Att vara hyresgäst är att vara utsatt. Ombildningar och privatiseringar av allmännyttan står högt upp på den politiska dagordningen. Det finns värdar som driver bort hyresgästerna med regelrätta trakasserier och andra härskartekniker. Renovräkt! Hyresvärdars makt(spel) och hur du tar striden är en handbok för dig som vill göra motstånd. Vi har läst den.

Oseriösa hyresvärdar som låter husen förfalla för att sedan genomföra omotiverade renoveringar med extrema hyreshöjningar som följd. För många boende i Järva är det ett alltför välbekant fenomen. Det privata fastighetsbolaget Hembla som äger en stor del av hyreslägenheterna i området har blivit ökända för sina renovräkningar och till och med anklagats av FN för att bryta mot mänskliga rättigheter. Renovräkt! Hyresvärdars makt(spel) och hur du tar striden är en liten färgglad bok från Verbal förlag, som handlar om just detta.

En självhjälpsbok för hyresgäster

På ett enkelt sätt med många praktiska exempel förklaras vad renovräkningar innebär och de strategier som bland annat Hembla använder sig av för att genomföra dem. Det förklaras också vad du som hyresgäst har för rättigheter och hur det går att försvara sig om ens hyresvärd använder fula metoder och försöker köra över de boende. I baksidestexten beskrivs Renovräkt! som en praktisk guide i motstånd och det stämmer bra. En självhjälpsbok för hyresgäster i knipa skulle också ha funkat.

Bakgrunden till renovräkningar är förstås fastighetsbolagens vinstintressen men ibland används renovräkning som verktyg för att driva på en gentrifieringsprocess och byta ut resurssvaga hyresgäster mot folk med mer pengar. Gentrifiering kan förklaras som en social statushöjning av ett område. I praktiken innebär det att rikare människor flyttar in och gör så att hyrorna och priserna i affärerna stiger. Det leder i sin tur till att de som först bodde i området inte har råd att bo kvar när det blir mer populärt.

Rikare människor flyttar in och gör så att hyrorna och priserna i affärerna stiger

Författarna Dominika Polanska, Sarah Liz Degerhammar och Åse Richard är forskare och aktivister som på olika sätt har fördjupat sig i frågor kring bostadspolitik, rättigheter för hyresgäster och samhälleliga maktstrukturer. Största delen av boken ägnas åt att gå igenom och förklara de härskartekniker som fastighetsägare använder när de försöker driva igenom förändringar i strid med hyresgästernas intressen. De korta avsnitten med många underrubriker och de pedagogiska illustrationerna av Ruhani gör Renovräkt! lättläst. Den fungerar även utmärkt att bläddra runt i, läsa här och där och slå upp specifika frågor för att få hjälp att agera utifrån ett specifikt problem. I boken finns dessutom en ordlista, lästips och kontaktuppgifter till organisationer som kan vara hjälpsamma för den som hotas av renovräkning. Minst ett exemplar av Renovräkt! borde finnas i varje tvättstuga.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Jag vill se patriarkatet falla överallt”

För sju år sedan var Ronak Moaf Mirlashari med och grundade StreetGäris, nu är hon aktuell som en av författarna till den feministiska antologin Sida vid sida. – Texten är en hyllning till det som har format mig, säger Ronak Moaf Mirlashari.

Konstutställning öppnade Bridge i Kista Galleria

Bling och Womenisa har i samarbete med Citycon öppnat Bridge i Kista Galleria och en konstutställning öppnade mötesplatsen. – Vi vill lyfta upp goda förebilder och se till att de får hjälp att nå ut via våra plattformar, sade Amal Said.

Regnbågsbänk smygstartar Pride i Rinkeby-Kista

Den 2-8 augusti pågår Prideveckan i Stockholm, där Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning bjuder på ett omfattande program. För att uppmärksamma firandet har 21 feriearbetande ungdomar målat fyra parkbänkar i regnbågsfärger. Den första pridebänken invigdes av stadsdelsnämndsordförande Ole-Jörgen Persson nära Hindertorpsparken i Rinkeby på torsdagen.

Suad Ali om sin debutroman

Suad Ali, statsvetare som har arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket, debuterar som författare med romanen “Dina händer var fulla av liv”. I torsdags kväll bjöd Rinkeby Folkets Hus in till ett samtal om boken.