Said Ali har fått nog. Han bor i Husby sedan många år och de senaste månaderna har han stoppats åtskilliga gånger av polis.
– De uppträder aggressivt och otrevligt. Jag är övertygad om att det handlar om rasism, därför tänker jag polisanmäla dem den här gången.

Said Ali är lärare på El- och energiprogrammet på Rudbecks gymnasium i Sollentuna. Han är en mycket engagerad fotbollstränare i Kista AIF, tränar själv fotboll och är dessutom pappa till en pojke som tränar fotboll. Många kvällar kommer han hem sent från olika fotbollsträningar, och alldeles för ofta stoppas han av polis i sina egna bostadskvarter.

Polisen stoppar Said Ali i Husby.

– Senaste bromsade polisbilen in mycket tvärt framför min bil. Jag tog av mig bilbältet för att ta fram körkortet. Då slet de mig ur bilen, tryckte upp mig mot polisbilen, och anklagade mig för att ha kört utan bilbälte.

När Said Ali nekade det till det, tvingade de in honom i polisbilen och försökte få honom att erkänna.

– Jag vägrade och sade att jag var beredd att åka med till stationen.

Said Ali har varit med om liknande händelser många gånger. Vid ett tillfälle plockade polisen av honom hans kamera. Han fotograferar mycket fotboll, även till Nyhetsbyrån Järva, och han har en professionell kamera.

Bild: Said Ali 

– De undrade var jag hade fått kameran ifrån. De kunde inte förstå att jag åkte runt i en gammal VW Polo med en så avancerad kamera. Så de tog kameran och jag fick hämta den på polisstationen i Solna en vecka senare. Men minneskortet hade de plockat ut. Bilderna skulle gås igenom, sade de. Minneskortet innehåller tusentals fotbollsbilder och kostar drygt 2000 kronor.

Det har också hänt att han stoppats när sonen och hans kompisar suttit i baksätet, och inte på ett trevligt sätt.
– Nej, de behandlar en som om man vore kriminell, utan anledning. Det var en skrämmande upplevelse för barnen.

Said Ali har stoppats så många gånger att han börjar bli van och därför retades lite med polisen senast.
– De sade ”du ser full ut, har du druckit?” Ja, svarade jag.

Bild: Said Ali

De lät honom blåsa och det gav inget utslag. Varför ljuger du, frågade polisen.
– Jag ljuger inte, jag har druckit vatten nyligen.

Said Ali talade efteråt med en advokat, som ansåg att polisen agerat fel och att fallet måste prövas rättsligt. Då bestämde han sig för att göra en polisanmälan.

– Även om vi vet att det kommer inte leda till fällande dom, så är det bra att göra det. Jag uppmanar alla som utsatts av poliser i Järva att göra en polisanmälan. Ju fler vi blir som polisanmäler, desto troligare är det att polisen till slut måste granskas.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Skolinspektionen stänger Akademiska skolan i Husby

Skolinspektionen stänger Akademiska skolan i Husby och även systerskolan Nacka International School i Fisksätra. Skolinspektionen anser att skolan har bristande lämplighet i ägar- och ledning och inte heller har ekonomiska förutsättningar att bedriva skolverksamhet.  – Vi kommer att överklaga beslutet, säger Mustafa Ahmed, VD för Frihab AB.

Buket, 10, ska utvisas till ett barnhem i Turkiet

Tioåriga Buket kom till Sverige när hon var fyra år och är familjehemsplacerad hos släktingar. Men Migrationsverket vill utvisa henne till ett barnhem i Turkiet. – Jag har en tioåring hemma som jag inte ens skickar till Kista själv, säger akallabon Leo Ahmed som engagerat sig i Bukets fall.

Rinkebyarkivet öppnar för allmänheten

Som en del i firandet av Rinkebys 50-årsjubileum kommer Rinkebyarkivet med start imorgon den 18 mars att ta emot besökare från allmänheten.

”Jag har förtroende för rektorn”

Happy Hilmarsdottir, grundskolechef i Stockholm, kontaktade Nyhetsbyrån Järva för att kommentera den anmälan till Skolinspektionen som föräldrar till barn i Hjulsta grundskola skickat in.