Illustration på förortsmiljö av Nicol Steen

I veckan släpptes ljuddokumentären ”Hur mår vi?”. Det är Folkets Husby som står bakom projektet i ett försök att på ett kreativt sätt ge liv åt trygghetsundersökningen ”Utsatthet och gemenskap i Järvaområdet” som de genomförde under sommaren 2020.

Under torsdagen hade Folkets Husby sin release för ”Hur mår vi?”, en ljuddokumentär på drygt 26 minuter. Ljuddokumentären är baserad på Folkets Husbys trygghetsundersökning ”Utsatthet och gemenskap i Järvaområdet” som de tog fram tillsammans med forskarna Leandro Schclarek Mulinari och Sima Wolgast, och tio sommarjobbare.

Undersökningen är baserad på svar från 715 järvabor och gjordes under åtta veckor, sommaren 2020. Resultaten pekar på stora problem med trygghet, men samtidigt visar enkätstudien att de som svarat trivs i sin stadsdel och känner tillit till andra människor i sitt bostadsområde.

Resultaten från trygghetsundersökningen kom under pandemin, med alla begränsningar som det innebär, och fick inte den uppmärksamhet den förtjänade. Ljuddokumentären är därför ett kreativt försök att ge liv åt undersökningen och lyfta järvabornas upplevelse av hur människor mår och lever i Järva.

Nader Attiyah, järvabaserad multikonstnär, har samordnat projektet och tillsammans med musikern och musikproducenten Siamak Hatami har de producerat ljuddokumentären. De har både skrivit manus och regisserat, där de med trygghetsundersökningens resultat som utgångspunkt har levandegjort fakta i olika scener. Hur mår vi? är uppdelad i fem delar, som dock hör ihop och går att lyssna på i ett svep, med titlarna ”Trivsel”, ”Rasism & Diskriminering”, ”Psykisk ohälsa”, ”Våld” och ”Media”.

Det (järvaområdet) är inte utsatt för att det finns kriminalitet, utan det finns kriminalitet för att det är utsatt

På torsdagen släpptes ”Hur mår vi?” på Spotify och det firade Folkets Husby med ljudbio där åtta personer i taget gemensamt fick lyssna på dramadokumentären.

”Det (järvaområdet) är inte utsatt för att det finns kriminalitet, utan det finns kriminalitet för att det är utsatt. Den bilden som media skildrar om våra områden stämmer inte alltid överens med vår verklighet. Innan miljonprogrammen byggdes målade media upp bilden av förorten som det misslyckade modernitetsprojektet, och än idag är våra områden syndabockar för det som politikerna misslyckades med.”

Det säger Fatuma Yussuf, en av de medverkande i dramadokumentären, i det sista avsnittet med titeln ”Media”. Folkets Husbys trygghetsundersökning visade att 82 procent av respondenterna är kritiska till traditionella mediers rapportering om deras bostadsområde.

Du hittar ”Hur mår vi?” här.

Eleni Terzitane
Illustration: Nicol Steen
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Poesipiloter och bokdansande skola får Läsplogen 2021

På världsbokdagen den 23 april delas läsfrämjarpriset Läsplogen ut för första gången. Priset delas lika mellan Elinsborgsskolans biblioteksråd och poesipiloterna Saber Ibrahim, Khalid Ali Dahir, Rayan Imam och Ali Mohamed i årskurs 8 på Enbacksskolan.

Hon är imam

Sherin Khankan är Nordens första kvinnliga imam och feminist. – Jag studerade…

Islamofobin fick Khadiga att ta av sig slöjan

I onsdags publicerade Brottsförebyggande rådet, Brå, en ny rapport om de islamofobiska hatbrottens karaktär. Khadiga från Akalla berättar om sina egna erfarenheter av islamofobi som muslimsk kvinna. Erfarenheter som ledde till att hon till slut tog av sig slöjan i hopp om slippa påhopp.

Earth Hour uppmärksammas i Rinkeby

Welcome 2 Second Chance anordnar i samarbete med WWF Sweden Youth ett Earth Hour event i Rinkeby. Eventet syftar till att uppmärksamma klimatfrågan i Järva.