Så här skulle Rinkebymoskén se ut enligt de ursprungliga planerna. Nu är det osäkert vad som händer.

NCC avslutar nu samarbetet med de ansvariga för bygget av Rinkebymoskén. Anledningen är att flera av de ledande personerna för moskébygget är häktade, misstänkta för ekonomisk brottslighet. Det meddelar NCC på sin hemsida.

Av de fem personer med koppling till Al-Azharskolan, som anhölls tidigare i veckan, är flera ansvariga för insamlingsstiftelsen till moskébygget i Rinkeby. Det har nu lett till att NCC drar sig ur överenskommelsen om bygget av moskén. På hemsidan skriver NCC att planerna var i ett initialt skede och att det har varit en osäker process eftersom projektet finansieras via en insamling.

NCC menar att den information som nu kommit till deras kännedom gör att företaget väljer att avsluta samarbetet med avtalsparten Mahan Gross HB, som företräder stiftelsen.

Redan 2010 hade Islamiska förbundet i Järva fått klartecken att bygga moskén i Rinkeby. Men projektet har dragit ut på tiden, eftersom det har saknats pengar. Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse startade en stor insamlingskampanj.  Målet var att hitta 8000 personer som var beredda att bidra med 1000 kronor i månaden i ett år. Svensk Insamlingskontroll har godkänt att Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse får använda ett så kallat 90-konto, något som är en kvalitetsstämpel för seriösa insamlingar.
Enligt de ursprungliga planerna skulle moskén vara färdig 2020.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Stadsdelsförvaltningen flyttar till Tensta servicehus ?

Efter tolv år, och flera upprivna beslut, föreslår den blågröna majoriteten att Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning ska flytta tillbaka till Tensta. Den här gången är det Tensta Servicehus, som ska renoveras och byggas om för att passa förvaltningens behov.

Mord i Kista i natt

Natten till söndag klockan 02.43 larmades polisen till ett bostadsområde i Kista. En man hade skjutits med flera skott i samband med vad polisen beskriver som en konfrontation.

Och så sätts ännu fler kameror upp i Järva

Polisen meddelar att de ökar sin närvaro med fler kameror. Nu senast har två tillfälliga kameror satts upp i Nydalsparken i Tensta.

Nu lagas bron över Rinkebystråket

Efter tre och en halv månad har nu arbetet med att reparera Femte Rinkebybron över Rinkebystråket inletts. Gångbron beräknas vara klar att använda om en månad.