Jag har aldrig varit på en klassisk konsert. Det är inget jag koketterar med, utan det är bara så. I min familj lyssnade vi inte på klassisk musik. Möjligen med undantag för Wienkonserten på TV på nyårsdagen. I väntan på att backhoppningen skulle börja.

I min familj lyssnade vi inte på klassisk musik

Jag har varit på balett (flera gånger), på opera (en gång), på rockkonserter (många gånger), men klassisk musik. Aldrig.

När Inga Harnesk hörde det, så tyckte hon synd om mig. Därför fick jag en konsertbiljett i present på min födelsedag. Hon, ni känner henne från hennes fina krönikor i Nyhetsbyrån Järva, har nämligen klippkort till Berwaldhallens konserter.

Sagt och gjort, vi gick tillsammans på Sjostakovitjs Leningradsymfoni. Jag vet avsevärt mycket mer om belägringen av Leningrad, än om musiken. Symfonin är en hyllning till invånarna i staden (som idag heter S:t Petersburg) som klarade nästan 900 dagars belägring under andra världskriget. De lyckades hålla Hitlers arméerna på avstånd, men lidandet var fruktansvärt.

Det var en fantastisk konsert, en upplevelse.  Något som alla borde få vara med om, oavsett ålder eller inkomst. Och i dessa dagar när Kulturskolan skärs ned så brutalt, är det i alla fall en tröst att veta att orkesterskolan El Sistema får fortsätta sin verksamhet i skolorna i Järva.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Inte någons baby

Jag har varit på teater. Det sker alldeles för sällan. Men när…

Ingenting förändras av sig själv

Tillbaka igen efter semestern. Det var en en välbehövlig vila, som inte…

Skriv till oss i coronans tid!

Vi lever i en märklig tid när ingenting längre är som förut. Och ändå är det mesta sig precis likt. Husen står kvar, bussarna rullar och i affärerna finns varor. Men vi är med om något som flera generationer efter oss kommer att minnas och tala om.

Om polisen, visitationszoner och husrannsakningar

Moderaterna vill ha visitationszoner, säger de, så att polisen ska kunna visitera människor i tid och otid. Varför kräver de det? Det är att slå in en öppen dörr, visitationszonerna finns redan.