– Upphandlingen med NCC var svår, det var en komplex upphandling och det är inte många bolag som kan bygga sådana här säkerhetsklassade hus.

Idag är hon vice ordförande och sitter kvar på den posten en period framöver. Hon beklagar att det inte blev några praktikplatser i bygget av polishuset.
– Personligen kan jag tycka att det är sorgligt om det inte funkar med praktikanter. En av de absolut viktigaste åtgärderna för att unga ska komma ut i arbete är praktikplatser.
Men Ann-Margarethe Livh har förståelse för att säkerheten är viktig vid ett stort bygge.
– Ofta är det facken som sätter mot. Det är fler som dör i arbetsplatsolyckor än som blir skjutna. Handlar det om fackliga krav, så är jag ödmjuk eftersom även erfarna arbetare dör på arbetsplatser.

 Många är besvikna

NCC och Polisen verkar vara nöjda med hur det blev. Det gäller dock inte alla. En som inte är nöjd är medborgarvärden Hagi Farah som menar att både från NCC och Familjebostäder gjort det enkelt för sig.
– Vi förväntade oss att de skulle hålla sina löften och hjälpa till att minska arbetslösheten i området. Men de gör precis som Stockholms stad, ger alla pengar till Fryshuset och så tror de att de löser problemen, säger Hagi Farah.

 Svante Störlinge
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Kunskapslyftet vill höja utbildningsnivån i Järva

Det nybildade nätverket Kunskapslyftet vill att fler från Järva vidareutbildar sig efter gymnasiet. Två gånger per år ska nätverksträffar anordnas, där man har chansen att träffa alumner från området. Nästa lördag är det premiär för det allra första evenemanget på Kista Träff.

Aysha Jones kan bli årets stockholmare

Aysha Jones, tenstabon, som grundade Black Lives Matter i Sverige, har nominerats till utmärkelsen Årets stockholmare.

Äntligen drar fotbollssäsongen igång!

Nu har beskedet kommit från Folkhälsomyndigheten att tävlingsmatcher inom elitidrotten får genomföras från och med den 14 juni.

Tensta träff kan tvingas stänga redan nästa vecka

Nu avgörs framtiden för Tensta träff. Ikväll röstar Kulturförvaltningen om det bidrag som föreningen sökt för 2020 ska beviljas. Men i förslaget inför kvällens möte föreslås en budget på endast 50 procent av de sökta pengarna. Det räcker inte enligt Farida al-Abani som är verksamhetsledare för Tensta träff.