Häromdagen blev jag uppringd av en kvinna, som fått mitt mobilnummer av en väninna. Hon behövde hjälp med en SFI-läxa. Hon var stressad, om hon blev kuggad på SFI, så skulle hon få än mer problem med socialtjänsten.

Studierna i svenska var jobbiga. Kvinnan var orolig. Föregående månad hade försörjningsstödet dragits in för hela månaden, skulle det hända igen vore det en katastrof. Anledningen var att hon hade missat ett besök på Jobbtorget. Jobbtorget ska hon besöka varje vardag.

Jo, hon har släktingar, som kunnat hjälpa henne i nöden med lån. Men då hyran för lägenheten ligger på 12000 kronor (hon har hyresbidrag) och familjen består av sammanlagt fem barn i skolåldern (hon är frånskild) kan hon inte leva på släkten annat än i yttersta nödfall.

Nu frågade hon mig om jag kunde hjälpa henne fylla i en blankett för försörjningsstöd så att det inte blev något fel igen. Först gick vi till Medborgarkontoret i Tensta, men det var stängt (utan hänvisning).

Då gick vi till Medborgarkontoret i Rinkeby. Ärligt talat, jag skulle aldrig klara av att fylla i alla dessa blanketter för att få socialbidrag fast jag är ”svensk” sedan hedenhös. Det är en evig lycka att få pension, blanketterna tycks vara anpassade efter folk som gått på Socialhögskolan. Det var en otrolig massa frågor.

När vi nästan var i mål, då fattades ett kontoutdrag

När vi nästan var i mål, då fattades ett kontoutdrag. De kunde inte bistå med skrivare på medborgarkontoret i Rinkeby, utan vi blev hänvisade till att  uppsöka biblioteket. Där var vi tvungna att skaffa Bibliotekskort och så fick vi till slut hjälp att skriva ut kontoutdraget.

Kvinnan hade jobbat på Samhall förut, men tvingats sluta på grund av sjukdom. Hennes högsta önskan är att slippa försörjningsstödet. Slippa förnedringen, slippa bli hunsad och förolämpad av arroganta tjänstemän. Hon vill inte leva i ständig skräck för att hon missat något av alla krav som ställs av socialtjänsten, eller missat fylla i någon ruta på blanketten. Slippa leva med rädslan att inte kunna betala hyran och i värsta fall bli vräkt.

Med alla ”åtgärder” blir det i stort sett heltid

Att tvingas gå runt och fråga släkt och vänner om lån till mat, det är inte det lättaste med en stor familj, Allra mest vill hon ha ett jobb, så fort hälsan tillåter.

Nu går i alla fall hela dagen åt till socialtjänstens obligatoriska program, det som kallas åtgärder. SFI, som ändå känns lite meningsfullt, och Jobbtorg, det känns mindre meningsfullt att gå dit varje dag veckan.

Med alla ”åtgärder” blir det i stort sett heltid. Men utan någon garanti att få ut försörjningsstödet, som är existensminimum. Sedan hem och ta hand om hushållet, tvätt, städ och matlagning åt fem barn.

Socialtjänstens uppgift verkar vara att uppfostra fembarnsmamman och se till att hon inte är ”lat och slösaktig”.

Vi avslutade dagen på Kunskapshuset i Rinkeby, där kunde jag lämna över och kvinnan fick hjälp att fylla i blanketten. Blanketter har aldrig varit min starka sida. Där ser man vad Kunskapshuset fyller för funktion, eller fyllde. Kunskapshuset fick inga mer ekonomiska anslag och stänger nu i februari.

Svensk sedan Hedenhös
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En lovsång till snön

Tittar på TV denna tidiga eftermiddag, men blickarna går mot fönstret på sidan om. Det går inte att låta bli. Eftersom jag hade dragit upp persiennerna helt, kan man nu se det fantastiska skådespel snöfallet bjuder på där ute.

Sälj inte ut Svenska bostäder – allmännyttan behövs

Katarina Luhr (MP) har påstått att endast elva av Stockholms stadsdelar uppfyller de blågröna kraven på ”dominerande” allmännytta för att komma i fråga för ombildningar. En av de stadsdelar som pekats ut är Husby.

Lägesrapport från JärvaHjälpen

För nästan åtta veckor sedan startade vi JärvaHjälpen med syftet att handla åt äldre och personer i riskgrupp. Det var bland det mest spännande som jag varit med om, eftersom det inte går att se i förväg hur en pandemi kommer att slå. Men jag vet, att jag kan lita på föreningslivet och vänner i Järva.

Järva behöver en vision som inte bara är tomma ord

Det är stor skillnad på att arbeta FÖR något istället för att arbeta MOT något. I det ena fallet finns en positiv vision som fler vill vara en del av och bidra till, medan det i det andra fallet formuleras ett gemensamt ”problem” som alla vänder sig emot, utan att egentligen ha någon lösning.