Fredagens program av Malou Efter Tio fick mer uppmärksamhet än förväntat. Artisten Alex, mest känd som Greekazo, gästade för att prata om sin spirande karriär, men fokus låg istället på droger och gängkriminalitet.

Att dagens svenska hiphop och rap domineras av texter om droger, gängkriminalitet och våld är inget nytt. Det är vad som streamas mest och dominerar topplistorna över hela landet. Det nya stjärnskottet Greekazo är en av dem som snabbt etablerat sig på den svenska rap-scenen. I fredags gästade han TV4s Malou Efter Tio i hopp om att få prata om sin karriär, men så var inte fallet. Istället ställdes han mot väggen och avkrävdes ett ansvarstagande kring glorifieringen av gängkriminaliteten och droganvändningen.

Hon tyckte att han istället borde rappa om kärlek eller något positivt

Intervjun inleddes med att Malou von Sivers läste upp en del av Greekazos låt Försent med artisten 1.Cuz, där hon påpekade att han förskönar våld och knark. Detta fick Greekazo att skratta lite vilket inte gjorde Malou så glad. Det slutade i en uppläxning och att hon tyckte att han istället borde rappa om kärlek eller något positivt som “en väg ut ur kriminaliteten”.

Detta fick mig att tänka på intervjun Malou hade med den P3 Guld-nominerade artisten Nils Grönberg, mest känd som Einár. I den intervjun blev han hyllad för sina framgångar och för att han har lyckats komma bort från våldet han rappar om. Det fick mig att tänka, vad är det som skiljer dessa två artister? Båda rappar om exakt samma saker, men kommer från två olika etniska bakgrunder. Den ena är etnisk svensk och den andra har invandrarbakgrund. 

Den ena är etnisk svensk och den andra har invandrarbakgrund

Personligen har jag svårt att se någon annan skillnad mellan dem. Deras kreativa process är i hög grad sammansvetsad då båda har jobbat tillsammans med musiken. Trots det hyllas den ena och har även blivit nominerad till diverse priser. Medan den andra ses som en bidragande orsak till gängkriminaliteten. Vad som gjorde saken värre i intervjun med Greekazo var att Malou hade bjudit in snickaren Anders Öfvergård som skulle prata om sin nya dokumentärserie som handlar om narkotikamissbruk. Båda två försökte lägga ansvaret på Greekazo, att han är en av anledningarna till att missbruk och våld glorifieras. De försökte även få honom att ändra på sina texter för att förhindra det våld, som inrikesminister Mikael Damberg (S) i dag beskriver som en nationell kris. Varför utpekas Greekazo som ansvarig och ställs till svars för frågor som bör ställas till politikerna? Varför ska en 18-åring stå till svars för musik som skildrar hans vardag?

Det är dags för svensk media att bli en plattform för alla

Greekazo och Einár är just nu två av Sveriges mest streamade artister. Det finns mycket att säga om deras texter då de domineras av droger, våld och kriminalitet. Givetvis är det en glorifiering av deras verklighet, men tyvärr ser det ut sådär i de utsatta områdena runt om i hela landet. De borde ta ansvar för vad de sjunger, men det här problemet är något som sträcker sig långt utanför musiken. Journalister som Malou borde vara objektiv när hon intervjuar och inte försöka styra intervjupersonens svar.

Med detta vill jag få sagt att det är dags för politiker och människor med makt att öppna ögonen och uppmärksamma de verkliga problemen. Det är också dags för svensk media att bli en plattform för alla. En plattform där alla oavsett kön eller etnicitet ska kunna dela med sig av sin verklighet!

Zamzam Bouraleh
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Barnen undrar när coronan tar slut

”När är corona slut egentligen?” Barnen undrar. Alla undrar och tiden bara går. Vänner får barn, fyller år, gör slut med sin partner och förlorar nära anhöriga utan att det går att träffas och krama varandra. Snart har det gått ett år sedan man sågs på grund av restriktioner.

Det finns ett hav av missförstånd mellan läkaren och kvinnan

Nyhetsbyrån Järva fick en förfrågan från en myndighet. Ett material skulle tas fram för att personalen i sjukvården bättre ska kunna ta emot patienter som är migranter. Jag fick i uppdrag att svara.

Kommer Rinkeby bli som Kaningården nu?

Rinkebypolisen ska börja använda drönare i sitt arbete för att söka efter människor och övervaka stora folksamlingar. Nyheten kom nu i veckan men jag har väntat på den i två år.

Sverige har 99 problem, men invandringen är inte en

Ja, ingen har ju missat Ulf Kristerssons utspel i veckan. Moderatledaren sade i en intervju i Sveriges Radio att invandringen har blivit en belastning för Sverige, och att många av våra problem kan kopplas dit. Vi har 99 problem här i Sverige, men invandringen är inte en av dessa, Ulf Kristersson.