De boende på Rinkebysvängen har tröttnat på att deras nya tvättstugor inte fungerar och den lokala hyresgästföreningen har kallat till möte.
 – Om många anmäler problemen, då blir det kraft bakom, säger Jörgen Strandberg, från Hyresgästföreningen i Järva.

De nya tvättstugorna på Rinkebysvängen 69 och 91 har utrustats med tvättmaskiner som tvättar med avjoniserat vatten. HSB hoppas att kunna sänka energianvändningen och nå sina klimatmål, eftersom maskinerna ska tvätta utan tvättmedel och bara med kallt vatten. 
 – Men det blir inte rent. Vi måste för-tvätta hemma, det är hopplöst, säger en av de närvarande hyresgästerna. 
En annan hyresgäst instämmer:
 – Även de nya torkskåpen är en katastrof. Kläderna torkar inte. Ska jag sätta på mina barn blöta kläder nu under vintern?

Flera är rädda att bakterier sprids, eftersom maskinerna bara tvättar med kallt vatten. Jörgen Strandberg föreslår att en anmälan även ska skickas till kommunens miljökontor.
 – Då måste de undersöka saken.

Med på mötet är även en professor emeritus i kemi, Sven Hovmöller, från Stockholms universitet. 
 – Avjoniserat vatten är rent vatten utan salt. Det har inga magiska egenskaper.

Många har kommit till hyresgästföreningens möte. Rummet uppe på tredje våningen i Rinkeby Folkets Hus räcker nästan inte till. Men Nikoletta Dolfin, hyresgästen som var den första som skrev om problemen i tvättstugorna, menar att de kunde ha varit ännu fler.

 – En hel uppgång är tom på folk. Alla är evakuerade på grund av stambyte.  De skulle också ha varit här.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Modeveckan avslutades med vernissage på Tensta konsthall

Modeveckan under påsklovet på Tensta konsthall avslutades i fredags med vernissage. Temat var remake design och deltagarna fick lära sig olika metoder i att återskapa plagg. – Ungdomarna hade verkligen ett hållbarhetstänk. Någon klippte exempelvis ut ett tyg och skapade en topp av det, och använde sedan restbitarna till att göra en väska, säger Felicia Åström, en av ledarna i kursen.

Förorten mot våld lägger ner

Efter tre års arbete mot det dödliga våldet i Sveriges förorter har organisationen Förorten mot våld tagit beslutet att lägga ner sin verksamhet. Bakgrunden till beslutet är inte entydig, men i ett uttalande på sociala medier nämns tid, energi och psykiska påfrestningar. 

En skadad efter misstänkt skottlossning i Kista

En man i 20-års åldern är förd till sjukhus efter misstänkt skottlossning i Kista på lördagskvällen. En förundersökning om synnerligen grov misshandel har inletts.

Tuff budget även i Spånga-Tensta

Det blir tydliga neddragningar om den nya budgeten i Spånga-Tensta klubbas igenom. Avdelningen för Stadsdelsutveckling föreslås försvinna och Medborgarvärdarnas framtid är osäker. Enligt förvaltningens förslag till budget 2019 är budgeten till området Nämnd och administration 15,4 miljoner. Det kan jämföras med budgeten 2018 som var 44,4 miljoner. Det är en minskning på 29 miljoner.