De boende på Rinkebysvängen har tröttnat på att deras nya tvättstugor inte fungerar och den lokala hyresgästföreningen har kallat till möte.
 – Om många anmäler problemen, då blir det kraft bakom, säger Jörgen Strandberg, från Hyresgästföreningen i Järva.

De nya tvättstugorna på Rinkebysvängen 69 och 91 har utrustats med tvättmaskiner som tvättar med avjoniserat vatten. HSB hoppas att kunna sänka energianvändningen och nå sina klimatmål, eftersom maskinerna ska tvätta utan tvättmedel och bara med kallt vatten. 
 – Men det blir inte rent. Vi måste för-tvätta hemma, det är hopplöst, säger en av de närvarande hyresgästerna. 
En annan hyresgäst instämmer:
 – Även de nya torkskåpen är en katastrof. Kläderna torkar inte. Ska jag sätta på mina barn blöta kläder nu under vintern?

Flera är rädda att bakterier sprids, eftersom maskinerna bara tvättar med kallt vatten. Jörgen Strandberg föreslår att en anmälan även ska skickas till kommunens miljökontor.
 – Då måste de undersöka saken.

Med på mötet är även en professor emeritus i kemi, Sven Hovmöller, från Stockholms universitet. 
 – Avjoniserat vatten är rent vatten utan salt. Det har inga magiska egenskaper.

Många har kommit till hyresgästföreningens möte. Rummet uppe på tredje våningen i Rinkeby Folkets Hus räcker nästan inte till. Men Nikoletta Dolfin, hyresgästen som var den första som skrev om problemen i tvättstugorna, menar att de kunde ha varit ännu fler.

 – En hel uppgång är tom på folk. Alla är evakuerade på grund av stambyte.  De skulle också ha varit här.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hästa Gårds framtid nu i Peabs händer  

Stockholms stads enda kvarvarande jordbruk, Hästa Gård i Akalla, har nu övertagits…

Vittnet filmade polisens våldsamma ingripande i Rinkeby

En poliskontroll i Kista urartade till en biljakt som fick ett våldsamt slut i Rinkeby. På vittnesfilmen syns hur två poliser slår med sina batonger på en person som ligger ner på marken.

Nytt textpris för barn och unga som skriver om pandemin

Unga skriver för unga är ett nytt textpris som ska få barn och unga att sätta ord på sina känslor kring den pågående coronapandemin. – Jag ser så himla mycket fram emot att läsa alla de olika bidragen. Text är ett sätt att bearbeta saker och det här är en möjlighet att få göra det, säger Amar Jašarević som sitter i juryn.

Möte i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta ikväll

Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har möte ikväll. På grund av rådande pandemi sker mötet innanför lyckta dörrar och med begränsat antal ledamöter. Men den som vill kan följa den öppna delen av mötet på webben från kl. 18.00