Jamad Mohamud har gjort sitt bästa för att det ska bli säkert att gå över gatan vid Rinkeby centrum.

Övergångsstället på Rinkebystråket vid Folkets Hus är obevakat och bilarna kör fort. 
 – Jag har ringt överallt för att få dem att förstå att här behövs ett bevakat övergångsställe, säger Jamad Mohamud.

Övergångsstället vid Rinkeby Folkets Hus, precis mellan busshållplatserna, är flitigt använt. Alla barn från Askebyskolan och Rinkebyskolan går över gatan här. Jamad Mohamud går här ofta med sina barn och har reagerat på hur farligt det är.
 – Det har hänt flera gånger att mina barn och mina grannars barn varit i fara här. Det känns som en tidsfråga innan det sker en olycka.

Då ser inte bussen mig förrän de är högst en meter ifrån

Dessutom händer det att skåpbilar, och större skrymmande bilar, parkerar närmast övergångsstället. 
 – Då ser inte bussen, eller bilen, mig förrän de är högst en meter ifrån. De kör fort och det är livsfarligt. Dessutom finns ingen skylt som visar att skolor finns i närheten.

Ingen skylt som visar att skolor finns i närheten

Jamad Mohamud har ringt runt för att få de ansvariga att förstå hur viktigt det är med ett bevakat trafikljus här.
 – Jag har ringt Stockholms stad som hänvisar mig till Trafikkontoret. De hänvisade mig vidare till parkeringsbolaget, som i sin tur säger att de inte har något ansvar. Jag har pratat med många föräldrar, som tycker att något måste göras.

Malin Larsson, kommunikatör på Trafikkontoret, svarar Nyhetsbyrån Järva i ett mejl:

”Utifrån de mätningar som finns tillgängliga för platsen har bedömningen gjorts att övergångsstället inte behöver vara signalreglerad.”
Malin Larsson skriver också att det i dagsläget inte finns några planer att göra något åt situationen. Men om de ”gör bedömningen att övergångsstället behöver hastighetssäkras kan vi på Trafikkontoret initiera ett projekt eller få med åtgärden i några av de planerade projekt som Trafikkontoret har.”

Politikerna i Trafiknämnden är de som fattar besluten, som Trafikkontoret ska verkställa. Christian Valtersson, pressekreterare åt trafikborgarrådet Daniel Helldén, MP, svarar så här:

”Vi kollar upp status kring det specifika övergångsstället och återkommer till er så fort som möjligt. Generellt lägger vi rätt mycket resurser på just trafiksäkerhetsåtgärder och då även specifikt åtgärder för att få ner hastigheterna på stadens gator, men vi ska kolla upp vad som gäller kring just denna gata och detta övergångsställe.”

Kerstin Gustafsson Figueroa

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu börjar firandet av Eid al-adha!

Vid halv tio på söndagsmorgonen är bönen i moskén i Husby över. Folk strömmar ut från lokalen. Alla är finklädda och många ställer upp för att ta familjefoton. – Den här helgen är det särskilt viktigt att umgås med familj, släkt och vänner, säger Hooda Warsame, som bor hos sin moster i Husby.

Stadsdelsnämnden i Rinkeby-Kista har möte ikväll

Ikväll har Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd möte i Folkets Husby. Viktiga frågor som ska behandlas rör föreningsbidragen, om Sociala insatsgruppen ska utökas och om det blir någon upprustning av Akalla torg och busstation.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 25. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.

Hjuset och Blå Huset tas över av Rädda Barnen

På måndagen blev det klart att Rädda Barnen tar över driften av fyra fritidsgårdar i Spånga-Tensta. Det handlar om Hjuset i Hjulsta, Blå Huset i Tensta samt Grottan och Folkan i Spånga.