Demonstranter mot marknadshyra i Husby centrum

De marknadshyror som regeringen har lovat januaripartierna att införa  är ett beställningsverk från fastighetsägare med stora vinster redan idag. Dessa nya steg mot mer marknadshyror innebär ett nytt historiskt svek mot alla Sveriges hyresgäster. 

Radikalt höjda hyror innebär systematiskt ökade klassklyftor och boendesegregation, som kommer att slå särskilt hårt mot kvinnor, låginkomsttagare, studenter och unga i miljonprogrammets förorter. 

Det är också ett demokratiskt haveri då gjorda opinionsundersökningar tyder på en massiv folklig majoritet emot marknadshyror.

Regeringspartierna försöker mörka detta med att det ’bara’ skulle gälla nyproduktionen

Regeringspartierna försöker mörka detta med att det “bara” skulle gälla nyproduktionen. Med det parallella uppdraget till en hyreskommission att påskynda ökade hyror för läge och standard i hela beståndet, tillsammans med de mekanismer som redan styr hyresmarknaden och krav på årsvisa hyreshöjningar råder det ingen tvekan om att marknadshyrorna snart skulle sprida sig. När sedan inget görs åt de fortsatt fria marknadshyrorna vid renovering av tomställda lägenheter innebär allt detta snart radikalt höjda marknadshyror för hela landets hyresgäster. 

Var och en som vill förstå det svenska samhällets växande sociala kris borde lätt fatta de starka sambanden mellan höga hyror, undergrävda hushållskassor och de svåra sociala konsekvenser detta får. 

Att en S-MP-regering som i andra sammanhang påstår sig vara oroade över trångboddhet, dödlig smittspridning under pandemin, kvinnors svårigheter att fly våldsamma män, svaga skolresultat hos barn utan studiero och ökad gängkriminalitet är beredd att med kallt blod införa marknadshyror som radikalt förvärrar alla dessa problem är fullständigt vettlöst.

FN:s bostadsrepresentant Leilani Farha har riktat skarp kritik mot den svenska regeringen för att i praktiken ha överlåtit bostadspolitiken åt finansmarknaden. Att fastighetsägarna kan tjäna ännu mer än de redan gör på bostadsbristen talar inte för att de kommer att öka bostadsbyggandet, bara för att de som har råd att betala slipper stå i kö tillsammans med alla andra. 

Ett rungande nej till marknadshyror

Den 18 april genomförde kampanjen Nej till marknadshyra, med stöd av 80 organisationer, 155 gräsrotsprotester mot detta i hela landet. När utredningen om fri hyressättning läggs fram denna vecka protesterar vi igen och kommer fortsätta under hela remisstiden. 

Ett rungande nej till marknadshyror måste därför bli början på kampen för en ny social bostadspolitik som bygger på hyresgäströrelsens historiska ståndpunkt att bostaden är en mänsklig rättighet, inte en handelsvara. 

Eva Fee, Hyresgästföreningen Södermalm
Pamela Möller-Ajani Hyresgästföreningen Norra Göteborg
Katarina Kalavainen, Hyresgästföreningen Stockholm Sydost
Bertil Wennberg, Hyresgästföreningen Hedemora
Johannes Lundberg, Hyresgästföreningen Angered
Roger Wallin, Hyresgästföreningen Sala
Maria Sjöholm, Hyresgästföreningen Östra Göteborg
Ann-Margarethe Livh, Hyresgästföreningen Järva
Beatrice Eriksson, Hyresgästföreningen Norrmalm
Ylva Fernvall, Hyresgästföreningen Östermalm
Morgan Pettersson, Bostad åt alla Örebro
Lotta Klemensson, Alla ska kunna bo kvar
Saskia Gullstrand, Nej till marknadshyra Malmö
Oskar M Wiik, SSCO – Stockholms studentkårer
Rock Lipponen, Luleå, Unga Socialister 
Arvid Tawoo, Umeå, RKU
Emil Hallberg, Ung Vänster, Sundbyberg
Luis Alfonso Jara Cornejo – Chile Desperto Suecia
Janett Mendoza, Solidaritet med Chile
Falis Samatar, Rannebergen, Somaliska kvinnors samhällscenter
Abdi Yusuf Farah, Somaliska Föreningen Göteborg
Mikaela Karlsson, Kvinnors Byggforum
Nora Timm, Tillsammans Höör
Elsa-Lena Åström, Nej till marknadshyra Alingsås
Emma Hilborn, Nej till marknadshyra  Blekinge
Ilhan Kellecioglu, Ort till Ort
Elin Gauffin, Nätverket Rädda Hyresrätterna
Kristofer Lundberg, 18 april kommittén
Arne Johansson, Norra Järva Stadsdelsråd

Grilla mot marknadshyror – möte vid Husby gård imorgon, lördag, kl 13-16.

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Sabuni, du kopierar SD:s retorik

Nyamko Sabuni vill vräka föräldrar med barn som hamnat i kriminalitet. Men hon borde inte skylla på föräldrarna för sitt eget misslyckande. Det är den politik som hon företräder som fördärvade Rinkeby.

Järva behöver inte marknadshyror

Centerpartiet och Liberalerna har i förhandlingar med regeringen stridit för ett införande av fri hyressättning, även kallat marknadshyror, i nybyggda hyresrätter. Om det förslaget går igenom kommer det sannolikt leda till hyreshöjningar på alla lägenheter, även de gamla. Det vore en katastrof för alla hyresgäster i Stockholm, inte minst här i Järva.

We shall overcome…?

Det är snart 30 år sedan före detta statsministern Carl Bildt, M, och invandrarministern Birgit Friggebo förgäves försökte få Rinkebyborna att sjunga ” We shall overcome” i Rinkeby Folkets Hus.

Susanne Leinsköld, vi vill ha en uppriktig ursäkt

Så har vi varit med om ännu en dödsskjutning i Järva. Och än en gång har vi somalier pekats ut, som orsaken till gängvåldet. Politiker och tjänstemän skyller ifrån sig och tar inget eget ansvar.