Omar (Daud) 2
Omar (Daud) 2

Omar såg att polisen tvingade in en kompis i en skrubb inne i Rinkeby centrum. Då gick han fram och frågade vad som hade hänt. Det räckte för att polisen skulle ”avlägsna” honom och med våld köra iväg honom till en bensinmack i Järfälla.

Omar har fyllt 21 och studerar på en högskola inne i Stockholms innerstad. När vi träffas har han precis varit med sin lillebror på bio i Kista. Han har aldrig haft något med polisen att göra och han minns den där dagen i slutet av januari väldigt väl.

Jag skulle bara gå till Lidl och köpa bröd.

– Jag hade varit på möte med Förenade förorter i Rinkeby Folkets Hus och skulle bara gå till Lidl och köpa bröd.

Han gick in i tunnelbanan, eftersom Lidl ligger i samma centrum som tunnelbaneuppgången. Omar stannade för att prata med en vän som arbetade som spärrvakt. En annan kompis kom fram och hälsade.
 – Han ville följa med för att visa mig vilka bröd som var bäst att köpa.

Men då kom två polismän fram och bad kompisen att han skulle lämna tunnelbanan. Han protesterade och sade att han skulle gå till Lidl. Då förde polisen bort honom. Omar förstod att något var på gång.

 – Jag avbröt mitt samtal med spärrvakten och följde efter för att se vad som hände. När jag kom in i gallerian såg jag att polisen hade stängt av ingången till toaletterna. De var flera poliser, typ fyra stycken.

Omar gick fram och frågade om hans vän var där inne. ”Det här är ett polisärende”, svarade polisen.

 – Jag frågade igen om min vän var därinne. Polisen svarade på samma sätt och jag tänkte, okej, jag går därifrån.

Men då kom en annan polis och tryckte upp honom mot väggen. ”Vad sade du?” skrek polisen till Omar. Omar blev både chockad och arg och skrek tillbaka att han bara ville veta vad som hänt hans vän. Polisen släppte inte taget, de skrek åt varandra och polisen var våldsam.
 – Du kan inte slå folk hur som helst, sade jag till honom. Vad har jag gjort? Har jag sagt något? Fråga din kollega!

Det här hände den 25:te i månaden, i början av året. Folk hade fått lön och kön till bankomaten var lång.

Men ingen i kön reagerade, fast de alla såg vad hände.

 – Många såg vad som hände. Vad håller han på med, sade jag riktat till dem. Vad har jag gjort?

Men ingen i kön reagerade, fast de alla såg vad hände.
 – Nej, noll respons. Många blickar, men ingen sade något.

Polisen kollade runt omkring, tryckte upp Omar hårt mot väggen och höll hans arm hårt bakom ryggen.
 – Jag fattade, att nu var det allvar. En av de andra poliserna kom och tog tag i min andra arm. Nu kommer de att köra iväg mig, tänker jag.

Omar har, precis som många andra, hört talas om hur polisen gör. Han försöker blidka polismännen och säger ”okej, jag fattar, ni bestämmer, släpp mig bara.”

Då hörde han polisens kortkommando.
 – P13. Det var första gången jag hörde det. De sade det flera gånger. Efteråt kollade jag upp vad det betyder.

Det är Polislagen paragraf 13: ”Om någon genom sitt uppträdande stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna, får en polisman, när det är nödvändigt för att ordningen skall kunna upprätthållas, avvisa eller avlägsna honom från visst område eller utrymme.”

Jag har hört fett många historier om hur de tar folk till skogen och slår dem.

 – De tog med mig ut till bilen. Vad fan gör ni, frågade jag. Gör ni rätt? Tycker ni att det är rätt?

Poliserna tryckte upp honom mot polisbilen. Ännu en polis kom fram och Omar tänkte att det var en ”rookie”. Han hade aldrig sett honom förut.
 – Vad har jag gjort för fel, frågade jag. Kan du säga? Varför ska jag bli avlägsnad?

”Du var högljudd och störde allmänheten”, sade polismannen.

Omar tvingades in i baksätet på polisbilen och de körde iväg.
 – Jag har hört fett många historier om hur de tar folk till skogen och slår dem. När de kom in i bilen körde de bara iväg. Jag försökte prata med dem, men de var tysta. Till slut droppade de mig i Järfälla, vid en mack och korvkiosk långt bort.

Ingen buss i närheten, inget pendeltåg, inget centrum. 

 – De sade åt mig att jag inte fick vistas i Rinkeby centrum på ett visst antal timmar. Om de såg mig igen skulle jag hamna i arresten i sex timmar.

Omar hade nytt abonnemang på mobilen så han kunde inte ringa. Men han frågade mannen i korvkiosken om han kunde få låna telefonen och ringa sina vänner. Det fick han. 

 – Jag köpte typ hamburgare för pengarna, som jag skulle köpa bröd för, medan jag väntade på att mina kompisar skulle komma och hämta upp mig.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Imorgon intervjuar vi Linton Kennegard, en av grundarna till snutkoll.se. Har du egna erfarenheter och något att berätta om liknande händelser, mejla till: redaktionen@nyhetsbyranjarva.se

Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

En komikers uppväxt i Rinkeby

Daniel Sanchez växte upp i Rinkeby med två äldre syskon och föräldrar. Han har bott i Rinkeby i hela sitt liv, men bor numera i en studentlägenhet i Skanstull. Förutom att köra stand up så studerar han psykologi på Stockholms Universitet.

En ramadan i coronans tid

Under ramadan brukar de träffas varje kväll och bryta fastan tillsammans. Men inte i år.  – Det är viktigt att fortsätta ha hopp om bättre tider, sprida kärlek och godhet även om det bara kan göras via sociala medier, säger Ramsis ”Moosa” Assal.

Aktörer från Järva drar igång ny idétävling

Idétävlingen För-orten har dragit igång. Anordnarna bakom tävlingen är Womenisa, BLING, Bk Bussenhus och Atletico Rinkeby. Tävlingen utgörs av två kategorier – en för kvinnor och en för samhället.

Nu slutar Amal Omar på Rinkeby Folkets Hus

Efter nästan tre år slutar Amal Omar som verksamhetschef på Rinkeby Folkets Hus. – De här tre åren har varit mina bästa år, jag har lärt mig otroligt mycket.