Öppna förskolan i Rinkeby är en populär mötesplats där föräldrar och barn får nya vänner, lär sig svenska, byter kläder och mycket mer.
– Hänget är viktigt! Att komma hit och bara vara, säger Sofia Martín som är en av verksamhetens pedagoger.

På andra våningen i Familjehuset i Rinkeby ligger öppna förskolan. I hallen som brukar vara full av barnvagnar och skor står nu bara ett fåtal vagnar, men det är redan fullt fast klockan inte ens är 10. Max 12 personer oavsett ålder släpps in åt gången nu i coronatider. I vanliga fall rymmer lokalen 35 föräldrar och barn.

– Idag blev det fullt på en gång. När biblioteket har öppet kan vi ju hänvisa dit. Det är bra faktiskt, för då kanske folk som inte brukar besöka biblioteket gå dit och så upptäcker de något nytt och ser att det finns en mysig barnhörna där. Men nu är ju biblioteket bara öppet varannan dag, säger Sofia Martín.

På lördagar är det pappaöppet, då är inga mammor välkomna

Det är ljust och hemtrevligt på öppna förskolan med färgglada möbler, dekorationer och leksaker överallt. Massor att titta på för de allra minsta. De äldre barnen leker medan föräldrarna dricker kaffe och småpratar. En mamma har lagt sig i en liten madrass-pool tillsammans med sitt barn.
– Nu när vi tar in så få, går det att lägga sig och sova en stund med sin bebis, det är härligt, säger Ingrid Arnesdotter som också jobbar på öppna förskolan.

Den här dagen är det fyra pedagoger på plats. Sofia Martín och Cristina Ramos är ansvariga för introduktionsförskolan som fokuserar på nyanlända familjer som inte har några, eller små, kunskaper i svenska språket och Ingrid Arnesdotter och Gittan Jangenteg håller i den övriga verksamheten. Varje dag utom på söndagar och helgdagar tar de emot föräldrar och barn utan förskoleplats upp till fem års ålder. På lördagar är det pappaöppet, då är inga mammor välkomna för det är oftast de som kommer på vardagarna.

Måndag till fredag mellan klockan 14 och 16 har introduktionsförskolan språkundervisning för barn och föräldrar. Under en timme är det fokus på barnens språkutveckling och den andra timmen får barnen leka med en av pedagogerna och föräldrarna kan fokusera på att öva sin svenska. Introduktionsförskolan handlar också mycket om att prata om hur olika saker i samhället fungerar. Allt ifrån myndighetskontakter till hur man bäst klär sina små barn för den svenska vintern, berättar Sofia Martín och Cristina Ramos.

För att ge plats åt dem som kommer för att lära sig svenska brukar Ingrid Arnesdotter och Gittan Jangenteg flytta ut verksamheten på eftermiddagarna. Då går de promenader på Järvafältet eller besöker någon parklek i området. Ibland arrangeras heldagsutflykter till Spånga by, Husby gård eller Akalla by. Före corona gjorde de även längre utflykter som till Augustendal och Skansen, men nu undviker de att åka kollektivt.
– Det är så synd att Erikshjälpen har stängt nu. Det var som ett Kinderägg med promenad, shopping och fika i samma aktivitet, säger Sofia Martín.

Besökare kan plocka sådant de behöver utan att betala

Många föräldrar saknar den stora secondhandbutiken i Spånga där det gick att fynda kläder och annat nödvändigt till rimliga priser. Att köpa second hand blir mer och mer accepterat, konstaterar pedagogerna på öppna förskolan. De bidrar själva till återbruk genom en liten gratisbutik där besökare kan plocka sådant de behöver utan att betala. På fönsterbrädet vid entrén ligger högar med kläder för barn och vuxna. De är inlämnade av besökare som inte längre använder dem och fria att ta för den som behöver.
– Det händer att någon kommer hit jättetunt klädd och fryser, då finns det ofta en varm kofta i hallen som bara är att ta. Sedan ser vi när samma person kommer tillbaka att hon har den koftan jämt, säger Cristina Ramos.

– Ibland vet vi om att det är någon som har behov av något särskilt, kanske sådana här mammabyxor, och då brukar vi lägga undan det, säger Ingrid Arnesdotter och visar ett par jeans som ligger hoprullade högst upp på en klädhängare.

Utöver utflykter, språkundervisning och klädbyten erbjuder öppna förskolan babymassage, sångsamling med barnen, hemlån av vissa leksaker, möjlighet att besöka områdets olika förskolor och tematimmar där inbjudna gäster från exempelvis MVC, folktandvården och jobbtorg informerar om sina verksamheter och kan svara på frågor. Tidigare har de även haft Svenska för föräldralediga (SFF) och läxhjälp, men SFF sker liksom den kommunala SFI-undervisningen för närvarande enbart på distans.

Tvåbarnsmamman Amran från Rinkeby är på öppna förskolan med sin yngsta. Hon sitter i en fåtölj medan sonen som snart fyller ett leker bredvid. Efter en stund kommer han klättrande och vill kramas.
– Jag var här mycket med mitt första barn. Då behövde jag komma ut och träffa andra mammor. Nu är det mest han som behöver leka av sig och träffa andra barn. Det blir så enformigt hemma.

Man blir ju så himla ensam som förstagångsförälder om alla ens vänner jobbar

Rinkebys öppna förskola är populär. I augusti fick de neka 101 personer som ringde på fast det satt en lapp på dörren om att det var fullt. Hur många som sett lappen och vänt utan att ringa på vet de inte.
– Hänget är viktigt! Att komma hit och bara vara. Man blir ju så himla ensam som förstagångsförälder om alla ens vänner jobbar. Jag nekade en mamma för att det var fullt och hon var helt förtvivlad ”Ska jag sitta ensam hemma idag också?” sade hon, berättar Sofia Martín.

De fyra pedagogerna är överens om att öppna förskolan är en plats för möten där många får nya vänner och viktiga kontakter knyts. De skulle gärna ha större lokaler för att slippa neka så många, även före pandemin hände det ofta att det blev fullt tidigt på dagen. 

Anna Nygård

 

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Dialogmöte i Rinkeby om barns rätt till sin egen kropp

Över 70 engagerade Järvabor deltog i ett dialogmöte i Rinkeby Folkets Hus om hur man skyddar barn från sexuella övergrepp och om rätten till sin egen kropp. 

Kista SC hade prova-på-dag under antivåldsveckan

Förra veckan anordnade Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning en antivåldsvecka i Rinkeby-Kista. Då passade föreningen Kista SC på att ha en öppen prova-på-dag på Akalla gårds bollplan, där familjer samlades och testade olika aktiviteter och idrotter.

Foodora-chauffören: ”De spelar inte rättvist”

När Mohamed från Tensta började köra åt Foodora blev det en dyr historia för honom. Han fick hem en faktura på drygt tjugo tusen kronor. – Man kan säga att jag betalade för att jobba på Foodora, säger han.

Fem dagar i juni på Spånga IP

Några bilder från Järvaveckan 2019 – för alla som var med och…