Möte inför eventet "Får alla slå mig?"
Möte inför eventet ”Får alla slå mig?”

På temat våld mot barn och unga anordnar en rad ungdomsföreningar i Tensta eventet ”Får alla slå mig?” den 9 juni. Dagen därpå ska några av ungdomarna ha ett möte med regeringens ansvariga minister Åsa Lindhagen.

Vendela Carlfjord, ordförande för Rädda Barnens ungdomsförbund inledde mötet på Blå Huset i Tensta:
– Vi på Rädda Barnen har en del kontakt med regeringen och vi ville träffa ministern för barn- och ungdomsfrågor. Men vi ville inte komma med en vanlig kravlista, utan vi ville arbeta fram något tillsammans med barn och unga här i Järva.

Bakom eventet som planeras till den 9 juni står Rädda Barnen Västerort tillsammans med en rad ungdomsföreningar i Järva; Folkets systrar, Förenade Unga, BK Bussenhus, Auragang, Ung trygg och Studiefrämjandet.

Sumaya Okasha från Rädda Barnen Västerort ledde diskussionen.
 – Vad är våld egentligen? Och var någonstans pågår det?

Föreningsrepresentanterna var överens om tre områden; i skolan, i hemmet och på offentliga platser. Men de bestämde sig för att eventet ska diskutera våld mot barn och unga i orten, på offentliga platser och med fokus på ordningsmakten. De lever med en ständig närvaro av polis och ordningsvakter.

Frågorna var många. Varför behövs så många poliser och ordningsvakter vid en vanlig biljettkontroll på buss 179? Varför kan killar som passerar i grupp över Rinkeby torg visiteras av polisen? Varför plockas unga in i polispiketen och bussas utanför staden? 

 – Våldet är normaliserat, ingen reagerar längre.

Den 9 juni äger eventet om våld mot barn och unga rum i Tensta. Lokal är inte klar än, men förhoppningsvis blir det i Tensta träff. Studiefrämjandet har ansökt om att få hyra lokalerna i sex månader innan renoveringen inleds. Slutgiltigt besked kommer den 28 maj när Kulturnämnden sammanträder.

Den 10 juni, kommer en liten grupp ungdomar möta ministern med ansvar för barnrättsfrågor, Åsa Lindhagen.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Tensta får nya övervakningskameror

Efter dödskjutningen i december placerar polisen nu ytterligare två övervakningskameror i Tensta. Sedan  en ny lag trädde i kraft vid årsskiftet 2019/2020 är det numera möjligt för polisen att sätta upp bevakningskameror utan att söka om tillstånd hos Datainspektionen. 

Nu är det gratis provtagning i Tensta och Husby

Känner du dig förkyld? Kan det vara covid-19? Nu kan du testa dig i Tensta och Husby. En buss från Region Stockholm tar hand om dig. Du behöver inte boka tid, men ta med legitimation. Det kostar ingenting.

Två skjutna i Hjulsta i natt – en dog

Två personer har skjutits utomhus i Hjulsta i natt. Vid lunchtid på måndagen kom beskedet att en av de skadade unga männen dött. Sammanlagt åtta personer har nu gripits.

Ortens mästare i fifa-spel utsedd

–  Jättebra turnering, det är alltid lika skönt att slå BK Bussenhus, säger vinnaren Hamza Heidar, från Atletico Rinkeby.Föreningen Welcome 2 Second Chance gjorde i samarbete med Folkets Husby en fifa-turnering.