Många ungdomar dök upp och njöt av grillmat, skön aura och Järvas ”unga stjärnor”, som hade fotbollsturnering med lag från Akalla och Husby, när 4west bjöd in till grillkväll.
  – Det är kul att planera och hålla i event, att få hänga tillsammans med både ledare och deltagare från området, säger Yusuf Idris, en av projektledarna från gruppen 4west, som är en undergrupp till Fryshuset i Husby.

4west är en plattform som är skapad för ungdomar i Västerort. De utbildas i ledarskap och lär sig att planera aktiviteter för andra ungdomar, i sin egen ålder eller yngre.
  – Att som 15-åring se en 17-åring leda en grupp och får betalt för det, blir väldigt inspirerande. Att åldersmässigt inte vara så långt ifrån den möjligheten själv, säger Mike från Fryshuset i Husby.

Att ungdomarna själva driver projekten skapar förebilder

Han berättar att ungdomarna ansvarar för en budget, där även deras egna löner ingår, och att de planerar olika aktiviteter för att erbjuda andra ungdomar en  god fritid.
– Det är många som inte tänker på att det är många timmars hårt slit bakom alla föreläsningar och evenemang som ordnas för att få till förändringar i de egna  bostadsområdet. Att ungdomarna själva driver projekten skapar förebilder, säger Mike.

Nyhetsbyrån Järva träffade Anisa Abdulahi Sheik, Sara Alabasi, Erna Bajramovic, Mona Abdi Hassan, Yusuf Idris och Donya Saraee från 4west gruppen. Några i gruppen vill arbeta med socialt arbete till exempel som socionom, någon med IT och några har tagit ett sabbatsår, för att fundera över framtiden.

Mona från Rinkeby började sommarjobba i Stockholms stad 2018, och sedan 2019 har hon varit med i 4west gruppen.
  – Jag har arbetat på olika avdelningar inom Fryshuset, men jag gillar barn- och ungdomsaktiviteterna bäst. Det är en sådan variation och jättekul att få göra något för kidsen. Jag är även med i ett filmteam utanför 4west regi, tillsammans Donya Saraee, med en filminspelning som pågår i Järva och som SVT håller i, berättar hon.

Vid den sortens event träffar man andra som man annars inte skulle umgås med

Gruppen pratade mycket om olika aktiviteter, både de som redan har varit och kommande. Diskussioner om utanförskap och om hur man kan nå varandra i olika delar av Stockholm.
– Vi har haft skattjakter bland annat, då har vi bjudit in fritidsgårdar från olika stadsdelar, som till exempel Husby och Södermalm. Vi har haft ett midsommarevent med bland annat femkamp tillsammans med föreningen Trygga Barnen ifrån Gärdet. Vid den sortens event träffar man andra som man annars inte skulle umgås med, säger Yusuf.

4west välkomnar alla oavsett vilka orter man kommer ifrån. Deras mål är att ungdomar från andra stadsdelar ska lära känna ungdomarna i Järva. De vill ändra den stereotypa bild som dyker upp i media, om hur man är och lever i ett visst område, eller med en viss religion. Gruppemedlemmarna är eniga  om att bilden som media förmedlar av Järvas förorter inte alls stämmer med verkligheten.
– Det vill vi ändra på!  Annars får vi ett instängt samhälle, som det ofta känns som nu, säger gruppmedlemmarna. Snart blir det en dagsutflykt till Kärsön, den ser vi mycket fram emot.

Den här kvällen uppträdde Tecnicalitet, som är en Spoken Word poet under namnet @tecnicalitet på Instagram och Youtube. Han har varit i final i SM och Ortens Bästa Poet, och är tvåfaldig Stockholmsmästare med Poetry Slam bland annat.
– Jag kom som 4-åring till Sverige med mamma och två syskon. Vi hamnade i Vänersborg, som är en trygg småstad, och flyttade sedan till Jakobsberg. Jag var själv väldigt ung när jag började arbeta på en kommunal resursskola för barn med trasslig skolgång, berättar Tecnicalitet.

Han kom till eventet för att inspirera och prata om sin livsresa,  och körde också en kort teaser från sin Spoken Word poesi.
– Poetry Slam är en scenframställning på tre minuter. När man tävlar finns det fem jurygrupper som har ett betygssystem och delar ut poäng. Jag håller också på med något som kallas RAP,  en förkortning av Rythm And Poetry.  Jag vill att de som lyssnar på mig ska respektera hantverket såväl som budskapet och inte bara tänka i kommersiella banor med sitt skrivande, säger han. 

I 4west ingår förutom dem som Nyhetsbyrån Järva träffade den här kvällen, även följande ungdomar: SofiaAden, Betel Mussie, Winta Kibrom, Faris Hussein, Gmeceu Mogosi, Alexander Tecklay och Yones Toby. 

Krista Sirviö

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nyhetsbyrån Järva utbildar fler lokala reportrar

För tredje året i rad håller Nyhetsbyrån Järva en grundkurs i journalistik. Tolv deltagare träffas varje tisdagskväll hela hösten på Kista folkhögskola. – Jag har alltid haft en intresse för text, så jag tyckte det skulle vara nice att gå en kurs i journalistik, säger Oumaima Mohamed.

En film som absolut alla måste se

Gör inte misstaget och tro att Les miserables är en musikal. Eller dissa den eftersom den är fransk och bara visas på ett fåtal biografer. Det är en film som borde ses av alla, och särskilt av beslutsfattare och tjänstemän.

HSB svarar på kritiken: Det är olyckligt och något vi beklagar

Vi håller helt med om att det dröjde alldeles för länge innan vi undersökte fuktskadan i lägenheten. Förvaltaren missade ärendet i sin mejl. Det är olyckligt och något vi beklagar. När hyresgästen hörde av sig igen i november och påminde tog vi tag i ärendet direkt.

Somaliska fotbollsturneringen Seuki i full gång på Spånga IP

Den årliga somaliska kultur- och idrottsveckan pågår just nu på Spånga IP. Det är fotbollsturneringen Seuki som för den 21:a gången återigen arrangerar den somriga folkfesten, där tolv europeiska lag som utgörs av den somaliska diasporan möter varandra i en kamp om mästerskapet.