Jamad Mohamud har gjort sitt bästa för att det ska bli säkert att gå över gatan vid Rinkeby centrum.

Övergångsstället på Rinkebystråket vid Folkets Hus är obevakat och bilarna kör fort. 
 – Jag har ringt överallt för att få dem att förstå att här behövs ett bevakat övergångsställe, säger Jamad Mohamud.

Övergångsstället vid Rinkeby Folkets Hus, precis mellan busshållplatserna, är flitigt använt. Alla barn från Askebyskolan och Rinkebyskolan går över gatan här. Jamad Mohamud går här ofta med sina barn och har reagerat på hur farligt det är.
 – Det har hänt flera gånger att mina barn och mina grannars barn varit i fara här. Det känns som en tidsfråga innan det sker en olycka.

Då ser inte bussen mig förrän de är högst en meter ifrån

Dessutom händer det att skåpbilar, och större skrymmande bilar, parkerar närmast övergångsstället. 
 – Då ser inte bussen, eller bilen, mig förrän de är högst en meter ifrån. De kör fort och det är livsfarligt. Dessutom finns ingen skylt som visar att skolor finns i närheten.

Ingen skylt som visar att skolor finns i närheten

Jamad Mohamud har ringt runt för att få de ansvariga att förstå hur viktigt det är med ett bevakat trafikljus här.
 – Jag har ringt Stockholms stad som hänvisar mig till Trafikkontoret. De hänvisade mig vidare till parkeringsbolaget, som i sin tur säger att de inte har något ansvar. Jag har pratat med många föräldrar, som tycker att något måste göras.

Malin Larsson, kommunikatör på Trafikkontoret, svarar Nyhetsbyrån Järva i ett mejl:

”Utifrån de mätningar som finns tillgängliga för platsen har bedömningen gjorts att övergångsstället inte behöver vara signalreglerad.”
Malin Larsson skriver också att det i dagsläget inte finns några planer att göra något åt situationen. Men om de ”gör bedömningen att övergångsstället behöver hastighetssäkras kan vi på Trafikkontoret initiera ett projekt eller få med åtgärden i några av de planerade projekt som Trafikkontoret har.”

Politikerna i Trafiknämnden är de som fattar besluten, som Trafikkontoret ska verkställa. Christian Valtersson, pressekreterare åt trafikborgarrådet Daniel Helldén, MP, svarar så här:

”Vi kollar upp status kring det specifika övergångsstället och återkommer till er så fort som möjligt. Generellt lägger vi rätt mycket resurser på just trafiksäkerhetsåtgärder och då även specifikt åtgärder för att få ner hastigheterna på stadens gator, men vi ska kolla upp vad som gäller kring just denna gata och detta övergångsställe.”

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tre dagar i hälsans tecken i Rinkeby centrum

VVad har Carolina Klüft, Mikaela Laurén och Martin Lidberg gemensamt?Jo, de har alla varit bäst i världen i sina resepktive sporter. Dessutom kommer de att delta på hälsomässan i Rinkeby centrum.

En kväll med Mutah ”Napoleon” Beale och Quincy Jones III

Det var mer än fullsatt i Kista Träff när Bling anordnade månadens inspirationskväll. Den här gången var det Mutah ”Napoleon” Beale och Quincy Jones III som var gäster.

Skördefest hos Den Gulliga Folkrörelsen i Hjulsta

Den gulliga folkrörelsen bjöd in till skördefest på Hjulsta Ekoodling. Det blev mat och dans, musikuppträdanden och pachamanca.  – Alla är välkomna hit, här finns glädje och vi har sol!

18-åring död efter skjutning

En ung man avled inatt på sjukhus efter att ha blivit allvarligt skottskadad på tisdagskvällen i Hjulsta. Sex personer har gripits och en förundersökning om mord är inledd.