Tillbaka igen efter semestern. Det var en en välbehövlig vila, som inte är självklar. Inte för alla och inte överallt.

Märk väl, i ett land som USA finns fortfarande ingen lagstadgad semester.

I Sverige infördes en semesterlag 1938, då fick alla arbetstagare rätt till två veckors betald ledighet. Tre veckors semester kom 1951, fyra veckor infördes 1963 och fem veckor 1978. 

Märk väl, i ett land som USA finns fortfarande ingen lagstadgad semester.

Innan dess var rätten till semester en klassfråga, i tjänstemannayrken hade de som regel två till tre semesterveckor.

Förresten, semestern är fortfarande en klassfråga. ”Vad har du gjort i sommar då?” Det kan verka vara en oskyldig fråga första skoldagen efter sommarlovet. Men kan vara en mardröm för dem som inte gjort någonting. En rapport från LO visar att en tredjedel av landets arbetare varken reste bort, eller hade tillgång till sommarstuga eller husvagn under 2018. Bland tjänstemän var det hälften så många, 15 procent, som inte hade ekonomisk möjlighet att resa bort under semestern.

Betald ledighet för den som har ett arbete är en rättighet, men inget som kommit av sig själv. För ingenting förändras av sig själv. Bakom alla samhälleliga framsteg ligger många människors gemensamma ansträngningar.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Erik Helmerson har ingen koll alls

Polisen är inte ”ortens fiende” slår Erik Helmerson i Dagens Nyheter fast i en krönika för några veckor sedan. Som om han har någon koll.

Om Sjostakovitj, Leningrads belägring och El Sistema

Jag har aldrig varit på en klassisk konsert. Det är inget jag koketterar med, utan det är bara så. I min familj lyssnade vi inte på klassisk musik. Möjligen med undantag för Wienkonserten på TV på nyårsdagen. I väntan på att backhoppningen skulle börja.

Varför brinner det i Tensta?

Jag hörde det på morgonen när jag gick till tunnelbanan, på väg…

Vad är det som är så svårt att fatta?

Jag är en av dem som en gång läste och lyssnade på…