Shakir Bader Attiyah framför ett av hans konstverk

Imorgon lördag lovas ett spektakulärt vernissage om fred och social orättvisa på Husby konsthall. Shakir Bader Attiyah från Akalla ställer ut för allra sista gången, och det gör han stort.
– Det här blir ingen vanlig premiärvisning, det blir en hyperupplevelse som ska uppfylla alla ens sinnen på en och samma gång, säger konstnären.

Shakir Bader Attiyah har bott i Järva i över tjugo år. Han har bland annat studerat konst, konsthistoria och historia, och har ägnat hela sitt liv åt att arbeta med konstnärliga hantverk ända sedan barndomen i Irak.

Konst kan för sig själv inte förändra det negativa till det positiva

I somras gick han i pension efter att ha varit verksam konstnär i Husby Gård ända sedan starten av verksamheten, och det vill han fira med en sista utställning. Från och med imorgon kan man  se ”Duplicera Wakeupism” på Husby konsthall. Utställningen består av till mestadels nya verk; olje- och akvarellmålningar men också installationer.

– Jag har använt mig av temat, formen och färgen i dubbletter för att skildra ett skri efter fred, hopp och försoning. Verken i sig ska också kunna tolkas på fler än ett sätt.

– Konst kan för sig själv inte förändra det negativa till det positiva. Vi kan och har inte lyckats vända på världens tragedier, orättvisor och kriser. Det är en gemensam nämnare som alla generationer har haft genom alla tider. Men det är aldrig försent att börja idag, säger Shakir Bader Attiyah.

Med utställningen vill han visa att konst kan motivera ett uppvaknande inom oss, en positiv  inställning till en fredlig samexistens.

– Jag har porträtterat detta genom att använda uttryck som hjärtat, hjärnan och tiden, men också naturens element, musik och dans. Dessa karakteriseras genom bland annat kvinnan som står för freden, mannen som står för visheten, barnen som liksom blanka papper står för skuldlösheten, och tuppen som står för uppvaknandet, säger Shakir Bader Attiyah.

De röda skynkena symboliserar jämlikhet

Tanken är att morgondagens vernissage ska ta besökaren igenom alla dessa uttryck, både genom det emotionella betraktandet av konsten i sig, men också genom en praktisk upplevelse. Konstverken är täckta med röda skynken och kommer att avslöjas en efter en. Ljudet av en klocka kommer att gå, likaså naturens ljud, följt av musik.

– De röda skynkena symboliserar jämlikhet, att vi alla har samma röda blod som rinner i våra ådror oavsett våra olikheter. Man ska ha det i åtanke inför avslöjandena.

– Jag vill att hela utställningen ska vara en konstnärlig resa för besökaren. Jag vill att premiärvisningen ska bli som en hyperupplevelse som ska uppfylla alla ens sinnen samtidigt, säger Shakir Bader Attiyah.

Öppnandet av ”Duplicera Wakeupism” sker imorgon klockan 13.00 och kan ses fram till den 3 oktober på Husby konsthall.

Eleni Terzitane
Shakir Bader Attiyah i Husby konsthall
Konstverken är täckta av röda skynken
Shakir Bader Attiyah framför ett av hans konstverk
Konstverk av Shakir Bader Attiyah
Konstverk av Shakir Bader Attiyah
Konstverk av Shakir Bader Attiyah
Installation av Shakir Bader Attiyah
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Både barn och vuxna har roligt med Häxorna i Husby

Så hade Häxorna i Husby med Mittiprickteatern premiär på Husby gård. Regnet hade hängt i luften, men det höll uppe och en stor publik av både barn och vuxna mötte upp.

”Här känns det som att vara på hemmaplan”

Under två veckor kan Nyhetsbyrån Järvas uppmärksamma läsare se att tidningen har en ny reporter. Det är Bojana Perovic, 25, som gör sin praktik i Järva. – Jag har inte pratat med så många människor på länge som under de här första dagarna. Det är jättekul, säger hon.

Banjul FC på frammarsch

I lördags spelade Banjul FC hemmamatch mot Hässelby SK FF. Banjul vann matchen enkelt med övertygande 5-1. Matchen lockade stor publik.

Larm om skottlossning i Tensta

Stort polispådrag i Tensta på fredagskvällen efter att polisen fått larm om höga smällar som kan uppfattas vara skottlossning.