Jag promenerar i Tensta. Första bron jag går över heter Första bron, sedan kommer jag till andra bron som heter Andra bron. Jag ser en tredje bro därborta, vågar jag gissar vad den heter? Ah, jag gissade fel! Den hette Fjärde bron.

Men på vägen hem passerade jag Tredje bron. Så den finns! Längre bort finns Femte bron. Jag började fatta, den som hade kunnat räkna till tio fick jobbet! Nu började jag räkna på fingrarna, en-två-tre … Hur många broar har byggts? Blir det fler?

Sedan tar jag Tenstas huvudgata hemåt, I Paris heter huvudgatan Champs-Elysées och i Stockholm Kungsgatan. Vad heter den i Tensta? Tenstagången! Det låter som en smitväg mellan husen. Huvudgatan borde heta Eriksgatan, ett gammalt kunganamn, eftersom Tenstas alla kungar dragit förbi där.

Tensta allé som korsar Tenstastråket och mynnar ut vid Tenstavägen

Sedan ska jag förbi de där gatorna! Tensta allé som korsar Tenstastråket och mynnar ut vid Tenstavägen. Om det inte var tvärtom. Jag blandar ihop dem. Tänk om någon från andra delar stan av stämmer möte med mej. Jag förklarar: Jag möter dej i hörnet av Tenstastråket och Tenstaallén. Du kommer dit om du tar Tenstagången mot Första bron. Han kommer inte. Jag fattar, vännen har tagit fel och står och väntar i hörnet Tenstastråket och Tenstavägen. Där står han inte heller. Tre dagar senare läser vi på Nyhetsbyrån Järva  att polisen plockade upp en förvirrad innerstadsbo som går omkring mellan broar i Tensta och frågar folk vilken den äldsta bron i Tensta är.

Bra namn ger ett ställe själ

I innerstan diskuterar namnkommittéer och skönhetsråd spännande namn på gator och allmänna platser. Politiska partier motionerar om namn gator och parker. När Tensta skulle döpas stod borgarrådet med arkitekten i leran 1969 eller 1970 och tyckte det var smart att döpa alla gator till något på Tensta, så att de första inflyttade visste var de hamnat!

Bra namn ger ett ställe själ. Förebilder boostar. I alla städer byter man då och då namn på gator och torg, till och med river statyer. Tensta förtjänar bättre namn än dagens. Vi har hela världens alla förebilder att välja mellan. Har Afrikas bästa fotbollspelare fått ge namn åt en bro, så ställer sej inte busiga barn där och kastar på bussar. Om en park får heta Rosas Park lär sej alla snart vem hon var.

Om en park får heta Rosas Park lär sej alla snart vem hon var

Tensta stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag på att döpa om ställen med tråkiga, intetsägande namn och ge dem nya namn som kan vara efter hjältar i frihetskamp, i  sport och musik, eller  hjältar ur sagor och vardag.

Karl-Gustav Köhler

Vad kan jag göra, frågar du? Gå ut i Tensta och hitta platser du vill döpa om! Har du eget namnförslag, mejla det till redaktionen@nyhetsbyranjarva.se. Kanske du bara har ett namn du tycker som skulle passa på en gata, park eller bro, tipsa om det.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Anställda på Ungdomens Hus polisanmäler Benjamin Dousa

Flera av de anställda på Ungdomens Hus i Rinkeby har polisanmält stadsdelsnämnden ordförande i Rinkeby-Kista. Deras synpunkter på Benjamin Dousa, den översyn som gjorts och hur Rinkeby-Kista hanterar den här frågan publiceras här anonymt.

Vem ansvarar för de trasiga bänkarna på Rinkeby torg?

Den 19 juni tog jag en bild på de trasiga bänkarna i…

Varför får Granby gård förfalla?

Trettondagspromenaden gick den vanliga rutten över Järvafältet, med viss avvikelse som förde oss förbi Granby, en halv kilometer från Husby gård. Det är tydligt att Granby gård är lämnad åt sitt öde och håller på att förfalla.

Annie Lööf markerar mot rasismen

Häromdagen läste vi skriverier i dagstidningen av framträdande figurer från Moderaterna och…