Mammornas manifestation mot våldet.

Igår samlades stockholmarna på Sergels torg för att protestera mot det dödliga våldet i landets förorter. Det var organisationerna Förorten mot våld och Fuck våldet som tillsammans med drabbade mammor arrangerade demonstrationen under parollen Mammornas manifestation. Många hade skyltar med texter som “min kompis”, “min bror” eller “min medmänniska”.

Bland talarna fanns syskon och mammor till unga män som har blivit offer för skjutningarna de senaste åren. Genom all sorg och smärta formulerade de ett gemensamt krav på ansvarstagande från politikerna och en vädjan om att se människorna bortom statistiken.

Det är ett kollektivt trauma i förorten, skjutningarna är en nationell kris, sade Emma Ström från arrangörsgruppen Förorten mot våld. Hon talade tillsammans med Macarena De la Cerda om klass och vikten av att se våldet som ett symptom på ett ojämlikt samhälle där klyftan mellan rika och fattiga inte har varit större sedan 1940-talet.

Ökad repression är inte lösningen. Eld släcks inte med eld, vi behöver vatten! konstaterade Macarena De la Cerda.

Alexandra Pascalidou som skrivit boken Mammorna om just dessa mammor som förlorat sina barn till våldet var konferencier och bidrog till den trygga stämning som rådde under manifestationen. Trots kyla och gråväder och trots alla tårar fanns en hoppfullhet hos dem som samlats. En förhoppning om att kunna vända den negativa trenden och åstadkomma förändring.

Antingen går jag under eller så gör jag något åt saken, sade Carolina Sinisalo, som startade organisationen Fuck våldet efter att två av hennes barn blivit skjutna utanför deras hem i Akalla. Robin Sinisalo var bara 15 år när han dödades av en kula i huvudet i januari 2016.

Hans storebror Alejandro Sinisalo träffades av fyra skott och blev rullstolsburen. Han satt på scenen i med en bild på sin mördade bror i knät och fortsatte talet efter sin mamma:

Jag är en överlevare. Men vi som bor i dessa utsatta områden vill inte bara överleva, vi vill leva. De säger att vi som drabbas är kriminella och att vi får skylla oss själva, men om de ger dig hat så döda det med kärlek. Fuck våldet!

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Bombskyddet på plats i Rinkeby

På torsdagseftermiddagen var det stort polispådrag på Axbyplan i Rinkeby. Nationella bombskyddet var på plats för att undersöka ett misstänkt föremål i en väska i en källarlokal.

Nu blir det förbjudet att fota polishuset i Rinkeby

Från den 1 september blir det förbjudet att fotografera det nya polishuset i Rinkeby. Samtidigt har polisen från sin sida utökat kameraövervakningen av rinkebyborna.

Det blev inga praktikplatser vid bygget av polishuset i Rinkeby

Det blev inga praktikplatser för unga vid bygget av polishuset. Anledningen var höga säkerhetskrav. Istället blev det en handledare hos Fryshuset och en målad vägg.  Praktikanter och byggnadsarbetare skulle komma från närområdet. Så lät det när NCC tog det första spadtaget till det nya polishuset i slutet på 2017. Så blev det inte.

Låt Dana stanna!

Galdem A Talks avsnitt denna vecka handlar om Dana, en ung tjej från Husby som ska utvisas till Kazakstan. Tjejerna i Galdem uppmanar alla att skriva under namninsamlingen för att få Migrationsverket att tänka om.