Tillbaka igen efter semestern. Det var en en välbehövlig vila, som inte är självklar. Inte för alla och inte överallt.

Märk väl, i ett land som USA finns fortfarande ingen lagstadgad semester.

I Sverige infördes en semesterlag 1938, då fick alla arbetstagare rätt till två veckors betald ledighet. Tre veckors semester kom 1951, fyra veckor infördes 1963 och fem veckor 1978. 

Märk väl, i ett land som USA finns fortfarande ingen lagstadgad semester.

Innan dess var rätten till semester en klassfråga, i tjänstemannayrken hade de som regel två till tre semesterveckor.

Förresten, semestern är fortfarande en klassfråga. ”Vad har du gjort i sommar då?” Det kan verka vara en oskyldig fråga första skoldagen efter sommarlovet. Men kan vara en mardröm för dem som inte gjort någonting. En rapport från LO visar att en tredjedel av landets arbetare varken reste bort, eller hade tillgång till sommarstuga eller husvagn under 2018. Bland tjänstemän var det hälften så många, 15 procent, som inte hade ekonomisk möjlighet att resa bort under semestern.

Betald ledighet för den som har ett arbete är en rättighet, men inget som kommit av sig själv. För ingenting förändras av sig själv. Bakom alla samhälleliga framsteg ligger många människors gemensamma ansträngningar.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Jag håller med Zlatan

Jag läste att Fryshuset utsett Sveriges förbundskapten i fotboll, Janne Andersson, till Årets påverkare. Nä, av mig hade han inte fått något pris. Jag håller med Zlatan.

Jag är faktiskt lite nervös

Jag har världens roligaste yrke, i en bransch som krymper. Fler journalister…

På första maj tänker jag på farsan

Så långt bak jag kan minnas har jag demonstrerat på första maj. När jag var liten höll jag pappas hand när vi gick från Humlegården till Norra bantorget.

Dagen efter det som inte fick hända

Dagen efter dödsskjutningen i Rinkeby är det märkligt lugnt i centrum. Men…