Lilian Korkis är med och anordnar alternativt julfirande i Järva.

Det började en gång som en protest mot kommersialiseringen av julen. Julfirandet skulle istället handla om gemenskap och kärlek. Verdandi håller traditionen levande och välkomnar dig till att fira en alternativ jul i Järva.

Alternativ jul är för dem som inte har någonstans att fira jul. Verdandi har öppet för alla som vill komma och känna en gemenskap.
– Det bästa med Verdandi är att alla medlemmar har blivit som min familj. Jag föddes in i föreningen, då bägge mina föräldrar var medlemmar. Och jag planerar att föra vidare det till mina barn, säger Lilian Korkis.

Lilian Korkis, 23, jobbar för Verdandi i en lokal för barn och ungdomar i Tensta. Där hänger de, umgås, lagar mat och åker även på utflykter.
– Jag tycker det bästa med utflykterna är att relationerna mellan alla som är på plats stärks, säger Lilian Korkis.

Zamzam Bouraleh

Fakta
Alternativ jul började firas i Stockholm i Sverige redan 1968, som en protest mot kommersialiseringen av julen. Studenter och skolungdomar, politiska aktivister, pensionärer och hemlösa protesterade. Ensamma och hemlösa bjöds in till Konstfack, Kungliga Konsthögskolan samt i Vällingby, Västertorp och Farsta. Fenomenet har därefter även firats på andra håll i Sverige. Firandet pågår från julafton till annandag jul.

I Tensta har de öppet samma tider på Gullingeplan 52.
För unga har Verdandi öppet på Husingeplan 16-18, mellan kl 15-21, alla dagar från 24- 28 december.
Print Friendly, PDF & Email
Lämna ett svar
You May Also Like

Hård debatt under nämndmötet i Rinkeby-Kista

Under mötet i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd fick nämndens ordförande Benjamin Dousa, M, hård kritik för att han fattat viktiga beslut på egen hand och dessutom för att ha smutskastat förvaltningens personal i media.

Oppositionen i stadshuset mötte allmänheten i digitalt möte

Så var det dags för oppositionen i Stockholms stadshus att medverka i de möten som Stiftelsen Global Village anordnar mellan politiker och allmänhet under våren. Mötet ägde rum digitalt och som mest var 47 personer med.

Elin tänker plogga den 8 mars

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Elin Sundqvist på Familjebostäder i Rinkeby är en av många kvinnor som tar upp Ayan Mohamed och Esme Gulers förslag att fira kvinnodagen genom att jogga med några vänner. Men Elin tänker inte jogga. Hon ska plogga.

”Du måste vara smart, ha moral och veta vem du jobbar med”

Punktlig och i svart bil anlände hon, Västerorts egen stjärna, Cherrie. Som artist, producent, låtskrivare och egenföretagare var hon inbjuden till Tibble Gymnasium Campus Kista för att tala om arbetsrätt. – Idag gör jag en ordentligt bakgrundskontroll innan jag går med i några samarbeten med olika företag. Om jag vet att något är fel, och det spelar ingen roll hur mycket pengar jag förlorar, så är det inte värt det. Jag vill inte att mina fans ska hata mig.