Om kampen i Alta handlar utställningen på Tensta konsthall.

”Låt älven leva” heter utställningen som just nu kan ses på Tensta konsthall. Den är resultatet av tre års arbete med konstnärer och akademiker från hela Sápmi. Utställningen visar på konstnärernas viktiga i roll i kampen mot dammbygget i Alta från 1978 till 1982.

Det är mer än 40 år sedan som kampen mot bygget av dammen vid Altaälven i norra Norge inleddes. Utbyggnaden skulle leda till att stora delar av samernas land skulle läggas under vatten. Motståndet växte till en bred solidaritetsrörelse, som fick stöd både nationellt och internationellt.

På en vägg i konsthallen syns affischer, bilder och tidningsklipp från åren av kamp i Alta. Där finns konst i textil, trä och renhorn, skulpturer, målningar, litografier och samiskt konsthantverk.  Och över alltihopa hörs jojken som ett soundtrack till utställningen, tillsammans med ljudet av polishelikoptrarna som hovrade över Alta och rösterna från demonstranterna. Ljudverket är gjort av Nils-Aslak Valkeapää.

Men hur gick det då? Vart ledde fyra års hård kamp?

– Dammen byggdes och i det avseendet förlorade man kampen. Men omfattningen blev en annan, och bygget fick inte sådana följder som det ursprungligen skulle ha fått, säger Hanna Nordell, producent på Tensta konsthall.

Dammbygget begränsades och byn Masi, som skulle ha hamnat under vatten, räddades. Dessutom anser många att Folkaktionen mot dammbygget även var avgörande för att Norge skulle skriva på FN:s ILO-konvention om urfolk och stamfolk i självständiga stater (något som Sverige inte har gjort än) och upprättandet av sametinget 1989.

Utställningen pågår till den 22 april i Tensta konsthall.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

2019 års Nobelfest i Rinkeby

Olga Tokarczuk kom till Rinkeby till slut. I ett fullsatt bibliotek mötte eleverna från Knutbyskolan och Enbacksskolan Nobelpristagaren i litteratur.

Yasin briljerar igen

Yasin gör låten ”Ge upp igen” tillsammans med popstjärnan Miriam Bryant. Singeln är deras första låt tillsammans och Yasin briljerar igen. 

Gå bara, del 24: Till slut

Det här är den 24:e och sista delen i Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong Gå bara. Abdi får stanna i Sverige. Flykten är över och han kan äntligen försöka börja leva sitt liv igen.

R’n’B Cherrie är tillbaka

Idag släpper Cherrie sin efterlängtade singel 123 som gästas av vännen och artisten Yasin. 123 är den andra singeln från hennes kommande album som släpps i januari nästa år.