Övervakningskamera i Rinkeby

Polisen fortsätter att utöka övervakningen i Järva med fyra nya kameror i Akalla. Polisen uppger att det inte beror på någon ökad risk för brott på platsen, utan det handlar om att utvidga det övervakade området.

Polisen meddelade den 30 november att de har börjat sätta upp övervakningskameror runt Sibeliusgången i Akalla. Totalt ska det bli fyra nya kameror på platsen. Enligt polisen ska kamerorna vara tillfälliga och Polismyndighetens nuvarande beslut om övervakning gäller bara för tre månader, men det kan komma att förlängas.

Området ses som en strategisk viktig förlängning av den fasta kamerabevakningen i Husby

Mats Törnblom som är kommunpolis i lokalpolisområde Järva kommenterar de nya kamerorna i ett mejl till Nyhetsbyrån Järva.
”Syftet är att vi ser kameror som ett viktigt verktyg för att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet. Vi har haft en konflikt mellan två olika kriminella nätverk under hösten där delar av norra sidan av Järvafältet varit en plats där grova våldsbrott skett. Området kring Akalla ses som en strategisk viktig förlängning av den fasta kamerabevakningen vi har i Husby. Det betyder inte att vi ser att riskerna för grova våldsbrott är högre i Akalla, utan vi använder kamerorna för att förebygga och ytterligare göra platsen oattraktiv för kriminella och mer trygg för laglydiga medborgare.”

Järva är ett av de mest övervakade områdena i Sverige och polisen har sedan 2017 satt upp omkring 40 övervakningskameror på offentliga platser i Järvas förorter. Kamerorna som är rörliga och kan zooma in på enskilda detaljer har enligt polisen varit till hjälp i många brottsutredningar. Den första januari 2020 började en ny lag gälla som tillåter polisen att sätta upp övervakningskameror när och var de vill utan att söka tillstånd hos Datainspektionen.

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Stadsdelsnämnden kände inte till beslutet om utförsäljning

Under gårdagens sammanträde i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta ställdes frågan: – Visste majoriteten att Tensta gymnasium och Tensta träff ska säljas ut?

I Kämpingehallen samlas muslimer både till suhur och iftar

I Kämpingehallen i Tensta samlas muslimer under ramadan. Där serveras suhur, måltiden som inleder fastan, och iftar, måltiden som bryter fastan.  – Vi kan dela ut allt gratis och det är något som uppskattas högt, säger Ramsis ”Moosa” Assal, som är en av arrangörerna i moskén.

Fyra moderata regionråd på besök i Folkets Husby

Fyra moderata landstingsråd, eller regionråd som det av någon outgrundlig anledning numer ska heta, gästade Folkets Husby på onsdagskvällen.

Järvaveckans Ahmed Abdirahman får hederspris

Ahmed Abdirahman har tilldelats 2021 års Hederspris av Raoul Wallenberg Academy. I sitt tacktal vände han sig till förintelseöverlevaren Tobias Rawet, och bjöd in honom till Tensta. – För där finns det människor som också har flytt krig, fördomar, hat och förföljelse. Jag tror de skulle ha stor nytta av ditt engagemang.