Tidigare idag delade Fryshuset ut Anders Carlbergs minnespris. I år gick priset för Årets revanschist till entreprenörerna och grundarna bakom det Järvabaserade kvinnonätverket Womenisa,  Deqa Abukar och Amal Said.

Under fredagen delade Fryshuset ut Anders Carlbergs minnespris. Priset delas ut i kategorierna Årets påverkare, Årets revanschist, Årets unga förebild och Hederspris för livsgärning.

Mottagare för 2020 års pris var bland annat entreprenörerna och grundarna bakom det Järvabaserade kvinnonätverket Womenisa,  Deqa Abukar och Amal Said. De fick priset för Årets revanschist med motiveringen:

”Årets revanschist är detta år två personer som trots motgångar och utan självklara förutsättningar för framgång styrt sin energi i en positiv, utvecklande och samhällsnyttig riktning och som nu ger tillbaka till samhället som entreprenörer, kreatörer och möjliggörare.”

Årets påverkare är artisten, författaren och människorättskämpen Jason Diakité. Årets unga förebild och ett stipendium på 15 000 kronor, från Anders Carlbergs minnesfond går till 22-åriga Ibbi Chune Jogestrand som arbetar som fritidsledare, DJ och modell. Anders Carlbergs hederspris för livsgärning går postumt till författaren och folkbildaren Gösta Vestlund.

Anders Carlberg var Fryshusets grundare och avled i januari 2013. För att hylla Anders Carlbergs minne skapades en minnesfond. 2016 valde Fryshuset att aktivera minnesfonden, genom att för första gången dela ut ett stipendium och hederspriser till personer som verkat i Anders Carlbergs anda. Priset ska gå till personer som utifrån sina egna förutsättningar agerat i den solidariska anda som Anders Carlberg levde i och stod för.

Eleni Terzitane

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Mannen som sköts av polis i Rinkeby har avlidit

En man sköts av polisen i samband med ett ingripande i en lägenhet i Rinkeby förra veckan. Nu har mannen avlidit på sjukhus och en rättsmedicinsk undersökning väntar.

Nämndmöte i Rinkeby-Kista ikväll

Av okänd anledning har nämndmötena, som tidigare alltid hölls sista torsdagen i varje månad, både ändrat vecka och veckodag. Därför är det möte i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd ikväll i Folkets Husby.

Fler sommarjobb än före pandemin i Stockholm

Hittills är 8 096 feriejobb klara för 2021 i Stockholm stad. Det är fler jobb än vad som kunde erbjudas 2019, året innan pandemin. Detta speglas även i Järva där fler ungdomar kommer att få fler jobb än förväntat.

Hon är orolig för framtiden med Förbifarten

I Järva påverkas många av bygget av Förbifart Stockholm med sprängningar och vägarbeten. Anita Karp i Akalla är mest orolig för vad som kommer hända med området när motorvägen är klar.  – Jag har tänkt länge att jag kommer bli tvungen att flytta. Men samtidigt vet jag inte vart jag skulle ta vägen.