Zamzam Bouraleh såg reklamen i tunnelbanan för SVT:s serie Kalifat.
– Jag kände att jag ska ge den här serien en chans. Var skeptisk från början, tänkte att den kanske skulle vara för extrem. Men jag tyckte om serien, jättemycket.

Zamzam såg serien tillsammans med sin mamma, och några av hennes kompisar har också tittat.
– Mamma tyckte om den, och två av mina kompisar också. Men majoriteten av alla som jag känner, muslimer, har inte kollat. De var skeptiska, ville inte se hur de skildrar islam på teve. De är rädda att andra ska tro att de är extrema.

Hon tyckte om serien, men  kände inte igen sig i skildringen av muslimer.
– Nej, det fanns ingen direkt traditionell muslimsk familj med i serien. Jag kände inte igen mig på det sättet. Sulles pappa hade ju lämnat religionen. Om han hade varit troende skulle han ha blivit glad om Sulle kommit hem med sjal. Inte slitit av henne sjalen.

Men hon kunde ändå känna igen sig i de unga tjejerna.
– Om det är något som jag skulle kunna relatera till i serien så är det tjejerna och deras sökande och intresse för religion. Men det kändes som om tjejerna bara ville hitta något, vad som helst, att tro på.

När Zamzam Bouraleh gick i högstadiet, runt 2013-2014, då hörde hon att folk reste iväg för att ansluta sig till IS.
– Ja, det var inte mina vänner som åkte, men man kände till vilka de var. Ingen av dem har kommit tillbaka.

De som åkte iväg var en särskild typ. De hade noll koll på religion och blev extrema snabbt.

Zamzam tyckte ändå att serien gav henne en inblick i hur radikaliseringen kan gå till.
– Det finns alltid en hjärna bakom. Och de som åkte iväg var en särskild typ. De hade noll koll på religion och blev extrema snabbt.

Serien var spännande, hon satt som på nålar hela tiden, särskilt på slutet. Det enda hon tyckte var riktigt dåligt var skildringen av de två svenska killarna som konverterat till islam.
– Ja, de kändes inte trovärdiga. När de sade ”snälla drick inte, Allah kommer inte förlåta dig!” skämdes jag. Det var pinsamt att höra dem prata om islam, det var inget som stämde. De kunde inte ens be.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Foto: Johan Paulin /SVT
Sista avsnittet i serien Kalifat sänds ikväll, söndag, 21.00 i SVT1.
Hela serien finns på SVT play.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En film som absolut alla måste se

Gör inte misstaget och tro att Les miserables är en musikal. Eller dissa den eftersom den är fransk och bara visas på ett fåtal biografer. Det är en film som borde ses av alla, och särskilt av beslutsfattare och tjänstemän.

Pakistansk lastbilskonst rullar in i Järva Folkets Park

I Pakistan är lastbilarna inte bara ett transportmedel, utan även rullande konstgallerier. Nu kommer tre konstnärer från Pakistan till Järva och visar hur de arbetar.

K27 släpper ny musik

K27 är tillbaka med singeln ”Dora” som släpps idag. Detta är hans första singel sedan hans debutalbum ”99 Overall” som släpptes i april.

16- och 17-åringar kan boka vaccintid på måndag

Med start på måndag den 9 augusti kan 16- och 17-åringar i Stockholms län boka tid för vaccination. Region Stockholm påbörjar arbetet med nästa åldersgrupp inför skolstarten för att minska smittspridningen.