I hela mitt liv har nämligen närhet varit en del av mina föräldrars kulturarv, där kindpussar och kramar ingår i vardagen

I hela mitt liv har nämligen närhet varit en del av mina föräldrars kulturarv, där kindpussar och kramar ingår i vardagen när man hälsar på familj, vänner, släktingar, bekanta eller till och farbrorn från pizzerian som du egentligen inte har något blodsband till – ja, ni fattar. Trots att man i den svenska kulturen, som jag också varit en del av, inte har låtit det gå obemärkt att det ska vara precis tvärtom. Under alla dessa år har jag lärt mig att tygla den kamp genom att helt enkelt anpassa mig.

Men jag förstår att social distansering är svårt, speciellt för de yngre. Detta har jag lärt mig den senaste tiden.

Som lärare har jag alltid haft en relation till mina elever där kramar ingått i mitt dagliga uppdrag, fram tills idag. Nu hör man mig istället, i samband med Covid-19, ropa högt och tydligt i korridorer och klassrum ”håll avstånd” eller ”no hugging guys” efter var och varannan lektion.

När jag försöker förklara vikten av social distansering för mina elever, som likt mig, också delar andra kulturer än bara den svenska, tittar de på mig som frågetecken. Det hade nog varit lättare för mig att be dem att tro på ufon. Orden kommer ut ur min mun; jag säger dem, och jag hör dem, men av varenda cell i min kropp vill jag egentligen stoppa dem. Men jag gör det inte. Istället envisas jag med att alla elever ska sprida ut sig och fylla de tomma bänkarna. ”Passa på, när klassen ändå är halvfull” säger jag.

Jag förstår att det är svårt, jag tycker själv att det är svårt. Att flytta sig bort från någon som försöker prata med en ser lite ut som en person som försöker backa från en hög med hundbajs som den precis upptäckt att den klivit på. Inte så himla trevligt med andra ord.

Men social distansering kan rädda liv. Att vara extra försiktig kan rädda liv.

Men social distansering kan rädda liv. Att vara extra försiktig kan rädda liv. Att tvätta händerna efter varje lektion, kan rädda liv. För även om barn och ungdomar som är friska inte är i riskgrupp är de potentiella smittbärare, till andra i riskgrupp. Så, ja social distansering innebär ett pausande på kramar och närhet, för en livslång möjlighet att utöva dem när allt detta är över.

Rihab Garci, arbetar som lärare i Akalla och har en välbesökt blogg.

Skriv om din vardag i coronans tid. Skriv och berätta, ta en bild med din mobil, och skicka till oss: redaktionen@nyhetsbyranjarva.se

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Rädda planeten och skapa jobb

I takt med att klimathotet nu är ett faktum, anser Vänsterpartiet att förvaltningen bör utveckla nya metoder för att dra sitt strå till stacken för att rädda planeten och den biologiska mångfalden i vårt stadsdelsområde.

Svar till ”En orolig mamma som satt i publiken”

Ett inlägg från liberalernas Åsa Nilsson Söderström har kommit med anledning av insändaren om mötet i Tensta träff den 16 augusti:

Ett brev till en vän i coronans tid

Hej, min kära vän! Jag vill berätta för dig en sak och det här har gjort så att jag har tappat hoppet om studenten och allt annat i år. Om du inte visste så har vi drabbats hårt av Covid-19 som är ett coronavirus.

Vi bussresenärer måste kräva fler turer med buss 179

Jag har bott i Tensta i många år. Ofta och regelbundet har jag…