Rapparen Yasin har i dagarna häktats på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov. Förra året häktades samma artist för ett annat brott i tre månader, men släpptes efter att utredningen lades ned. Föga förvånande har reaktionerna på sociala medier från tongivande debattörer varit starka.

Riksdagspolitiker, ledarskribenter och åklagare har fördömt Yasin i starkaste ordalag. Moraliska fördömanden har uttryckts bland dem som många gånger saknar en moralisk kompass.

’Konsten är fri’ brukar det heta

Liberalernas riksdagsledamot Robert Hannah kräver att Spotify plockar ner Yasins låtar från deras listor. Det finns mycket man kan säga om Hannah som politiker men i liberala demokratier brukar vanligtvis inte riksdagspolitiker vilja censurera artister eller konstnärer. ”Konsten är fri” brukar det heta och i synnerhet fri från politisk styrning. ”Man måste skilja på person och verk” är ett annat mantra. Liberaler i allmänhet brukar även ha en stor tilltro till marknaden. Men i det här fallet väljer Hannah, som medlem i vår högsta lagstiftande församling, att lägga sig i hur Spotify som företag ska skötas.

SVT hade för inte så längesedan en intervju med Yasin. Någon som var kritisk till den intervjun var riksdagsmoderaten Hanif Bali. Public service har en rad uppdrag och ett utav dessa uppdrag är att bevaka vissa områden utifrån ett journalistiskt perspektiv. Det är inte närmare konstigt att då intervju en av Sveriges mest spelade artister och kanske den största inom svensk hiphop idag. Det blir farligt när en riksdagsledamot vill kontrollera vem journalister får intervjua och vilka frågor som bör ställas.

Om Bali hade kunnat hålla takten och rimma någorlunda bra hade han säkerligen kunnat bli en gangster rappare

Men Bali har en historia av att vilja begränsa det fria ordet. 2018 laddade han upp en bild på Instagram, där hans ansikte redigerats in i Call of Duty:s omslag. På hans rygg hängde två automatkarbiner och bildtexten löd: ”Hanif & DN at War”. Kort därefter lade han upp en ny bild på Twitter där han poserade med automatvapen av typen AR-15 med bildtexten: ”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15.” Om Bali hade kunnat hålla takten och rimma någorlunda bra – i kombination med sitt intresse för våldsromantik och fascination av vapen – hade han säkerligen kunnat bli en gangster rappare på Soundcloud.

PM Nilsson som är politisk redaktör på Dagens industri, menar på Twitter att man inte bör stödja Yasin eftersom det i sin tur leder till att man stödjer den organiserade brottsligheten. Forskningen har tillbakavisat luddiga idéer om att hiphop skulle vara en grogrund för kriminalitet. En rappare behöver inte ens begå ett brott för att klumpas ihop med kriminalitet. Malou von Sivers berömda intervju med rapparen Grekazo är ett praktexempel på det, när hon ställde honom till svars för de brott som äger rum i Sverige.

De har dömt honom skyldig inför en folkdomstol på Twitter

Varken Robert Hannah, Hanif Bali eller någon annan för den delen heller har en insyn i Yasins ärende. Trots detta, av reaktionerna att döma, har de tagit på sig rollen som domare och dömt honom skyldig inför en folkdomstol på Twitter. I en demokrati måste en domstol få ha sin naturliga process och rättssäkerheten gäller även Yasin.

Detta innebär inte att man måste tycka om Yasins musik eller innehållet i hans texter. Det går alldeles utmärkt att avsluta sin prenumeration om man anser att Spotify gör ett felaktigt beslut att behålla artisten på sin plattform. Har man problem med våldsamma texter borde man även ha problem med Johnny Cash och har man problem med artister som figurerar bland kriminella nätverk kan man inte lyssna på Frank Sinatra. Yasin är anklagad för ett allvarligt brott, men låt oss inte låtsas som han är den enda artisten i Sverige som har blivit anklagad för ett brott samtidigt som han bjuds in i offentligheten.

Rashid Musa
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Nu grönskar det – i vårens glada tid

Det är den tiden igen! Våren som jag sett fram emot – varje år lika mycket. Genom fönsterrutan lockar lövträden med sina översvallande lövklädda grenar – lockar mig som sitter i TV-stolen att gå ut. Absolut! Det har regnat hela dagen och gör det fortfarande, men vad gör det.

Alexander Bard fick som han ville

Förra helgen hände två saker som fick stort medialt utrymme. Allsvenskan drog igång efter ett långt coronaavbrott, och Alexander Bard la upp en tweet.

Att skrika till man blir hes

Att skrika till man blir hes. Att skrika till man till slut tappar rösten. Att leva i en nationell kris så pass länge att ett undantagstillstånd är en normaliserad vardag.

Vilka rättigheter har vi som patienter här i landet?

Varje gång när jag går till Tensta centrum träffar jag folk som klagar på att de inte får ett bra bemötande på vårdcentralen. En mamma som kom ut från vårdcentralen med sin dotter frågade mig ”Fatima, finns det regler i Sverige som säger att personalen, som sitter i receptionen i vårdcentralen ska vara otrevlig?”