Idag invigs Stadsteaterns och Kulturskolans nya scen i Husby och Melody Farshins Mizeria har premiär som teaterföreställning.
– Vi ska skapa kultur som är relevant för de som bor här, säger Olof Hansson som är teaterns konstnärliga ledare.

Stockholms Stadsteater har flera scener och den i Vällingby har hittills haft hela Västerort som sin målgrupp, men i praktiken bara nått boende på gröna linjen. Initiativet till scenen i Husby togs av den röd-grön-rosa majoriteten som styrde Stockholm för två år sedan, men även de borgerliga som har makten nu har varit positiva till idén.
– Vi ska skapa kultur som är relevant för de som bor här, säger Olof Hansson som är konstnärlig ledare för Stadsteatern i Vällingby och Husby.

Jag klarade inte av att läsa manuset

Invigningen är öppen för allmänheten under dagen och det finns möjlighet att prova på olika instrument, dans, sång, DJ-ing eller bild och form ur Kulturskolans utbud. På kvällen är det premiär för Melody Farshins Mizeria i regi av Astrid Kakuli och med musik av Mack Beats. Olof Hansson beskriver pjäsen som rolig och med många aha-upplevelser för honom själv som kommer utifrån.

– Jag försökte läsa manuset, men klarade inte av det. Det låter förjävligt, för jag behärskar inte slanguttrycken och det är ju ett nederlag för mig, men samtidigt en seger. Nu har vi kommit någonstans när teatern får ett nytt språk.

Gratis barnteater och dancehallworkshops

Kulturhuset Stadsteatern har ett politiskt uppdrag att göra kultur för alla stadens invånare. I Husby ligger dock huvudfokus på målgruppen 15–25 år. Därför samarbetar de med Mittiprickteatern, som visar gratis teater för barn, och med dansgruppen Unruly Gang, som kommer hålla gratis dancehallworkshops i Husby varje söndag under våren. 

– Vi försöker hitta olika sätt att göra oss viktiga för den här platsen. Man får ta ett steg tillbaka, säger Olof Hansson. Han välkomnar initiativ och förslag från Järvaborna på vad som ska synas på scenen i Husby framöver. Men först på tur efter Mizeria blir det The Heart som är en dansföreställning av dansaren och koreografen Mari Carrasco.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Läslust drar igång i januari igen

Den 18 januari drar projektet Läslust igång igen i Rinkeby. – Fokus är att hitta läslusten och utveckla nyfikenheten för barn att läsa, säger Shilan Nazari, som leder projektet.

Hårt kritiserad chef i Spånga-Tensta har fått sparken

Ditte Westin, avdelningschef i Spånga-Tensta med ansvar för trygghetsfrågor, har fått gå…

”Erik Lundin är Sveriges motsvarighet till the old Kanye”

Det har snart gått två månader sedan Erik Lundins album ”Zebrapojken” släpptes.  Under den tiden jag lyssnat på albumet är det en sak jag med all säkerhet kommit fram till, och en sak jag är extremt kluven över. Ibrahima Erik Lundin Banda är utan tvekan Sveriges skickligaste rappare. Men vilket mellan ”Suedi” och ”Zebrapojken” som knäckt platsen som det bästa svenska hip hopalbumet genom tiderna är en tuff match att avgöra.

Medborgardialogen i Tensta fick kritik av medborgarna

”Att använda våld är något vi lär oss. Det betyder att det…