Idag invigs Stadsteaterns och Kulturskolans nya scen i Husby och Melody Farshins Mizeria har premiär som teaterföreställning.
– Vi ska skapa kultur som är relevant för de som bor här, säger Olof Hansson som är teaterns konstnärliga ledare.

Stockholms Stadsteater har flera scener och den i Vällingby har hittills haft hela Västerort som sin målgrupp, men i praktiken bara nått boende på gröna linjen. Initiativet till scenen i Husby togs av den röd-grön-rosa majoriteten som styrde Stockholm för två år sedan, men även de borgerliga som har makten nu har varit positiva till idén.
– Vi ska skapa kultur som är relevant för de som bor här, säger Olof Hansson som är konstnärlig ledare för Stadsteatern i Vällingby och Husby.

Jag klarade inte av att läsa manuset

Invigningen är öppen för allmänheten under dagen och det finns möjlighet att prova på olika instrument, dans, sång, DJ-ing eller bild och form ur Kulturskolans utbud. På kvällen är det premiär för Melody Farshins Mizeria i regi av Astrid Kakuli och med musik av Mack Beats. Olof Hansson beskriver pjäsen som rolig och med många aha-upplevelser för honom själv som kommer utifrån.

– Jag försökte läsa manuset, men klarade inte av det. Det låter förjävligt, för jag behärskar inte slanguttrycken och det är ju ett nederlag för mig, men samtidigt en seger. Nu har vi kommit någonstans när teatern får ett nytt språk.

Gratis barnteater och dancehallworkshops

Kulturhuset Stadsteatern har ett politiskt uppdrag att göra kultur för alla stadens invånare. I Husby ligger dock huvudfokus på målgruppen 15–25 år. Därför samarbetar de med Mittiprickteatern, som visar gratis teater för barn, och med dansgruppen Unruly Gang, som kommer hålla gratis dancehallworkshops i Husby varje söndag under våren. 

– Vi försöker hitta olika sätt att göra oss viktiga för den här platsen. Man får ta ett steg tillbaka, säger Olof Hansson. Han välkomnar initiativ och förslag från Järvaborna på vad som ska synas på scenen i Husby framöver. Men först på tur efter Mizeria blir det The Heart som är en dansföreställning av dansaren och koreografen Mari Carrasco.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Så här fördelades föreningsbidragen i Rinkeby-Kista

På gårdagens sammanträde i Rinkeby-Kista fattades beslut om vilka föreningar som får ekonomiskt stöd i år. En invändning mot förvaltningens förslag kom från Vänsterpartiet. De ville att AIF Kista skulle få de 100 000 kronor som de ansökt om, och inte 30 000 som förvaltningen föreslagit. Socialdemokraterna undrade varför endast 804 450 kronor delades ut, när det fanns en miljon.

Nya kurser för unga poeter och konstnärer

Tensta konsthall kommer under hösten hålla två konstutbildningar för unga från gymnasieåldern upp till 25 år. – Poesin som konstform har en superviktig roll i samhället, säger poeten Nawroz Zakholy som leder en av kurserna.

Ekonomin i fokus på årsmötet i Rinkeby Folkets Hus

Det senaste året har styrelsen i Rinkeby Folkets Hus brottats med ekonomiska svårigheter, dels på grund av pandemin som slog hårt mot området, och dels på grund av höga reparationskostnader för samlingslokalen på nedervåningen. Styrelsen hade årsstämma den 7 juni och många lokala föreningsmedlemmar var med för att välja en ny styrelse som kan förnya och utveckla verksamheten.

Rinkeby kvarn har fått nya vingar

Rinkebys gamla kvarn som gett namn till kvarteren i miljonprogrammet har renoverats och fått nya vingar. Nu ska den bli en del i en stadspark i Ursvik.