skärmdump från sammanträdet

Nej, Ole-Jörgen Persson, M, svarade inte på frågan.
Om och om igen ställde Elvir Kazinic, S, och Veronica Stiernborg, V, samma fråga: varför slås det fast redan nu i verksamhetsplanen att IOP-avtalet med Folkets Husby inte ska förlängas?

Sammanträdet inleddes med en dragning från Rinkeby-Kistas stadsdelsförvaltning om förslaget till verksamhetsplan 2021. Susanne Leinsköld lämnade genast över ordet till sina underordnade avdelningschefer. Åsa Ljusberg, chefen för stadsutveckling, medborgarservice och fritid, sade att man ska arbeta aktivt ”mot kvinnor som står långt från arbetsmarknaden”, att Studier&Arbete ska in i Framtidens Hus och att de ska samverka med Fryshuset.
– Unga ska ges möjlighet att vara med och utforma verksamheten och ett företag har intervjuat 100 ungdomar, som fått tycka till om vad de skulle önska sig.

Det enda nya var att det ska ordnas en pride-vecka i stadsdelen detta år

Åsa Ljusberg meddelade att de har ”återkommande möten med civilsamhället och ska fortsätta med det”. Det enda nya var att det ska ordnas en pride-vecka i stadsdelen detta år. Inte ett ord om Folkets Husby inledningsvis.

När sammanträdet kommit till den punkt på dagordningen om verksamhetsplanen inleddes diskussionen. Stadsdelen har flera IOP-avtal med lokala föreningar och organisationer, men redan nu slås fast att avtalet med just Folkets Husby inte ska förlängas.

– Varför har förvaltningen skrivit in att IOP med Folkets Husby tar slut, frågade Veronica Stiernborg.

Ole-Jörgen Persson upprepade samma svar som i tidigare intervjuer. Alltså, han svarade inte alls. 
– Genom att man i förslaget till verksamhetsplan, vilket vi står bakom, skriver att det nuvarande avtalet inte kommer att förlängas eller förnyas, så är det vår uppfattning att de måste få så tidigt besked som möjligt. Så att de hinner ställa om och söka andra bidrag.

Det blev sedan en uppvisning i politikens sköna konst att slingra sig

Det blev sedan en uppvisning i politikens sköna konst att slingra sig. Frågan upprepades flera gånger, men nämndens ordförande vägrade att svara. Istället sade Ole-Jörgen Persson att ”ingen ska tvivla” på hans stöd till föreningslivet. 
– Det är klokt och bra att vi höjer föreningsbidraget, det visar att vi fäster stor vikt vid civilsamhället och vill stödja det. Föreningssamordnaren får en viktig uppgift att ytterligare förbättra dialogen mellan civilsamhälle, politiken och förvaltningen.

Elvir Kazinic konstaterade att det knappast handlar om någon höjning.
– Sedan 2018 har ni sänkt stödet till föreningarna med 70 procent. Det är ingen satsning ni gör egentligen. Tänk om och tänk rätt.

Socialdemokrater och Vänsterpartiet lade fram ett gemensamt förslag att meningen om Folkets Husby skulle strykas i verksamhetsplanen. Eftersom alla vet att avtalet löper ut och ingen utvärdering av verksamheten har gjorts.

Ett tag höll det på att bli intressant. Det var när Miljöpartiets Martin Michel påpekade att förvaltningen i september 2020 ville fortsätta samarbetet med alla föreningar som hade IOP-avtal

Ett tag höll det på att bli intressant. Det var när Miljöpartiets Martin Michel påpekade att förvaltningen i september 2020 ville fortsätta samarbetet med alla föreningar som hade IOP-avtal.
– Då var förvaltningen nöjd med de samarbeten som fanns. Då beslutade vi alla, hela nämnden, att godkänna rapporten, där förvaltningen skriver hur viktiga föreningarna är och att man ville fortsätta samarbetet med samtliga. Sedan vet jag inte vad som kan ha hänt sedan dess?

Inte heller Martin Michel fick svar på sin fråga. Men han rättade in sig i ledet ändå och röstade tillsammans med majoriteten att meningen om Folkets Husby skulle stå kvar oförändrad i verksamhetsplanen.

Avslutningsvis var nämndens ordförande, Ole-Jörgen Persson, nöjd med kvällen.
– Det har varit en bra diskussion, tycker jag. Med full respekt för varandras olika synpunkter i en konstruktiv och god ton. Sedan är vi olika partier med olika sätt att se på världen, men det är en del av det demokratiska samhälle som vi kan vara stolta över.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

”Jag har inte fått en krona”

Fatuma Mohamed var med i SVT:s program Agenda i söndags. Hon var inbjuden för att tala om det dödliga våldet i Järva. Efteråt finns det de som tror att hon har fått betalt för sin medverkan. – Man får inte betalt för att medverka i svensk media. Jag har inte fått en krona.

Läslandet flyttar ut sin verksamhet

Det nystartade Läslandet som etablerat sig i Rinkeby Folkets Hus kan tyvärr inte ha sin ordinarie verksamhet igång med anledning av coronaviruset och covid19. Därför ställer Läsfrämjarinstitutet om och håller träffarna utomhus, fredagar 15-16 i Parkleken Rinken.

Orten i ungdomarnas ögon

Projektet “Mina drömmars ort” engagerar ungdomar till nyfikenhet, lek och lust. Under fem intensiva dagar har modeller av deras drömort skapats. Resultatet av det fantasifulla arbetet ställs ut på Husby Konsthall.

”Vi lägger räls till framtiden”

Rinkeby Folkets Hus drar igång sitt arbete för att hjälpa unga vuxna in på arbetsmarknaden.– Nu gör vi en kraftsamling, säger Nasim Barghashi, som är projektledare och den som ansvarar för verksamheten.