I Kämpingehallen i Tensta samlas muslimer under ramadan. Där serveras suhur, sista måltiden före fastan, och iftar, måltiden som bryter fastan.
 – Vi kan dela ut allt gratis och det är något som uppskattas högt, säger Ramsis ”Moosa” Assal, som är en av arrangörerna i moskén.

Muslimer har samlats i Kämpingehallen till fredagsbön sedan mer än tio år tillbaka, och under ramadan även till bönen Tarawih. De senaste åren har de dessutom serverat både suhur och iftar.
 – Bidrag har kommit från muslimer runtom i Sverige, så att det har blivit möjligt att bjuda på maten, säger Moosa. 

De som deltar är ofta ungdomar, men även barn och äldre kommer. Speciellt för Tarawih bönen, som är en frivillig men rekommenderad bön, som muslimer världen över ber tillsammans under ramadan. 
 – Det som blivit mest populärt är våra suhur, frukosten innan man ska börja fasta. Då kommer hundratals ungdomar, främst från Järva men även från andra delar av Stockholm.

 Även iftar, när fastan bryts, är en mycket uppskattad tillställning. Då bjuds på flera förrätter och god mat.
– Vi är kända för våra goda toastmackor, våfflor och mycket annat. Nu, i och med sociala medier, så har informationen om det här spridit sig ännu mer. Vi är många, men det är en lugn och glad stämning där alla äter tillsammans.

Olika föreläsare framträder, ofta Moosa själv, och därefter ber alla tillsammans. Både killar och tjejer är välkomna, betonar han.

 – Jag har inga ord, till alla er, som bidragit till att detta blir möjligt. Verksamheten har skapat gemenskap och kärlek bland många av våra unga från Tensta, Hjulsta, Rinkeby och Husby.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Carolina Sinisalo kräver lagändring efter skjutningar

– Allt som har med dödliga vapen att göra måste bli hårdare. Det säger Carolina Sinisalo som samlar in namn till Mikael Damberg med krav på en lagändring. Hon vill att alla skjutningar utan dödlig utgång ska rubriceras som mordförsök.

Bråk i en bostad i Tensta

Tidigt på annandagens morgon var det bråk i en bostad i Tensta, rapporterar polisen. En skadad man togs om hand och fick åka ambulans till sjukhus. En man grips.

Oavgjort i hemmapremiären för Qaran

Qaran spelade under onsdagskvällen årets första hemmamatch på Knutby BP.  Tureberg var dagens motståndare, på förhand en tuff uppgift för båda lagen som satsar på uppflyttning till Division 5 nästa säsong.   

Lägenhetsbrand på Glömmingegränd igår kväll

Polis och räddningstjänst ryckte ut till en lägenhetsbrand på Glömmingegränd i Tensta på lördagskvällen. Ingen person skadad.