Zamzam Bouraleh såg reklamen i tunnelbanan för SVT:s serie Kalifat.
– Jag kände att jag ska ge den här serien en chans. Var skeptisk från början, tänkte att den kanske skulle vara för extrem. Men jag tyckte om serien, jättemycket.

Zamzam såg serien tillsammans med sin mamma, och några av hennes kompisar har också tittat.
– Mamma tyckte om den, och två av mina kompisar också. Men majoriteten av alla som jag känner, muslimer, har inte kollat. De var skeptiska, ville inte se hur de skildrar islam på teve. De är rädda att andra ska tro att de är extrema.

Hon tyckte om serien, men  kände inte igen sig i skildringen av muslimer.
– Nej, det fanns ingen direkt traditionell muslimsk familj med i serien. Jag kände inte igen mig på det sättet. Sulles pappa hade ju lämnat religionen. Om han hade varit troende skulle han ha blivit glad om Sulle kommit hem med sjal. Inte slitit av henne sjalen.

Men hon kunde ändå känna igen sig i de unga tjejerna.
– Om det är något som jag skulle kunna relatera till i serien så är det tjejerna och deras sökande och intresse för religion. Men det kändes som om tjejerna bara ville hitta något, vad som helst, att tro på.

När Zamzam Bouraleh gick i högstadiet, runt 2013-2014, då hörde hon att folk reste iväg för att ansluta sig till IS.
– Ja, det var inte mina vänner som åkte, men man kände till vilka de var. Ingen av dem har kommit tillbaka.

De som åkte iväg var en särskild typ. De hade noll koll på religion och blev extrema snabbt.

Zamzam tyckte ändå att serien gav henne en inblick i hur radikaliseringen kan gå till.
– Det finns alltid en hjärna bakom. Och de som åkte iväg var en särskild typ. De hade noll koll på religion och blev extrema snabbt.

Serien var spännande, hon satt som på nålar hela tiden, särskilt på slutet. Det enda hon tyckte var riktigt dåligt var skildringen av de två svenska killarna som konverterat till islam.
– Ja, de kändes inte trovärdiga. När de sade ”snälla drick inte, Allah kommer inte förlåta dig!” skämdes jag. Det var pinsamt att höra dem prata om islam, det var inget som stämde. De kunde inte ens be.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Foto: Johan Paulin /SVT
Sista avsnittet i serien Kalifat sänds ikväll, söndag, 21.00 i SVT1.
Hela serien finns på SVT play.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Grönt initiativ vill ta kampen om Hästa gård

Stockholms stad och miljöborgarråd Daniel Helldén har meddelat att 30 miljoner anslås för att rusta upp Hästa gård. – För oss kom det som en överraskning. Men om man avser att rusta upp Hästa gård borde man ta hänsyn till de medborgarförslag som redan finns, säger Mariam Jallow Tholozan från Grönt Initiativ.

Mizeria, del 13: Polishelikoptrar och tårar

Ingen förälder ska behöva bevittna sitt barns begravning. Folk kollade på henne som om hon var tokig när hon la sig platt på marken och drog i gräset på gravsättningen, men varje moder på plats kände med henne. Mizeria är Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong som publiceras med ett avsnitt varje dag. 

Creatives a Talk: Nisj

I andra avsnittet av Creatives a Talk har Galdem bjudit in ingen mindre än grammisvinnande producenten Nils, känd som Nisj. De lär känna Nils på djupet och fastnar vid en fråga så enkel som ”Hur ser din dag ut?”. Det blir skratt, tårar, tjafs – ett skönt snack.

Runstenarna på Järvafältet berättar om historien

Vad säger oss runstenarna på Järvafältet? Det skall mana (oss att) minnas männen medan människor leva! ᚦᛁᛏ ᛋᚴᛅᛚ ᛅᛏ ᛘᛁᚾᚢᛘ ᛘᛅᚾᛅ ᛘᛁᚦᛅᚾ ᛘᛁᚾ ᛚᛁᚠᛅ (ðet skal at minum mana meðan men lefa) Så står det på en runsten i Runby i Upplands Väsby inte långt från Järvafältet.