Sajten faktiskt.se är en satsning där SVT och Sveriges Radio (ägda av oss alla) tillsammans med DN och SvD (privata mediahus) ska sortera bort falska nyheter. Men finns det en enda ”sanning” när det handlar om en komplicerad verklighet? Förutom sådant som att jorden är rund och Förintelsen faktiskt ägt rum.

Martin Wicklin är killen som gör söndagsintervjuerna i radions P1. I DN säger han att ”det är så jävla jobbigt att vara journalist. Man får inte tycka något. Jag får inte misstänkas för att gynna.” Han menar att han har ”slipats ner” och numera ser allt som ”en journalist”.

Men det är en myt, att journalister inte har några åsikter. Det är till och med dumt. Ett exempel är chefredaktören för tidningen Fokus, tidigare chefredaktör för Resumé och Veckans Affärer, som arbetade som kampanjchef för Moderata ungdomsförbundet i början av 2000-talet. Vem tror att han inte har en politisk uppfattning? Finns många fler.

Naturligtvis har journalister åsikter, konstigt vore det väl annars. Men det handlar om att vara saklig och låta flera sidor komma till tals. All journalistik handlar om att välja. Bestämma vad som är viktigt. Vi tycker att medias rapportering från Järva är bristfällig, ensidig och för negativ. Därför startade vi Nyhetsbyrån Järva.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

De kör det allmänna i botten

En liten pojke i rullstol sitter ensam vid rulltrappan, uppe vid spärrarna i Sundbybergs centrums tunnelbanestation. Hans mamma har åkt ner med de andra syskonen och ställt dem nere på perrongen.

Varför brinner det i Tensta?

Jag hörde det på morgonen när jag gick till tunnelbanan, på väg…

Vilka är det som bestämmer?

Ungdomshuset Reactor ska stängas och verksamheten flyttas till mindre kontorslokaler i Husby…

Tillbaka på ruta ett och börja om från början

Jag har arbetat i Järva sedan augusti 2016, men ibland känns det som om jag varit här i evigheter.