Black Lives Matter Sverige har uppmärksammat att Rädda Barnen valt att gilla ett inlägg där boken Arnolds resa till Sydafrika nominerats till Adlibrispriset 2020 som ” Årets barnbok 0–6”. Boken har kritiserats eftersom den handlar om Sydafrika, men alla i boken är vita.

Vi i Rädda Barnen Västerort har tagit kontakt med Rädda Barnens kansli och vår riksstyrelse angående inlägget för att få ett förtydligande varför de agerat som de gjort. Vi har också framfört att vi finner det ytterst problematiskt och oroväckande att detta har skett.

Rädda Barnen Västerort arbetar aktivt med att stärka barns och ungas rättigheter samt mot barnfattigdom och diskriminering. Det är dessa frågor som gjort att just vi är en egen lokalförening.

Det är dags att flera uppmärksammar den brist på mångfald som finns inom de större aktörerna i civilsamhället i våra områden

Global Bar Magazines granskning: på ”Nästan helvitt i styrelse och ledning för biståndet” undersöker 14 olika insamlingsorganisationer i Sverige. Granskningen visar att större delen av dessa organisationer visar sig vara helvita på lednings- och styrelsenivå. Rädda Barnen är en av dem. Avsaknaden av representation på högre nivåer är enligt oss en av huvudanledningarna till att sådana här situationer uppstår. Vi behöver arbeta mer och se till att vi blir fler röster inom organisationen som arbetar gemensamt för att det här inte ska hända igen. 

Mycket av vårt ideella engagemang läggs idag på att arbeta inom vår egen organisation på samma sätt som vi arbetar för våra barn och unga i Västerort. Vi själva har mycket att jobba med och anser att det är dags att flera uppmärksammar den brist på mångfald som finns inom de större aktörerna i civilsamhället i våra områden.

Styrelsen för Rädda Barnen Västerort
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Ortens mästare i fifa-spel utsedd

–  Jättebra turnering, det är alltid lika skönt att slå BK Bussenhus, säger vinnaren Hamza Heidar, från Atletico Rinkeby.Föreningen Welcome 2 Second Chance gjorde i samarbete med Folkets Husby en fifa-turnering.

Husbyrådets arbete går in i en ny fas – vill engagera flera

Husbyrådet vill bli husbybornas parlament, ett forum för att kunna påverka området de bor i. – Vi vill hitta nya vägar till inflytande och delaktighet. De vägar som finns idag räcker inte till, säger Atusa Rezai från Folkets Husby.

Jag går runt med en ständig oro

När jag läser i tidningar eller sociala media om att vårdpersonal, som inte är så gamla, dör på grund av att de har blivit smittade på jobbet, blir jag orolig. Jag går faktiskt runt med en ständig oro.

Att vilja, våga, kunna och känna sig trygg i naturen

Att utöva fysisk aktivitet och att vistas i naturen ger positiva effekter…