Alejandra Carrasco porträtt

Pandemin avslöjar de svårigheter det finns att förstå att ingenting är gratis och att det finns ansvar som samhället inte kan lämna åt individen eller företagare. 

Inte därför att individen inte skulle ha förmåga, utan därför att samhället inte skapat förutsättningar för det. Och företagare har normalt bara ett överordnat syfte och det är att skapa vinster. Denna analys är ingen moralkaka, utan ett konstaterande.

Den största syndaren är dock de politiska majoriteterna som år efter år, faktiskt i decennier, sänkt skatten och försämrat förutsättningarna för offentlig verksamhet i kommuner och regioner, både i offentlig och privat regi.

En kvalitativ hälso- och sjukvård kostar pengar. Massor med pengar.

En kvalitativ hälso- och sjukvård kostar pengar. Massor med pengar. Oerhört mycket pengar. Trots att kommuner och regioner sänkt skatterna till den grad att de inte längre kan säkerställa kvalitativ vård åt alla, får de inte lämna det ansvaret åt individen. Men det har skett när de lämnat svårt sjuka människor att vårda sig själva och sina anhöriga hemma, när sjukvården tar hand om de mest sjuka.

Det mest allvarliga är avslöjandet om hur äldrevården utarmats på resurser genom skattesänkningar och privatisering av offentlig verksamhet. Detta har bland annat inneburit en total avsaknad av beredskap inför en pandemi och därmed många avlidna. 

Konsekvensen av skattesänkningarna är ett brott mot svensk lag

Jag menar att konsekvensen av skattesänkningarna är ett brott mot svensk lag, som säger att alla har rätt till adekvat vård. Jag är inte ute efter att hänga ut någon. Jag är bara ute efter att offentlig finansierad verksamhet inte ska bryta mot svensk lag.

Individen har fått ta ett stort ansvar under pandemin. Både de som jobbar på arbetsplatsen och de som jobbar hemifrån. Alla vi har avstått från att träffa nära och kära i månader. Vi kanske får fortsätta att avstå från ett normalt socialt liv i åratal. Många kommer nästa månad att få betala en högre avgift till a-kassan eftersom så många av våra arbetskamrater förlorat sina jobb och vi har lovat varandra att hjälpas åt när det kniper. Vi har ingen aning vilka andra högre kostnader individen kommer att få när flera delar av samhället inte fungerar som vanligt. 

Högre inkomster ska innebära högre skatt

Nu är det många som ropar efter farbror staten. Att staten ska lösa både det ena och det andra som kommuner och regioner skulle tagit höjd för, för länge sen.  Kraven kommer även från den delen av politiken som snarare vurmat för en väktarstat, det vill säga en stat som ansvarar för så lite som möjligt och som lämnat över ansvaret till marknadskrafterna.

Personligen bryr jag mig inte om vilken del av den offentliga sektorn som finansierar välfärden, men jag vill att den ska ha en genomtänkt finansiering. Därför menar jag att om staten ska betala för kalaset, ska det statliga skatteuttaget bli högre.

Högre inkomster ska innebära högre skatt. Värnskatten och fastighetsskatten ska återinföras. Jag röstar för det. 

Alejandra P. Carrasco
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Gick fel, men kom rätt och sjöng karaoke på finska

En vän som som  arbetar på Folkhögskolan i Kista hade berättat att det skulle bli karaoke i huset en dag. ”Du kanske ska gå dit och sjunga lite?” skämtade hon. Jag hade aldrig varit i närheten av karaoke, så det trodde jag inte.

När har vi fått nog av SL?

“Det finns en knapp” säger tvååringen och håller händerna för munnen när det är dags att borsta tänderna. Jag trycker på kinden där knappen brukar finnas men får samma svar som alltid: “Den är avstängd.” Scenariot har varit standard två gånger om dagen hemma hos oss den senaste tiden, och jag kan inte låta bli att undra om det är SL:s fel.

Nu grönskar det – i vårens glada tid

Det är den tiden igen! Våren som jag sett fram emot – varje år lika mycket. Genom fönsterrutan lockar lövträden med sina översvallande lövklädda grenar – lockar mig som sitter i TV-stolen att gå ut. Absolut! Det har regnat hela dagen och gör det fortfarande, men vad gör det.

Vår sorg och förtvivlan är stor

Natten till onsdag hände det något som har skapat ett stort hål i mig som jag inte finner verktyg för att fylla. Min fina elev!