Anna Nygård porträtt
Anna Nygård

Rinkebypolisen ska börja använda drönare i sitt arbete för att söka efter människor och övervaka stora folksamlingar. Nyheten kom nu i veckan men jag har väntat på den i två år.

Sommaren 2017 läste jag Johannes Anyurus roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, och orden letade sig in i min kropp där de fastnade. Kalla och klibbiga har de sedan dess legat och grott någonstans under huden som ett förebud om något hemskt som är på väg att hända. Sedan jag läste boken har övervakningskameror satts upp runt om i Järva. Varje dag filmas jag när jag går till tunnelbanan, handlar grönsaker på torget eller uträttar något annat vardagligt ärende. Den tydligaste effekten av dem är hittills att den mest uppenbara droghandeln har flyttat från torgen till gångtunnlar och förskolegårdar, men effektiva eller inte – kamerorna spelar in allt de ser, dygnet runt.  

Varje dag filmas jag när jag går till tunnelbanan

Hos Anyuru har politikerna låtit det fiktiva miljonprogramsområdet Kaningården förfalla tills husen möglat och tömts på folk. Gårdarna har delats upp i ett zonsystem där människor lever under olika övervakningsgrad beroende på om de gjort sig skyldiga till brott som exempelvis att bära religiösa kläder eller en viss typ av skägg. Sverige i boken är en fascistisk kontrollstat där judar, muslimer och vänsterfolk interneras och alla människor tvingas underteckna ett “medborgarkontrakt” för att inte betraktas som Sverigefiender och straffas.

”En drönare surrade förbi, den liknade en djävulsrocka med små jetmotorer placerade i kraftiga, vridbara ramar av aluminium, den kikade på oss med sitt kameraklot, och när vi höll upp de små pappersflikarna där våra säkerhetsklasser stod skrivna både som bokstäver och rutkoder försvann den bort mellan husen.”

Vilken knasig science fiction. 

De senaste månaderna har sex imamer från olika delar av landet gripits

Nu under våren 2019 har Säpo och Migrationsverket plötsligt börjat tillämpa en märkvärdig lag: Lagen om särskild utlänningskontroll, LSU. Där hittar de inte bara stöd för att utvisa människor som de tror skulle kunna begå terrorbrott utan också personer som kan antas utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Du behöver alltså inte ha gjort någonting särskilt för att Säpo ska kunna gripa, låsa in och utvisa dig, det räcker med en misstanke. Säpo behöver inte tala om vad misstanken handlar om heller, inte ens för den personen som är misstänkt. De senaste månaderna har sex imamer från olika delar av landet gripits och nu väntar de på utvisning. Enligt Säpo ska de ha bidragit till våldsbejakande islamistisk radikalisering och därmed bedöms de vara en säkerhetsrisk för Sverige.

”De delar in människor i vänner och fiender.”
”Det är värre än så”, sa mamma. Jag hörde ofta något i hennes och pappas röster när de samtalade i köket på kvällarna: en pulserande skräck under orden. ”De delar in oss i människor och djur.”

Vi kan inte veta vad som är sanning, bara hoppas att de som vakar över oss vill oss väl, oavsett vilka skägg och gudar vi håller oss med.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ingen tänker lämna de gamla för att dö utan vård

Panyotis Hatzipavlis skriver att patienter över 80 år inte ska få intensivvård. Han har lyckligtvis fel. Och om han hade rätt så skulle sjukvården bryta mot svensk lag.

Claes de Faire bor inte här

Det finns två kategorier människor bland dem som inte har en relation till Järva. Antingen tror de på vad de har sett på nyheterna och tycker det verkar hemskt och fruktansvärt att bo här, eller så tror de att det är lite spännande och exotiskt.

Vi behöver modiga politiker och sociala insatser

Jag tittade på en intervju i Nyhetsmorgon med inrikesminister Mikael Damberg om det eskalerande dödliga skjutvapenvåldet i Sverige. Intervjun inleds med dyster statistik och tabeller på stigande dödssiffror och Damberg ombeds ge sin analys på problemet.

Vad ska SD hitta på nu?

Sverigedemokraterna har under många år framgångsrikt satsat på kriminalpolitiken. Men vad ska de satsa på nu, när den nuvarande regeringen lagt ner mer resurser på kriminalpolitiska insatser än vad som skett de senaste 30 åren? Och när regeringen dessutom lyckats kombinera det med en lite tur (encrochat) och redan nu uppnått framgångar i kampen mot den organiserade brottsligheten. Vad ska SD hitta på nu?