”Visst jobbar du för tidningen?”

Det var på ett möte i stadsdelsnämnden för flera månader sedan. En kvinna kom fram till mig och bad mig komma med utanför mötessalen.

”Vet du, jag brukar nattvandra och jag har sett att Lugna Gatans värdar säljer droger i tunnelbanan. Jag ville gå hit idag och berätta det, men jag törs inte. För de sitter ju därinne.”

Jag tittade in i salen och såg fyra, fem killar i Lugna Gatans jackor sitta längst fram bland åhörarna.

Men har du verkligen sett dem sälja, frågade jag

Men har du verkligen sett dem sälja, frågade jag. Hon hävdade bestämt att så var det. Jag kunde inte skriva något baserat på en enda anonym utsaga, kanske var det ett missförstånd ändå. Jag uppmanade henne att kontakta polisen, men hon verkade tveksam.  Några frågor vågade hon inte längre ställa, utan hon gick ifrån mötet.

Nu har Trafikkontorets internrevision visat att hon hade rätt. Flera av Fryshusets ungdomsvärdar har begått brott parallellt med pågående anställning. Polisen menar att värdarna legitimerat kriminella aktiviteter i tunnelbanan, och därför begärt att de ska tas bort från en av tunnelbanestationerna i Järva.

Trafikförvaltningen har samarbetat med Fryshuset och Lugna Gatan sedan början av 2000-talet. Det befintliga avtalet gäller mellan 2014-2020 och kostar cirka 100 miljoner kronor. 

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Det finns inget farligare än hopplöshet

Det började redan förra sommaren, med alla bränder och hettan som inte gav sig. Den här sommaren har jag märkt att katastrofkänslan sprider sig. Inte bara det faktum att isarna smälter, och djurarter utrotas, utan även hotet om krig är påtagligt. Min yngsta oroar sig för framtiden och jag försöker lugna henne. Exemplen från historien är många, då det sett nattsvart ut men människorna ändå har lyckats vända utvecklingen rätt.

Varför brinner det i Tensta?

Jag hörde det på morgonen när jag gick till tunnelbanan, på väg…

Jag tänker på Tomas

Under fotbolls-VM 1994 hade Tomas på sig svenska landslagströjan hela sommaren. Han…

Sitta som gisslan i direktsändning

Det var stort pådrag. SVT skulle sända direkt från Rinkeby. Representanter från…