Ahmed Abdirahman

Ahmed Abdirahman har tilldelats 2021 års Hederspris av Raoul Wallenberg Academy. I sitt tacktal vände han sig till förintelseöverlevaren Tobias Rawet, och bjöd in honom till Tensta.
– För där finns det människor som också har flytt krig, fördomar, hat och förföljelse. Jag tror de skulle ha stor nytta av ditt engagemang.

Organisationen som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter arrangerar utbildningar för unga och delar varje år ut Raoul Wallenbergpriset till någon som arbetar i Sverige i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde.

I år fyller Raoul Wallenberg Academy 20 år och i samband med detta delar organisationen ut ett Hederspris till en person som gjort en betydande insats inom de områden som akademin arbetar med. Pristagare är Ahmed Abdirahman som tilldelas utmärkelsen med följande motivering.

Han mobiliserar medborgare till delaktighet och rustar demokratin för framtiden

”Ahmed Abdirahman är entreprenören och eldsjälen som ständigt visar hur man konkret kan verka för samhällsförändring. Genom sitt arbete som grundare och VD för Stiftelsen The Global Village och mötesplatsen Järvaveckan, mobiliserar han medborgare som står såväl nära som långt ifrån politiken, till delaktighet och rustar demokratin för framtiden. Ahmed Abirahman som tidigare har gått Raoul Wallenberg Academys ledarskapsprogram, säger att hans kunskaper om värdebaserat ledarskap och civilkurage har betytt mycket för honom och det förändringsarbete han numera bedriver för alla människors lika värde.”

– Jag är otroligt hedrad och tacksam för det här priset. Det är en stor ära. Raoul Wallenberg har gjort stort intryck på mig, sade Ahmed Abdirahman vid prisutdelningscermonin som livesändes på fredagen.

Han vände sig också direkt till årets Raoul Wallenberg pristagare, förintelseöverlevaren Tobias Rawet, och bjöd in honom till Tensta.
– Jag hoppas du kommer till Tensta också och till andra förorter så de får höra den här berättelsen. För där finns det människor som också har flytt krig, fördomar, hat och förföljelse. Jag tror de skulle ha stor nytta av ditt engagemang.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gunilla Lundgren fick årets Katarina Taikon-pris

Författaren Gunilla Lundgren, som i mer än 30 år har arbetat med barn och elever i Rinkeby, fick årets Katarina Taikon-pris. – Jag är så oerhört glad och tacksam för det här fina priset, sade Gunilla Lundgren vid prisutdelningen i Stockholms stadshus.

Läxhjälpen letar lokaler i Tensta

Bara i Tensta har 130 gymnasieelever anmält att de behöver läxhjälp. – Men vi har inga lokaler och vi behöver också fler volontärer, säger Cristina Valdes, verksamhetsansvarig för Internationella Bekantskaper, IB, i Stockholm.

Trappan i Tensta ska få belysning

Varför står byggställningar runt trappan i Tensta Centrum? Ska trappan byggas om ännu en gång?  Nej, den här gången är det belysning som ska installeras.

Både Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta sänder live

Imorgon, torsdagen den 27 augusti, har stadsdelsnämnderna i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista sina sammanträden 18.00. Sammanträdena är inte öppna för allmänheten, men kan följas på nätet.