Zamzam Bouraleh såg reklamen i tunnelbanan för SVT:s serie Kalifat.
– Jag kände att jag ska ge den här serien en chans. Var skeptisk från början, tänkte att den kanske skulle vara för extrem. Men jag tyckte om serien, jättemycket.

Zamzam såg serien tillsammans med sin mamma, och några av hennes kompisar har också tittat.
– Mamma tyckte om den, och två av mina kompisar också. Men majoriteten av alla som jag känner, muslimer, har inte kollat. De var skeptiska, ville inte se hur de skildrar islam på teve. De är rädda att andra ska tro att de är extrema.

Hon tyckte om serien, men  kände inte igen sig i skildringen av muslimer.
– Nej, det fanns ingen direkt traditionell muslimsk familj med i serien. Jag kände inte igen mig på det sättet. Sulles pappa hade ju lämnat religionen. Om han hade varit troende skulle han ha blivit glad om Sulle kommit hem med sjal. Inte slitit av henne sjalen.

Men hon kunde ändå känna igen sig i de unga tjejerna.
– Om det är något som jag skulle kunna relatera till i serien så är det tjejerna och deras sökande och intresse för religion. Men det kändes som om tjejerna bara ville hitta något, vad som helst, att tro på.

När Zamzam Bouraleh gick i högstadiet, runt 2013-2014, då hörde hon att folk reste iväg för att ansluta sig till IS.
– Ja, det var inte mina vänner som åkte, men man kände till vilka de var. Ingen av dem har kommit tillbaka.

De som åkte iväg var en särskild typ. De hade noll koll på religion och blev extrema snabbt.

Zamzam tyckte ändå att serien gav henne en inblick i hur radikaliseringen kan gå till.
– Det finns alltid en hjärna bakom. Och de som åkte iväg var en särskild typ. De hade noll koll på religion och blev extrema snabbt.

Serien var spännande, hon satt som på nålar hela tiden, särskilt på slutet. Det enda hon tyckte var riktigt dåligt var skildringen av de två svenska killarna som konverterat till islam.
– Ja, de kändes inte trovärdiga. När de sade ”snälla drick inte, Allah kommer inte förlåta dig!” skämdes jag. Det var pinsamt att höra dem prata om islam, det var inget som stämde. De kunde inte ens be.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Foto: Johan Paulin /SVT
Sista avsnittet i serien Kalifat sänds ikväll, söndag, 21.00 i SVT1.
Hela serien finns på SVT play.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Alla borde läsa Prinsen av Porte de la Chapelle

Prinsen av Porte de la Chapelle är en nyutkommen roman skriven av Annelie Drewsen. Annelie är journalist och författare, och har tidigare jobbat som gymnasielärare i Tensta gymnasium. I boken skildrar hon hur en afghansk ensamkommande kille tvingas fly från Sverige för att hitta ett nytt hem.

Rinkeby-Kista har lägst andel vaccinerade i regionen

I Rinkeby-Kista har endast 71,8 % av gruppen över 80 år vaccinerat sig mot covid-19, vilket är lägst i hela regionen. Samtidigt finns det fler än 6 600 lediga tider den här veckan på Region Stockholms fyra vaccinationsmottagningar.

Infinite Mass valdes in i Hall Of Fame

Stenhård politisk rap från Rinkeby finns nu representerad i Swedish Music Hall Of Fame sedan Infinite Mass valdes in i sällskap med andra storheter som Georg Riedel och Karin Dreijer. Infinite Mass tackade sina fans för att ha tagit dem dit de är idag.

Orten i ungdomarnas ögon

Projektet “Mina drömmars ort” engagerar ungdomar till nyfikenhet, lek och lust. Under fem intensiva dagar har modeller av deras drömort skapats. Resultatet av det fantasifulla arbetet ställs ut på Husby Konsthall.