När jag läser i tidningar eller sociala media om att vårdpersonal, som inte är så gamla, dör på grund av att de har blivit smittade på jobbet, blir jag orolig. Jag går faktiskt runt med en ständig oro.

Man blir påverkad och oron sätter sig på psyket. Samtidigt kan jag inte bara stanna hemma om jag är frisk eftersom det saknas vårdpersonal. För om jag själv blir sjuk, så vill man ju att vårdpersonalen ska ta hand om en, trots risken för smitta. Därför är det moraliskt riktigt att ställa upp om man har den kompetens som behövs och kan hjälpa till.

Jag jobbar också varannan helg i hemsjukvården, där finns den största risken att bli smittad. Större än när jag jobbar på sjukhuset. Med tanke på att jag kan vara den första som upptäcker att patienten visar coronasymtom. I hemsjukvården får man använda skyddsutrustning bara på kända/ misstänkta fall. Och till skillnad från på sjukhuset så är det snålt med skyddsutrustning.

Det som hemtjänstpersonalen berättar om brist på skyddsutrustningen är sant

Många av våra patienter i hemsjukvården har ju hemtjänst, och vi träffar personalen hos olika patienter. Det som hemtjänstpersonalen berättar om brist på skyddsutrustningen är sant. De kan, precis som vi i sjukvårdspersonalen, ge omsorg till coronasmittade ”klienter” (märkligt ordval som används nuförtiden, säkert på grund av New public management (NPM) men det får bli en annan artikel). De tar hand om patienter utan att veta om de är smittade och innan de läggs in på sjukhus.

Det är som att befinna sig krig utan möjlighet till flykt

Trots allt detta går vi till jobbet, det känns verkligen med livet som insats. Det är som att befinna sig krig utan möjlighet till flykt.

När jag jobbar på sjukhuset känner jag mig mer trygg, eftersom patienter med misstänkta coronasymtom är helt isolerade tills svaret kommer. Dessutom har vi tillgång till heltäckande skyddsutrustning och om patienten är smittad flyttas patienten till en annan avdelning.

Ifra-Degmo Mohamed
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vi kunde se det komma

Jag är en kille som är 22 år och uppväxt i Järva. Jag har mycket på hjärtat som jag vill skriva av mig, Jag undrar, jobbar makthavare för medborgare eller emot medborgare?

Vem ska ta hand om min vän?

Min vän M är 73 år och har alzheimer, diabetes och flera sjukdomar. Jag var tidigare god man åt honom, men hjälper honom fortfarande. Han har en annan god man nu, men behöver mer assistans.

Maktsalongen vill hitta förortens unga kvinnliga ledare

Jämställdhetsorganisationen Maktsalongen lanserade nyligen den digitala plattformen ALLT ÄR DITT, som ska inspirera och ge unga tjejer verktyg till att starta egna intiativ och utvecklas i deras ledarskap. – Många tänker per automatik att en chef eller ledare ska vara en äldre vit man och det är en väldigt snäv bild av en ledare, säger Angela Refuerzo Larsson, generalsekreterare på Maktsalongen.

Lunchcheck till eleverna blir stöd åt lokala företagare

Hyresgästföreningen och Unga Örnar föreslår gemensamt att Stockholms Stad ska subventionera gymnasieelevers skolluncher och samtidigt stödja det lokala näringslivet i Stockholm Stad.