Stockholms stad och miljöborgarråd Daniel Helldén har meddelat att 30 miljoner anslås för att rusta upp Hästa gård.
– För oss kom det som en överraskning. Men om man avser att rusta upp Hästa gård borde man ta hänsyn till de medborgarförslag som redan finns, säger Mariam Jallow Tholozan från Grönt Initiativ.

Mariam Jallow Tholozan är rädd för att staden tänker lämna över ansvaret för marken till något företag eller någon storbonde.
– Vi skulle vilja att man involverar föreningar som finns i området och frågar dem vad man vill ska hända med platsen. Helst borde det vara många, mindre aktörer med någon slags verksamhet med ett nytänk. Därför är PEAB en jättedålig idé eftersom de inte ens håller på med jordbruk.

Grönt Initiativ anser att en miljövänlig omställning av samhället med storskalig odling kan ske på och runt Järvafältet.
– Intresset för odling finns och man borde ta chansen att engagera folk som faktiskt bor här. Vi vill få krafter utifrån att se att det här faktiskt skulle vara möjligt just på Järva. Det finns ett behov och det finns outnyttjade resurser här. Det pågår redan i Malmö och i Göteborg, så varför inte i Stockholm, säger Mariam Jallow Tholozan.

Extinction Rebellion blev inbjudna av Den GULLIGA folkrörelsen

Grönt initiativ bildades i maj 2020 när personer från miljögruppen Extinction Rebellion blev inbjudna av odlingsgruppen Den GULLIGA folkrörelsen om att komma till Järvafältet och samarbeta.
– Jag och andra från Extinction Rebellion åkte dit och de berättade om Hästa gård. Jag tyckte det var jättekonstigt att marken kring Hästa gård inte används och att Stockholms stad jobbar så hårt mot odlarna för att de inte ska vara där, säger Mariam.

Verksamhet har funnits vid Hästa gård tidigare. 
– Innan den senaste ägaren Naturskog var det en bonde från Småland som tillsammans med sin sambo drev ekojordbruk där folk gjorde praktik och hjälptes åt. Men nu står det bara tomt. Vi tyckte att det skulle vara en bra plats att engagera sig på.

Extinction Rebellion vill visa hur en grön omställning kan se ut om människor i området får möjlighet att odla.
 – Stockholms stad har sagt att man på grund av förbifarten vill vänta med att arrendera ut marken. Men det är ju långt tills det är färdigt, till dess kan man inte bara låta det förfalla. Därför började vi gerilla-odla på platsen.

Det är nästan som att vi blir beskrivna som terrorister

För tillfället anlitar Stockholm stad PEAB för att ta hand om marken.
 – De har förstört våra odlingar. Vi byggde ett litet hus som de tog bort och som vi inte har kunnat få tillbaka. Vi har polisanmält händelsen, men det har inte hänt något.

De har avvaktat, skrivit brev till Stockholm stad och förklarat sitt syfte.
 – Men det är nästan som att vi blir beskrivna som terrorister. När vi svarade på deras brev fick vi inget svar alls, så efter det gick vi vidare med att skriva ett medborgarförslag.

Det var då Mariam insåg att det inte bara är Hästa gård som inte används utan även Tensta gymnasium.
– Platser där det kan ske en grön omställning är platser som idag står oanvända. Tänk på Hammarby sjöstad och Norra djurgårdsstaden. Tensta skulle kunna vara en sådan plats. Tänk om det skulle finnas mikrobönder på Järvafältet. Vi har vågat tänka stort och drömma lite i vårt medborgarförslag.

Kommunen menar att området är uppstyckat, att olika delar tillhör olika instanser.
 – Men allt handlar ju i slutändan om Järva. Om man verkligen vill göra en skillnad måste man ta ett sammanhållet grepp om området.

Grönt initiativ har till en början jobbat med att knyta kontakt med lokala föreningar och människor i området.
– Vi har till exempel haft en hållbarhetsdag här i Tensta, men eftersom det varit Corona-tider ville vi inte göra något jättestort. Vi bjöd in andra miljöorganisationer, bjöd på mat, gerilla-odlade och bytte plantor. Det var någon som frågade oss om det var någon medlemsavgift, men vi är en rörelse och ingen förening, så det kostar ingenting.

Grönt Initiativ vill visa hur deras planer faktiskt skulle kunna se ut.
– Det finns konstnärer, arkitekter och forskare i gruppen och planen är att samarbeta med Tensta konsthall och börja leta investerare. Det skulle ge en helt annan pondus om man exempelvis hade ett byggföretag i ryggen.

Staden verkar ha svårt att tänka i termer av samhällsnytta

I nuläget är de en grupp på tjugo personer som träffas regelbundet och så finns det en större grupp om några hundra som stöttar dem.
– Staden verkar ha svårt att tänka i termer av samhällsnytta när det gäller ett sådant här projekt, och vi vill något mer än att driva ett projekt som bara tillhandahåller koloniträdgårdar, tillägger Mariam Jallow Tholozan.

Hon menar att man samtidigt skulle arbeta mot ungdomsarbetslöshet och kriminalitet medan man skapar en grogrund för företag inom grön omställning.
– En tinyhouse-by skulle kunna vara ett intressant komplement till miljonprogrammet. Man skulle kunna skapa en plats, ett utflyktsmål nära tunnelbanan. Man kan koppla restauranger till odlingen med ett så kallat CSA-system. Då får bönderna en delbetalning redan på förhand och resten när de levererar till restaurangen. Så som klimatkrisen ser ut borde ju politikerna ha massa testverksamhet och prova olika idéer.

Vi ska våga drömma stort

Mariam Jallow Tholozan tycker att staden borde ha en förslagsbox och visa att de är villiga att prova nytt och tänka om.
– De borde uppskatta att folk är villiga att arbeta åt dem på ideell basis, vilket egentligen är det vi gör. Det är tråkigt att Gulliga föreningen, som har jobbat med det här i tio, femton år fått så dåligt bemötande.

– Men vi ska våga drömma stort, och vi som är engagerade i klimatet menar att vi måste tänka om de stora systemen. Det är ingen idé att tänka smått just nu. Det är meningslöst. Det skulle inte motivera oss att jobba vidare.

Arvid Hellström

Läs också Kan odling på Järvafältet inspireras av Göteborg?

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Akallas riksdagsman (S) frågade kulturministern om mediestödet

Nyhetsbyrån Järva fick inget  av det statliga stödet för lokal journalistik. Därför skickade Akallas riksdagsman Anders Österberg (S) en fråga till kulturminister Amanda Lind. Nu har han fått svar.

Nyhetsbyrån Järva – todobbaadkii ina dhaafay

Vecka 26. Här kommer en nyhetssammanfattning på somaliska av vad Nyhetsbyrån Järva har rapporterat om under veckan som gått. Redaktör är Fatuma Abdullahi Mohamed.

Två Pennsvärd delas ut i år

Nu är nomineringen till Pennsvärdet öppen. Priset, som delas ut av Berättarministeriet, går till en låg- eller mellanstadielärare som arbetar i socioekonomiskt utsatta områden. Med anledning av pandemin delas två Pennsvärd ut i år.

Nu är den lysande konsten längs Rinkebystråket invigd

– Han som ligger ner i gul tröja, det är jag! En av killarna från årskurs 7 i Rinkebyskolan pekar på ett av de lysande konstverken som numera pryder flera fasader längs Rinkebystråket.