Jag har aldrig varit på en klassisk konsert. Det är inget jag koketterar med, utan det är bara så. I min familj lyssnade vi inte på klassisk musik. Möjligen med undantag för Wienkonserten på TV på nyårsdagen. I väntan på att backhoppningen skulle börja.

I min familj lyssnade vi inte på klassisk musik

Jag har varit på balett (flera gånger), på opera (en gång), på rockkonserter (många gånger), men klassisk musik. Aldrig.

När Inga Harnesk hörde det, så tyckte hon synd om mig. Därför fick jag en konsertbiljett i present på min födelsedag. Hon, ni känner henne från hennes fina krönikor i Nyhetsbyrån Järva, har nämligen klippkort till Berwaldhallens konserter.

Sagt och gjort, vi gick tillsammans på Sjostakovitjs Leningradsymfoni. Jag vet avsevärt mycket mer om belägringen av Leningrad, än om musiken. Symfonin är en hyllning till invånarna i staden (som idag heter S:t Petersburg) som klarade nästan 900 dagars belägring under andra världskriget. De lyckades hålla Hitlers arméerna på avstånd, men lidandet var fruktansvärt.

Det var en fantastisk konsert, en upplevelse.  Något som alla borde få vara med om, oavsett ålder eller inkomst. Och i dessa dagar när Kulturskolan skärs ned så brutalt, är det i alla fall en tröst att veta att orkesterskolan El Sistema får fortsätta sin verksamhet i skolorna i Järva.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Vi är ingen populär yrkeskår någonstans

”Tycker du att det blivit svårare att fotografera människor?” Min kollega som gjort en vända ute i Järva undrar. Han tyckte att folk blev griniga när han tog fram kameran. Nej, jag tycker inte att det har blivit svårare. Inte ens särskilt svårt. Men visst, Järvaborna gillar inte journalister särskilt mycket. Men vi är inte någon populär yrkeskår någonstans.

De kör det allmänna i botten

En liten pojke i rullstol sitter ensam vid rulltrappan, uppe vid spärrarna i Sundbybergs centrums tunnelbanestation. Hans mamma har åkt ner med de andra syskonen och ställt dem nere på perrongen.

Det är det här med religion och tradition

Det är det här med religion och tradition. För några år sedan intervjuade jag en somalisk tjej om hur hon och hennes familj firade eid. Vi träffades utomhus och hon hade precis kommit ut från moskén. ”Ja, vad handlade predikan om idag då?” frågade jag. ”Jag vet inte”, svarade hon. ”Jag förstod inte, han talade arabiska.”

Där de riktiga historierna finns

I mitt hus, med 20 lägenheter, är det en enda som prenumererar…