Den 18 januari drar projektet Läslust igång igen i Rinkeby.
– Fokus är att hitta läslusten och utveckla nyfikenheten för barn att läsa, säger Shilan Nazari, som leder projektet.

Läslust riktar sig till barn mellan 8 och 12 år från Askeby-, Kvarnby- och Knutbyskolan i Rinkeby.
– Vi har haft kö sedan vi startade, det har varit väldigt eftertraktat, säger Shilan Nazari.

Det handlar inte om att lära sig läsa, utan om att läsa mer. Barn som läser gärna, presterar ofta bättre i skolan. Lust att läsa ökar lusten att lära.
– Vi har sett att barn som istället för att använda paddan och tv-spel nu väljer att läsa en bok. Vi har återkopplingssamtal med föräldrarna efter avslutad termin och många säger att barnens koncentration i skolan har blivit bättre, barnen läser mer och vill gå till biblioteket.

Det är mycket effektivt för att kunna utveckla sin läsning

Varje termin har 26 barn i åldern 8-12 år, träffats två gånger i veckan. Barnen har delats upp åldersvis och i mindre grupper. De får egna ”tutors”, lässtödjare, som varit studenter både från området och andra delar av Stockholm.
– De högläser parallellt en gemensam bok och barnet hör hur orden uttalas, lär sig ta paus vid punkt och komma. De jobbar med läsförståelse och diskuterar med sin tutor vad de har läst. Det är mycket effektivt för att kunna utveckla sin läsning. En del är superduktiga och kan läsa själva och andra behöver mer hjälp.

De har träffats på Rinkeby bibliotek, men pandemin har ställt till en del problem.
– Ja, det har definitivt påverkat Läslust och vi har varit tvungna att ställa in vissa tillfällen. Men vi har gjort en riskbedömning om hur vi kan bedriva verksamheten utan att sprida smitta.

Det är en fritidsaktivitet som är värdefull för barn

Till våren diskuteras fortfarande arbetssättet med anledning av pandemin. Preliminärt fortsätter träffarna på plats, antingen i biblioteket eller i Familjehuset.
– Vi delar upp barnen, en grupp träffas klockan 15-16 och den andra mellan 16.30-17.30. Det är en fritidsaktivitet som är värdefull för barn, som får ha verksamhet enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men vi kan behöva göra fler justeringar, så vi diskuterar fortfarande vad som blir bäst.

Läslust startar om varje termin och bara nya barn tas emot.
– Många barn har velat fortsätta, men vi har varit tvungna att säga nej. Det har lett till att biblioteket har startat aktiviteter för de barn som vill fortsätta när terminen är slut. Bästa biblioteksklubben är namnet på klubben för barn mellan 9-12 år och dessutom en högläsningsgrupp för 6-8-åringar.

De som inte vågat läsa högt har fått tillbaka tron på sig själv

Läslust i Rinkeby är ett samverkansprojekt mellan Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Kulturförvaltningen och Socialförvaltningen. Projektet startade hösten 2018 och vårterminen 2021 kan bli den sista.
– Jag tror inte man förväntade sig det trycket som det blev. Vi har lagt fram ett förlag till stadsdelsförvaltningen om att projektet ska fortsätta. Vi får se var det landar.

Shilan Nazari, som dragit igång verksamheten och lett arbetet, hoppas på en fortsättning.
– Jag tycker att det har varit superkul. Framför allt har jag sett hur barnen blommat ut som individer. De som varit blyga, som inte vågat läsa högt och har skämts för att de stakar sig i sin läsning, har sedan fått tillbaka tron på sig själv.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ljuddokumentär tar reda på hur järvaborna mår

I veckan släpptes ljuddokumentären ”Hur mår vi?”. Det är Folkets Husby som står bakom projektet i ett försök att på ett kreativt sätt ge liv åt trygghetsundersökningen ”Utsatthet och gemenskap i Järvaområdet” som de genomförde under sommaren 2020.

Järvas andra Duathlon hade en ”Dark Horse”

Jonathan Cederlund från Spånga TBK har nyligen återkommit från ett år på High school i det amerikanska löpar-paradiset Oregon. Han blev tävlingens oväntade segrare., en ”Dark Horse”.

Här är Nyhetsbyrån Järvas unga reportrar i sommar!

Under tre veckor i sommar kommer fyra unga reportrar arbeta hos Nyhetsbyrån Järva. Här är de – Lutfiniso Yakubova, Ayoub Baraghen, Najma Bilan Abdi Dahir och Sharmarke Said Siyad.

BLM Sweden tilldelas Elfte juli-priset

Black Lives Matter Sweden tilldelades årets Elfte juli-priset som delas ut av Kista Folkhögskola. BLM vice ordförande Araia Sebhatu tog emot priset för organisationens arbete mot rasism.