Trygg och coronasäker dating för svarta som är trötta på att sorteras bort och exotifieras. Det är tanken med Black Date Nights som arrangerar speeddejting på Zoom. Nyhetsbyrån Järva träffade Maryem Nasri och Aysha Jones som är kvinnorna bakom konceptet, för en intervju – på Zoom.

Allting började med att Aysha Jones skickade ett meddelande till Maryem Nasri en sen kväll i höstas ”Speeddejting för svarta på Zoom. Vad tycker du?” Innan dess hade Aysha Jones pratat med flera av sina singelvänner som alla var överens om att dejting är svårt, särskilt om man är äldre än 30 och svart.

– Jag har liksom de flesta testat Tinder och liknande appar och märkt att det finns människor jag inte matchas med, fast jag vet att de finns där och vi borde matcha. Det finns rasistiska algoritmer som gör att ”oattraktiva människor” sållas bort och där räknas svarta in. Så jag skämtade och sa att jag skulle starta en speeddejt för svarta singlar och jag blev så peppad av tanken att jag skrev till Maryem.

Dejting blir en helt annan grej när man är svart i ett vitt landskap

Maryem Nasri som jobbat mycket med digitala verktyg och hade Zoom-möten långt innan pandemin gjorde det till vardag, nappade direkt på idén. Hon förklarar uttrycket ”rasistiska algoritmer”.

– Det är inte med mening som algoritmerna är rasistiska, men om man bryter ner hur de fungerar så slår de på ett sätt som missgynnar svarta. Det är främst vita utvecklare som matar in information i algoritmerna och de lägger in fler vita ansikten än svarta, vilket gör att algoritmen får lättare att känna igen vita personer. Om du har gillat en person i en app så kommer algoritmen att föreslå andra med liknande utseende och eftersom svarta är i minoritet från början så sållas svarta ansikten bort. Vita har ett försprång eftersom de väljs oftare än svarta och därför får bättre exponering i apparna.

Men det är inte bara algoritmerna som agerar utifrån rasistiska strukturer. Även om Aysha Jones och Maryem Nasri själva har varit förskonade från rasistiska påhopp i dejtingsammanhang, kan de båda berätta om vänner som utsatts för rasism av personer som de träffat via olika dejtingappar.

– Det finns en fetishering av svarta i Sverige, jag vill dejta någon för att jag är jag, med mina knasiga grejer och inte för att jag är svart. Dejting blir en helt annan grej när man är svart i ett vitt landskap. Jag var och åt middag med en vän, det var inte ens en dejt, men vi blev helt utstirrade. Det kändes som att servitrisen trodde att jag var prostituerad, säger Aysha Jones.

2020 var ett år då många svarta fick sina trauman återaktualiserade

– Viktoria Kawesa (tidigare partiledare för Feministiskt initiativ reds anm) som är född i Uganda sade ”Jag blev svart när jag kom till Sverige, innan dess var jag bara en människa”. När man dejtar någon vill man bara få vara en människa. 2020 var ett år då många svarta fick sina trauman återaktualiserade i och med det som hände i USA med George Floyd och Breonna Taylor men även av liknande händelser i Sverige. Jag upplever att många svarta vill dejta någon som kan relatera och förstår, fortsätter Maryem Nasri.

Rent praktiskt så fungerar Black Date Nights så att intresserade singlar anmäler sig via ett formulär och sedan matchar Maryem Nasri och Aysha Jones ihop en grupp som bjuds in till ett möte på Zoom. Där möts de av en dj som spelar musik i en virtuell lounge och efter en genomgång av upplägget placeras deltagarna ut två och två i olika rum där de får prata med varandra i fem minuter innan det är dags att byta partner.

– Vi uppmanar folk att tänka att de ska på en riktig date och fixa sig innan, ta något gott att dricka och något att tugga på till. Black Date Nights ska vara kul, enkelt, tryggt och en plats där svarta människor kan hitta någon att göra vardagen lite mysigare med, säger Aysha Jones.

Black Date Nights har bara mötts av positiva reaktioner och ambitionen är att erbjuda ett dejttillfälle i veckan. Hittills har det varit straighta singlar som matchats, men Maryem Nasri och Aysha Jones tar tillfället i akt och uppmanar alla svarta queers och HBTQIA-singlar att anmäla sig.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Fullsatt när Suad Ali kom till Kista

Det var en lång kö utanför biografen Filmstaden i Kista, när Think…

Brand i källaren under Mahan Livs i Rinkeby

Strax efter lunch fick SOS alarm om brand i ett flerfamiljshus på Rinkebystråket. Det hade börjat brinna i källaren under Mahan Livs.

Killarna från Västerort vann Alehom Cupen överlägset!

Semifinalerna i Alehom Cupen i Ungdomens Hus blev riktigt spännande, men i…

Sammanfattning av coronaläget på somaliska – Xoogta corona iyo talalka

Här kommer en kort sammanfattning på somaliska om covid-19 och vaccinering. Sändningen handlar bland annat om att spridningen av covid-19 fortsätter, och en uppmaning om social distansering. Dessutom information om man har öppnat för drop-in vaccinering runtom i Stockholm och att man snart kommer att öppna även i Järva. Det är Fatuma Abdullahi Mohamed, folkhälsovetare och medarbetare i Nyhetsbyrån Järva, som är redaktör för sändningen.