Roda Hassan, förtroendevald för De Gröna i Finland.

Roda Hassan kunde inte förställa sig att hon skulle väljas till Åbo kommunfullmäktige vid första försöket!
I söndags var hon i Tensta för att träffa somaliska diasporan och för att ge inspiration och motivation.

Roda Hassan är författare och sitter i kommunstyrelsen för De Gröna i Åbo. Hon har skrivit en bok om sitt liv och sina erfarenheter. Roda berättade hur hon fick kämpa som kvinna i Somalia och började arbeta i tidig ålder för att försörja familjen. Trots mannens motstånd och många problem så har Roda lyckats att stå på egna ben.

Roda brinner för kvinnofrågor och demokrati. Hon har jobbat mycket med humanitärt arbete, bland annat för Rädda barnen i Somalia. Roda hjälper många bibliotek i Somaliland och vill att alla barn ska ha rätt till gratis böcker. Hon är en brobyggare mellan Somaliland och Finland, och brukar bjuda in delegationer till Finland för kunskapsutbyte och demokratiutveckling. 

Resan från Somalia till Finland  hade inte varit lätt. Först blev hon stoppad flera gånger i Somalia av sina landsmän, för att hon var kvinna och dessutom från Somaliland. Men till slut lyckades hon att fly med hjälp av sin morbror.

Landet var helt okänt, språket obegripligt och vädret kyligt

Det var sent i juni 1990 och Roda Hassan hade precis anlänt till landet i norr tillsammans med dussintals andra somalier. Landet var helt okänt, språket obegripligt och vädret kyligt.

– Men vi måste engagera oss samhället vi lever i, även om det finns utmaningar och svårigheter. Vägen till politiken har inte varit lätt och jag kämpar fortfarande för mina rättigheter.

Hon berättade om kulturkrockar och de fördomar som finns i Europa. Men för att förebygga dem måste man själv engagera sig i samhället och ta de första stegen. 
Många kom till Tensta för att lyssna till hennes erfarenheter och många köpte hennes bok. Arrangörer var Somalilands förening och Somali Nordic Culture.

Hodan Toosh
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

De håller en kurs i Första hjälpen

Dockan MiniAnne får sig en omgång hårda tryck över bröstet. – Du trycker 30 gånger och blåser två. Och du trycker i snabb takt. Muaad Hussien och Mohammed Munasar håller i Röda korsets kurs Första hjälpen för alla.

Lyckat när Nyhetsbyrån Järva höll bolagsstämma i Husby

Det rådde trevlig stämning och engagerade samtal när Nyhetsbyrån Järva höll sin bolagsstämma under lördagen. På plats på Folkets Husby hade ett trettiotal personer samlats för att tillsammans avgöra tidningens framtid.

Lärare och barn beskjutna med plastkulor

En främmande person utanför Husbygårdsskolan har skjutit med en soft air gun mot skolan. Tre barn och en lärare uppges ha träffats av gummikulorna. Polisen är på plats.

Nu har 179:ans hållplats i Kista flyttats tillbaka

När 179:ans busshållplats i Kista centrum flyttades ut till en refug mitt i gatan, i slutet av förra året, ledde det till protester. Nu verkar hållplatsen vara tillbaka på sin ursprungliga plats igen.