I hela mitt liv har nämligen närhet varit en del av mina föräldrars kulturarv, där kindpussar och kramar ingår i vardagen

I hela mitt liv har nämligen närhet varit en del av mina föräldrars kulturarv, där kindpussar och kramar ingår i vardagen när man hälsar på familj, vänner, släktingar, bekanta eller till och farbrorn från pizzerian som du egentligen inte har något blodsband till – ja, ni fattar. Trots att man i den svenska kulturen, som jag också varit en del av, inte har låtit det gå obemärkt att det ska vara precis tvärtom. Under alla dessa år har jag lärt mig att tygla den kamp genom att helt enkelt anpassa mig.

Men jag förstår att social distansering är svårt, speciellt för de yngre. Detta har jag lärt mig den senaste tiden.

Som lärare har jag alltid haft en relation till mina elever där kramar ingått i mitt dagliga uppdrag, fram tills idag. Nu hör man mig istället, i samband med Covid-19, ropa högt och tydligt i korridorer och klassrum ”håll avstånd” eller ”no hugging guys” efter var och varannan lektion.

När jag försöker förklara vikten av social distansering för mina elever, som likt mig, också delar andra kulturer än bara den svenska, tittar de på mig som frågetecken. Det hade nog varit lättare för mig att be dem att tro på ufon. Orden kommer ut ur min mun; jag säger dem, och jag hör dem, men av varenda cell i min kropp vill jag egentligen stoppa dem. Men jag gör det inte. Istället envisas jag med att alla elever ska sprida ut sig och fylla de tomma bänkarna. ”Passa på, när klassen ändå är halvfull” säger jag.

Jag förstår att det är svårt, jag tycker själv att det är svårt. Att flytta sig bort från någon som försöker prata med en ser lite ut som en person som försöker backa från en hög med hundbajs som den precis upptäckt att den klivit på. Inte så himla trevligt med andra ord.

Men social distansering kan rädda liv. Att vara extra försiktig kan rädda liv.

Men social distansering kan rädda liv. Att vara extra försiktig kan rädda liv. Att tvätta händerna efter varje lektion, kan rädda liv. För även om barn och ungdomar som är friska inte är i riskgrupp är de potentiella smittbärare, till andra i riskgrupp. Så, ja social distansering innebär ett pausande på kramar och närhet, för en livslång möjlighet att utöva dem när allt detta är över.

Rihab Garci, arbetar som lärare i Akalla och har en välbesökt blogg.

Skriv om din vardag i coronans tid. Skriv och berätta, ta en bild med din mobil, och skicka till oss: redaktionen@nyhetsbyranjarva.se

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Svårt att få jobb i slöja

Arbetslösheten i Stockholm 2018 har minskat enligt TCO, jämfört med 2017. Trots det finns det många människor som fortfarande är arbetslösa och som har varit arbetslösa så lång tid.

Vi ska inte behöva leva med skjutningar i våra områden

Vi som bor på Järva har rätt att känna oss trygga. Vi ska inte behöva leva med skjutningar i våra områden. Det här våldet drabbar både offren, deras familjer och våra områden på de värsta sätt.

Det är när vi höjer våra röster som förändring sker

Ingen ska behöva utsättas för rasism! Ingen ska känna sig tvungen att behöva förbereda sina barn på att de kanske kommer stöta på rasism i samhället.

Föräldrar skriver öppet brev till Ole-Jörgen Persson, M

I kväll har Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd sammanträde. Före pandemin hade allmänheten möjlighet att ställa frågor, men nu sker mötena bakom stängda dörrar. Därför har Mohamed Hagi Farah från föreningen Järva Föräldraalliansen istället skrivit ett öppet brev till nämndens ordförande Ole-Jörgen Persson, M.